Sigarada radyasyon tehlikesi

Sigarada radyasyon tehlikesi

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu verilerine göre, sigaranın kimyasal zehirinden çok içindeki radyoaktif zehir daha etkili. Günde 2 paket sigara içen bir kişi, 25 yılda radyasyon işçisinden 3 kat daha fazla radyasyona maruz kalıyor.

İnsan sağlığını tehdit eden ve pek çok hastalığın sebebi olarak görülen sigara ile ilgili korkunç bir gerçek daha ortaya çıktı. Sigaranın kimyasal zehirinden çok radyasyon zehiri daha etkili. Öyle ki günde 2 paket sigara içen bir kişi 25 yılda bir radyasyon işçisinin maruz kalabileceği izin verilen en büyük doz değerinden 3 kat daha fazla radyasyona maruz kalıyor. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) yayınlarından derlenen bilgilere göre, sigaranın pek çok zararından biri de içindeki radyoaktif maddelerin soluma yoluyla insan vücuduna alınması. Sigara içilen kapalı mekânlarda havadaki partiküllerin ana kaynağı sigara olarak gösteriliyor ve bu partiküllerin çoğu da kanserojen içeriyor. Örneğin günde 2 paket sigara içen bir kişi içmeyene oranla 16 kat daha fazla akciğer kanserine yakalanma riski var. Sigaradaki radyonüklitlerden en zararlısı, sigaranın yaklaşık 600-650 derecelik alev sıcaklığında tamamen buharlaşan polonyum-210 (Po 210) isimli bir madde. Sigara içen bir insan sadece potasyumdan yaklaşık 35-40 Bekerellik (Bq) bir radyasyona maruz kalıyor. Bu da yaklaşık yılda 0,1 milisivertlik (mSv) önemli bir radyasyona maruz kalındığının göstergesi. Bilim adamları tarafından yapılan araştırmalara göre, günde 2 paket sigara içenlerin sadece Po-210'dan 25 yılda 2 Sv'lik (ortalama 80 milisivert (mSv)/yıl) bir doz alabileceğini belirtiyorlar. Bir radyasyon işçisinin maruz kalabileceği izin verilen en büyük doz değeri ise 20 mSv/yıl.

Araştırmalara göre, ABD'de velilerin sigara içmesi yüzünden yılda 6 bin 200 çocuk ölüyor, hastalanan çocuklar için her yıl 4,6 milyar dolar düzeyinde tıbbî harcama yapılıyor. Bu nedenle ABD'de birçok eyalette çocuklu evlerde sigara içme yasağının getirilmesi gündemde

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.