Sigarayı bırakmada yeni çözüm: Hipnoz

Sigarayı bırakmada yeni çözüm: Hipnoz

Şişmanlamadan, gerilmeden ve sinirlenmeden sigarayı bırakmak için uzmanlar hipnozu öneriyor.

Hipnoz yöntemi, uzmanlarca uygulandığında sigara bağımlılığından kurtulmada yüzde 90 düzeyinde etkili oluyor. Sigarayı bırakmak için pek çok neden var. Her sigara içen de bunun farkında ancak sigara içmenin sağlıksız olmaktan da öte şeyler ifade ettiğini çok az kişi biliyor.

Sigara bağımlısı olmak; kullanılmak, soyulmak, terk edilmek ve her gün hücre hücre zehirlenmekle eşdeğerdir. Bu kölelikten kurtulmak isteyen pek çok insan türlü türlü yollara başvuruyor.

TÜBİTAK’ ın yaptığı bir araştırmada dünyada sigara bırakma konusunda 3 yöntem çok başarılı olmuştur: 1- Hipnoz (katılanların yüzde 30’u bırakmış); 2- Akupunktur (katılanların yüzde 22’si bırakmış); 3- Karma teknik (katılanların yüzde 17’si sigarayı bırakmış).

Sigara Tamamen Psikolojik Bir Bağımlılık

Psikoterapist Ali Rıza Tunur’a göre nikotinin fizyolojik bağımlılığı yok denecek kadar az. Sigara bağımlılığının çözümlenmesi gereken yönü psikolojik yönü.

Sigaranın nikotin yoksunluğuna alternatif üreten hiçbir yöntemle kesin olarak bırakılamayacağını vurgulayan Ali Rıza Tunur “Sigara bağımlılığı nikotin bağımlılığına eşdeğerse söz gelimi nikotin bandıyla sigara bırakan birisi sigarayı bıraktıktan sonra nikotin bandını nasıl bırakacak?” diye soruyor ve ekliyor: Patlıcanda da önemli miktarda nikotin var. Ama patlıcan yiyerek sigarayı bırakmak diye bir yöntem yok…

Yeni Bir Bağımlılık Mı?

Ali Rıza Tunur, hipnoz yöntemiyle sigara bıraktırmanın diğer yöntemlerden farklarını şöyle özetliyor. Bazı yöntemlerde kişi sigara bağımlılığından kurtarılıyor ama yeni bir bağımlılığa sevk ediliyor. Siz kişiye “Canın sigara çektiğinde yoğurt ye” derseniz artık bir yoğurt bağımlısı yarattınız demektir. Bu kişi yoğurt bulamadığında sigara içer. Sigarayla beraber en çok kahve tükettiğini söyleyen birisine “O halde kahveyi de bırak” derseniz bu kişi hem kahveyi hem sigarayı özleyeceği için tahammül süresi kısalır ve bir süre sonra tekrar sigara içmeye başlar. Biz hipnoz yönteminde sigaranın yerine hiçbir şey önermediğimiz gibi kişinin başka zevklerinden fedakarlık yapmasını da istemiyoruz. Bizim yaptığımız iş kişinin bilinçdışıyla iletişim kurup sigara içme nedenlerini çözümlemek ve bilinçdışına yeni ve temiz bir program kurmak.

Hipnoz Kesin Çözüm

“Herkes hipnozla sigarayı kesin olarak bırakabilir.” Ali Rıza Tunur bu iddiasının altını özellikle çiziyor. Sadece altta yatan psikolojik nedenin türüne, büyüklüğüne ve bireyin kişilik özelliklerine göre sigara bırakma süresinin değişebileceğini söylüyor. Bu anlamda kendi merkezlerinde yaptıkları uzun süreli çalışmalar sonucunda standardize edilmiş 5 seanslık bir paket program hazırladıklarını, tiryakilerin büyük bir çoğunluğuna uygulanabilen bu paket programla yüzde 90 oranında başarı yakaladıklarını belirten Tunur izledikleri yol haritasını kısaca şöyle özetliyor.

“Önce psikoterapi teknikleri kullanarak kişinin hikayesini ayrıntılı bir şekilde dinliyoruz. Kişiye sigara içiren faktörleri tespit ediyoruz ve kendisinin de fark etmesini sağlıyoruz. Bu aşamadan sonra işimiz kolaylaşıyor. Hipnoz seanslarıyla kişiye sigara içiren faktörleri çözümlüyoruz ve bilinçdışını yeniden yapılandırıyoruz. Böylece kişi kendisine sigara içiren psikolojik faktör ne kadar tekrarlarsa tekrarlasın sigarayı hatırlamıyor ve özlemiyor.”

Tiryaki Sayısı Yarıya Düşer

Danışanlarının bir çoğunun 5 seanslık paket program üzerinde anlaşmalarına rağmen 3. seansta sigarayı bıraktıklarını ve telefonla arayarak son 2 seansa gerek kalmadığını söylediklerini belirten Ali Rıza Tunur, bir sigara bırakma yöntemi olarak hipnoterapinin yaygınlaşmasıyla beraber ülkemizdeki tiryaki sayısının önümüzdeki 10 yıl içinde bugünkünün yarısına düşmesinin mümkün olduğunu söylüyor.

Etiketler :