Şii lider Suudi rejimine meydan okudu

Şii lider Suudi rejimine meydan okudu

S. Arabistanlı Şii lider Nemr, Şiilere yaptığı vaazla rejime muhalefetini ilan etti, yandaşlarını hazır olmaya çağırdı.

Suudi Arabistanlı Şii liderlerinden Şeyh Nemr Bakır El Nemr, rejimin kendisine koyduğu yasağı delerek imamlık yaptı ve Suudi Arabistan'daki Şiileri kendi toplumlarını korumak için hazır olmaya çağırdı.

Suudi Arabistan'da önde gelen Şii din adamlarından Şeyh Nemr Bakır El Nemr, geçtiğimiz Ağustos ayında tutuklandıktan sonra hakkında konulan yasağı delerek imamlık yaptı.

Suudi Arabistan'ın doğusundaki El Kutayf kentinde vaaz veren Şii lider Nemr, Suudi Arabistan'dan ayrılma tehdidinde bulundu ve "Bizim onurumuz Suudi Arabistan'ın toprak bütünlüğünden daha değerlidir" diye konuştu.

Şeyh El Nemr konuşmasında, "Bize planlı bir mezhebi ayrımcılık uygulanıyor. Bu Suudi yönetiminin yaklaşık bir yüzyıl önce El İhsa ve El Kuteyf bölgelerini işgal ettiğinden beri süregelmiştir" iddiasında bulundu.

Şubat ayında Medine-i Münevvere'de çıkan olaylara da değinen Şeyh El Nemr, bu olayın insanları derinden etkilediğini savundu. Şeyh Nemr, "Anadan doğma gözümle gördüm. Cep telefonlarına kaydedilen görüntüler dehşet vericiydi. Asayiş polisi kadınları dövüyordu. Hangi onurdan, hangi adaletten bahsediyoruz? Onlar bizim namusumuz!"

Hapse gitmek, işkence görmek hatta öldürülmekten korkmadığını söyleyen Şeyh El Nemr, Şii vatandaşların onuruna kimsenin dokunamayacağını belirtti.

Suudi Arabistan'daki Şiilere çağrı yapan Şeyh El Nemr, "Adaleti mücadele etmeden elde edemeyeceksiniz. Bir halk elde etmek istiyorsanız bedelini ödemeli, mücadele, güç, cesaret ve cüretinizle onu kazanmalısınız" dedi.

"Bize karşı yapılanların sorumlusu dini teşkilatlar değil siyasi teşkilatlardır" diyen Şeyh El Nemr, "dini teşkilatların sadece politikacıların direktiflerini yerine getirdiğini" savundu.

'Yönetim bizimle Vehhabi Şeyhleri arasında çatışma çıkartmak istiyor' diyen Şeyh El Nemr, liberal görüşü savunan basını da Medine olaylarını örtbas etmekle suçladı.

'Beni tutukladıkları zaman önde gelen Şiilerin benim için arabulucu olmasını istemiyorum' şeklinde sözlerine devam eden Şeyh El Nemr, 'beni koruyacaklarına değerlerimizi korusunlar' çağrısında bulundu.

Dünya Bülteni/ Haber Merkezi

Etiketler :