"Sil kızım, tahliyesi yanmasın"

"Sil kızım, tahliyesi yanmasın"

Erzincan Başsavcısı Cihaner'in Yargıtay'daki davasında hukuk skandalı yaşandı...

Yargıtay 11. Ceza Dairesi Başkanı Ülker, “Birleştirme kararı kesinleşmedi” deyince sanık avukatı “Böyle derseniz tahliyeler tehlikeye girer” diye uyardı. Bunun üzerine Ülker tutanaktan kendi sözünü çıkardı

 

LÜTFİ KAPLAN'ın haberi

 

Fotokopi belgelerle Erzincan Ergenekon davasını Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner’in ‘evrakta sahtecilik’ davasıyla birleştirerek Cihaner dahil 13 tutuklu sanığı tahliye eden Yargıtay 11. Ceza Dairesi’nin Başkanı Ersan Ülker’in, dünkü duruşmada ağzından kaçırdığı sözler hukuk skandalını gözler önüne serdi. Başkan Ülker, iki davanın birleştirilmesinin kesinleşmediğini ve bu sebeple Cihaner dışındaki sanıklara savunma hakkı verilmeyeceğini açıkladı. Sanık avukatları “bu durum önceki tahliye kararını tartışmalı hale getirir” deyince Başkan Ülker, o sözlerini tutanaklardan sildirdi.

 

HEYECANLANMAYIN AVUKAT BEY

 

Dünkü duruşmanın başında Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Erzincan Ergenekon davasıyla Dursun Çiçek davasını birleştirme ve uyumsuzluğu çözmek için dosyanın Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na gönderilmesine yönelik kararını okuyan Yargıtay 11. Ceza Dairesi Başkanı Ersan Ülker, savcıya görüşünü sordu. Savcı Enis Luş, Ceza Genel Kurulu’nun kararını beklenmesini istedi. İlhan Cihaner ve avukatı Turgut Kazan, Ergenekon Mahkemesi’nin birleştirme kararının yok hükmünde olduğunu ve Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun karar vermesine gerek olmadığını savundu.  Avukat Kazan yeni belge vermek isteyince Başkan Ülker “Heyecanlanmayın, bunu biz çözmeyeceğiz. Yüksek Ceza Genel Kurulu çözecek” dedi.

 

BİRLEŞTİRME KESİNLEŞMEDİ SÖZ HAKKI YOK

 

İşte tam da o andan sonra Daire Başkanı Ersan Ülker’den Yargıtay 11. Ceza Dairesi’nin, asliye ceza mahkemesi sıfatıyla baktığı Cihaner’in “resmi evrakta sahtecilik” davasını, Erzurum’daki “terör örgütüne üye olma” davası ile birleştirip sanıkları tahliye ederken hukuksuzluk yapıldığını itiraf anlamındaki sözler geldi. Cihaner’in savunmasını tutanağı geçiren Ülker, diğer sanıklarla ilgili “Sanıkların hazır oldukları anlaşılmış ise de, henüz birleştirme kararı kesinleşmediğinden bu sanıklara bu aşamada söz hakkı verilmesine gerek olmadığı anlaşıldığından” cümlesini tutanağa yazdırdı.

 

BAŞKAN ÜLKER’İ AVUKATLAR UYARDI

 

Bunun üzerine sanık avukatlarından Sadullah Kara araya girdi ve Başkan Ülker’in itiraf gibi cümlelerini geri alması için uyardı. Avukat Kara, “Böyle bir karar, daha önce verilen tahliye kararını tartışmalı hale getirir” dedi. Diğer avukatların da araya girmesiyle 11. Ceza Dairesi Başkanı Ersan Ülker katibe “o cümleyi silelim” diyerek, söz konusu cümleyi sildirdi ve diğer sanıklara söz hakkı verdi. Ülker, silinen cümlenin yerine “Sanıkların her birine ayrı ayrı söz verildi” diye yazdırdı. Söz verilen Erzincan Ergenekon sanıkları da davanın İstanbul değil Yargıtay’da görülmesini talep etti. 

 

Saldıray Berk yine gelmedi

 

Yargıtay 11. Ceza’daki dünkü duruşmaya Cihaner ile birlikte Erzincan Ergenekon sanıkları da katıldı. Önceki duruşmada tahliye edilen MİT Erzincan Müdürü Şinasi Demir, MİT elemanları Sadri Barkın İnce ve Kıvılcım Üstel, Erzincan Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdür Yardımcısı Üsteğmen Ersin Ergut, astsubaylar Orhan Esirger ve Şenol Bozkurt duruşmada hazır bulundu. Daha önce sivil savcılara ifade vermeye gitmeyen ve Erzurum’daki davalara da katılmayan sanık 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk Yargıtay’daki duruşmaya da gelmedi. Berk’le birlikte sanık albaylar Recep Gençoğlu ve Albay Ali Tapan da duruşmaya katılmadı.

 

Tahliye kararı duruşmadan önce mi verildi dedirtmişti

 

Yargıtay 11. Ceza Dairesi, internete düşen Yargıtay üyesi Hamdi Yaver Aktan’a ait ses kaydında anlatılan plandaki gibi foıtokopi belgelerle Cihaner’i tahliye ettiği 18 Haziran’daki duruşmada da Daire Başkanı Ersan Ülker’in duruşma boyunca sergilediği tutum tartışma konusu olmuştu. İşte o yaşananlar:

 

• O duruşmada Cihaner’in avukatlarının birleştirme talebiyle ilgili görüşü sorulan Yargıtay Savcısı sözlerini bitirir bitirmez Başkan Ülker “gereği düşünüldü” diyerek önceden hazırlandığı izlenimi veren birleştirme kararını okumuştu.

 

• Birleştirme kararının ardından savcı avukatlardan önce davranıp Cihaner ve diğer sanıkların tahliyesini istemiş, savcının kararı salondaki izleyicilerce alkışlanırken Başkan Ülker sanık Cihaner’in görüşünü bile sormadan “Gereği görüşüldü” diyerek ‘tahliye’ kararını açıklamaya geçmişti. Bu sırada 8. Daire’nin diğer üyeleri Ülker’i uyarınca Ülker, “Evet, sanıktan soruldu” diyerek Cihaner’e söz vermişti.

 

Dosya Ceza Genel Kurulu önüne gitti

 

Yargıtay 11. Ceza Dairesi heyeti, Ergenekon Mahkemesi’nin İrteca ile Mücadele Eylem Planı davası ile Erzincan Ergenekon davasını birleştirmesi nedeniyle aralarında çıkan olumlu görev uyuşmazlığının çözülmesi için dosyanın Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na gönderilmesine karar verdi. Heyet kararın ardından İlhan Cihaner dava dosyası ve eklerini Ceza Genel Kurulu’na iletmek üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi. Daire, bu nedenlerle duruşmayı 22 Ekim’e erteledi. Öte yandan Ergenekon Mahkemesi’nin birleştirme kararının Yargıtay Başsavcılığı’na ulaştığı ve Başsavcılığın da dosyayı Genel Kurula gönderdiği öğrenildi.

 

Salon bu sefer boş kaldı

 

Cihaner’in tahliye edildiği duruşma izleyicilerin çokluğu nedeniyle 11. Ceza Dairesi duruşma salonu yerine Yargıtay’ın konferans salonunda yapılmıştı. Dünkü duruşmayı sadece eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu ile bazı sanık yakınları izledi. Bu arada Cihaner ile Erzincan Ergenekon sanığı Üsteğmen Ersin Ergut’un duruşma boyunca sohbet etmeleri dikkat çekti.

 

STAR

 

 

Etiketler :