Silah alımında ürkütücü düzenleme

Silah alımında ürkütücü düzenleme

Her yıl yüzlerce kişinin ateşli silahlarla öldürüldüğü Türkiye'de silahlanma yaşı 18'e çekiliyor.

Silah Yasa Tasarısı'nda askerin karşı çıktığı pek çok madde geri çekildi, ancak daha büyük sorunlara yol açabilecek yeni bir madde eklendi. Pompalı dahil av tüfeği alma yaşı 18'e iniyor.

TBMM gündemindeki yeni Silah Yasa Tasarısı'nda endişe verici bir değişiklik yapıldı. Tasarıya yapılan eklemeyle, birçok eylemde kullanılan pompalı tüfekleri de kapsayan av silahları için ruhsat alma yaşı 21'den 18'e indirildi.

Sabah gazetesinin haberine göre Meclis İçişleri Alt Komisyonu geçen hafta Silah Yasa Tasarısı üzerindeki çalışmalarını tamamladı. Daha önce kamuoyunda tartışma yaratan Emniyet ve MİT'e ağır silah ithal etme yetkisi, tek doktorla silah ruhsatı için rapor alınabilmesi gibi maddelerden geri adım atıldı. Ancak tasarının 7'nci maddesine yapılan bir eklemeyle "18 yaşındakilere av tüfeği ruhsatı hakkı" verildi. Değişiklikle yivsiz ve setsiz tüfekler, 5'ten az fişek atan ve tek atımlık basit tüfekler için ruhsat yaşı 18'e düşürüldü. Mevcut uygulamada bu yaş sınırı, aynen tabanca ve benzeri silahlarda olduğu gibi 21. Av tüfekleri arasına bazı pompalı tüfeklerin de girdiği belirtildi. Düzenleme muhalefetin itirazına ve sivil toplum örgütlerinin tepkilerine neden oldu. Düzenleme, Genel Kurul'da de ele alınacak.

GEREKÇE: ÇOK TALEP VAR
Alt Komisyon Başkanı AK Parti Milletvekili Selami Uzun, bu değişikliğin çok talep gelmesi nedeniyle yapıldığını söyledi. Özellikle göçer, çoban gibi kişilerden bu konuda yoğun başvuru olduğunu belirten Uzun, uygulamada zaten kırsalda görev yapan bu gibi kesimlerin av tüfeği bulundurduğunu söyledi. Uzun, "Bu uygulama silahlanmaya yol açmaz. Tam tersine bir denetim getirmiş olacağız" dedi. Tasarıyla ruhsatsız av tüfeklerine af da getirildi. Eklenen geçici maddeyle elinde izinsiz olarak av tüfeği bulunduranlara, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 yıl içinde başvurmaları halinde ruhsat verilecek. Ruhsat verilirken de silahların kaynağına, nereden geldiğine bakılmayacak. Böylece kaçak yollarla ülkeye girmiş av tüfeği sınıfındaki bütün silahlar yasal hale gelecek.

'YAŞ YUKARI ÇEKİLMELİ'
Alt Komisyon Üyesi CHP Milletvekili Hulusi Güvel, av tüfeği yaşının 18'e indirilmesine tepki gösterdi. Güvel, bu değişikliğe karşı olduklarını belirterek şöyle dedi: "Toplantıda bu konuya itiraz ettik. 18 yaşındaki bir genç, çocukluktan yeni çıkmış, daha lise çağındadır. Askerliğini bile yapmamış çocukların eline silah verdiğinizde, Türkiye şartlarında çok olumsuz şeyler olur. Muhalefet şerhi yazdık ve bunun eskiden olduğu gibi 21 yaş sınırında kalmasını istiyoruz. Hatta mümkünse ruhsat edinme yaşı 25'e çekilmeli. Böyle bir yol açmak, silah edinmeyi artırır."

'Pompalı, av tüfeği değil'
Ankara Avcılar Derneği Genel Muhasibi Ali Sönmez, pompalının av tüfeği olarak bilinse de aslında yakın muharebe silahı olduğunu söyledi. Sönmez şöyle konuştu: "Pompalının 3 fişek atanı da var ama çoğu 5 fişek atıyor. Bence av tüfeği değil. Çünkü her defasında yeniden nişan alıp atıyor, mermiyi sürüyorsun. Amerikan filmleri nedeniyle yayıldı. 18 yaşındaki çocuğun, aceminin eline bu silah verilmez. Av için kullansa bile çevresindeki insanları vurabilir. Yarı otomatik silahlar kadar emniyetli değil. Bunun eğitimini alan, 20 yaşı geçmiş, askerliğini bitirmiş, az da olsa tecrübesi olanlara verilmeli."

Etiketler :