Silah ve Şiddetin Merkez Üssü

Silah ve Şiddetin Merkez Üssü

Bireysel silahlanma ve saldırgan devlet politikası kimliği Amerikan halkının da şiddet eğilimini artırıyor. Amerika'da ortaya çıkan şiddet olayları ise korku verici.

ABD yeni bir silahlı saldırı haberiyle sarsıldı. Geçtiğimiz gün Washington'da 5 kişinin yaralanması 4 kişinin de ölümüyle sonuçlanan silahlı saldırı korku yarattı. Washington’da şimdiye kadar görülmüş şiddet olaylarının en ciddisi olarak nitelenen silahlı saldırıyla ilgili ayrıntılar gün ışığına çıkıyor. 20 ve 30’lu yaşlarında olduğu öğrenilen kurbanların birkaç gün önce yine silahlı bir saldırı sonucu hayatını kaybeden bir başka kişinin cenazesinden döndüğü bildirildi.

Katil zanlılarını gözaltına alan bölge polisi konuyla ilgili fazla ayrıntı vermezken olayın bu genç ekip arasında çıkan bir tartışmadan kaynaklandığını, çete işi olmadığını vurgulayarak olayın münferit olduğunu iddia etti.

Bireysel silahlanma, devletin şiddet politikası ve artan psikolojik bozuklukların etkisiyle ABD’de gün geçtikçe sayıları artan bu tür silahlı saldırı olayları yaşanıyor. Dünya çapında bireysel silahlanmaya karşı çalışma yürüten Umut Vakfı’nın verileri ise Amerika’da ve dünyanın geri kalan kısmında silahlanma sonucunda yaşanmakta olanlara ışık tutuyor.

Bireysel silahlanmanın dünya çapında boyutlarına ilişkin kimi veriler şöyle:

. Dünya’da bulunan 640 millyon silah stokunun yüzde 60’ının sivillerin (çiftçiler, sportif amaçlı atıcılar, silahlı çeteler, silahlı asiler, özel güvenlik korumaları ve her yaştaki sivil vatandaşlar) mülkiyetinde olduğu tahmin ediliyor.

. Silahlı şiddetin kurbanları sivillerdir ve her yıl barış ortamında yaklaşık 300 bin kişi adam öldürme ve intihar olaylarında hayatını kaybediyor. Bu rakam savaş ortamındaki insan hayatı kayıplarının ortalama iki katı...

. Dünya çapında her intihar olayına karşı 4 adet adam öldürme olayı var. Kuzey Amerika ve Avrupa’da ise silahlı intihar sayıları ateşli silahla adam öldürme sayılarından daha fazla.

. Her yıl dünya çapında silahla yaralama, tecavüz, hırsızlık ve kaçırılma olayları nedeniyle birçok sivil yurttaş zarar görüyor.

. Bireysel silahlanma, beraberinde daha çok “bireysel silahlanmayı” ve “ölümü” getiriyor. Silahlanma şiddeti arttırıyor, korkuyu ateşliyor; dolayısıyla daha fazla silahlanmaya neden oluyor.

. Bireysel silah kullanıcılarının çoğu erkeklerdir, fakat bireysel silahlı şiddetin başlıca kurbanları da yine -ve özellikle- 14 ile 44 yaş arasındaki erkeklerdir.

. Kadınlar -özellikle aile içi şiddet nedeniyle- bireysel silahlı şiddetten en fazla zarar gören kesimdir ve aynı zamanda en az hafif silah kullanan kesimdir.

Etiketler :