Silivriden Meclise giden ince yol

Silivriden Meclise giden ince yol

Muhalefet partilerinin 12 Haziran seçiminde milletvekili adayı gösterecekleri ve halen cezaevlerinde kalan sanık sayısı artıyor

Seçimlerdeki cezaevi adayları artıyor. BDP'den Hatip Dicle, Fırat Anlı, Selma Irmak ve Rıdvan Turan, MHP'den Engin Alan, CHP'den de Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal milletvekilliği yolunda...

Muhalefet partilerinin 12 Haziran seçiminde milletvekili adayı gösterecekleri ve halen cezaevlerinde kalan sanık sayısı artıyor. BDP'den 4, CHP'den 2 ve MHP'den bir isim seçimi kazandıkları taktirde cezaevinden Meclis'e gelecek.

Geçen seçimlerde BDP'li Sebahat Tuncel'in İstanbul'dan bağımsız olarak seçilip TBMM'ye gelmesinin ardından, bu seçimlerde de 7 ismin listelere alınması bekleniyor.

Aday başvurularının 18 Mart'a kadar yapılacağı BDP, KCK davası kapsamındaki tutukluları bağımsız aday yapacak. Tutuklu olan eski DEP'li Hatip Dicle, Fırat Anlı, Selma Irmak ile Devrimci Karargah davasından Silivri'de olan SDP Genel Başkanı Rıdvan Turan'ın adaylığı gündemde bulunuyor.

CHP'de ise, tutuklu gazeteci Mustafa Balbay ile Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın adı öne çıkıyor. Balbay'ın, il Örgütü'nün talebi doğrultusunda Aydın'dan aday gösterileceği bildirildi. Prof. Dr. Haberal'ın adaylığı da gündemde bulunuyor. MHP de, Öcalan'ı Kenya'dan Türkiye getiren ekibin komutanı ve Balyoz davası sanığı emekli Korgeneral Engin Alan'ı aday gösterecek.

ANAYASA NE DİYOR?

Bu isimler milletvekili seçildikleri taktirde cezaevinden çıkacaklar. Ancak Anayasa'nın 14 v e 83. maddesi gereği yargılanmaları devam edecek. 14. madde '' Anayasada yer alan hak ve hürriyetlerden hiçbiri, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve insan haklarına dayanan demokratik ve lâik Cumhuriyeti ortadan kaldırmayı amaçlayan faaliyetler biçiminde kullanılamaz'' hükmünü taşıyor.

83. maddede ise ''Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz. Ağır cezayı gerektiren suçüstü hali ve seçimden önce soruşturmasına başlanılmış olmak kaydıyla Anayasanın 14 üncü maddesindeki durumlar bu hükmün dışındadır'' deniliyor. (Gazeteport)



 

 

Etiketler :