Silvan'da 4 şüphe yargıya taşınıyor

Silvan'da 4 şüphe yargıya taşınıyor

Genelkurmay Başkanlığı, Silvan olayında şüpheli durumlar tespit edildiğini ve durumun yargıya taşındığını belirtti.

Silvan'da 13 askerimizin şehit düştüğü hain saldırıyla ilgili soruşturma sonuçlarını açıklayan Genelkurmay Başkanlığı, olayda şüpheli durumlar tespit edildiğini ve durumun yargıya taşındığını belirtti. Silvan’da 13 askerimizin şehit olduğu saldırı ile ilgili Genelkurmay Başkanlığı’nın hazırlattığı rapor tamamlandı. Genelkurmay Başkanlığı’nın raporunda Silvan’daki saldırı ile ilgili önemli detaylara yer verildi. “1. Jandarma Komando Tabur personelinin görevlerini, verilen emirler çerçevesinde üstün bir cesaret, gayret ve fedakarlıkla yerine getirdiklerinin tespit edildiğinin’’ belirlendiğinin ifade edildiği açıklamada, görülen bazı şüpheli durumların yargıya intikal ettirildiği vurgulandı.

ŞÜPHELİ KONULAR

Birliğin dönüş hazırlığı yaparken pusuya düşürülmesinin söz konusu olmadığının belirtildiği açıklamada, “Geçici üs bölgesine terörist saldırısı saat 14.18’de başlamış, birkaç dakika sonra atılan el bombaları kuru otların tutuşmasına neden olmuş ve yangın rüzgarın da etkisiylemevzilerimizi kapsayacak şekilde süratle yayılmıştır. Silah atışları ve el bombaları nedeniyle şehit olan personelin süratle yanan bölge dışına çıkarılması sağlanmıştır” denildi.

Genelkurmay açıklamasında saldırı ile ilgili şüpheli konuların yargıya intikal ettirildiği belirtilirken bu konular şöyle sıralandı:

* Geçici Üs Bölgesi olarak tertiplenilen arazi kesiminin coğrafi yapısı ve bitki örtüsü bakımından askeri taktik prensiplerine uygun olup olmadığı,

* Bölgedeki tertiplenmenin, mevzilenmenin ve dağılmanın taktik prensiplere göre yapılıp yapılmadığı, yeterli yakın emniyet, gözetleme ve ikaz tedbirlerinin alınıp alınmadığı,

* Terörist ikazının alınmasından sonra, alınan ilave tedbirlerin yeterli olup olmadığı,

* Helikopterlerin zamanında hazır olup olmadığı, insansız hava araçlarının zamanında bölgeye ulaşıp ulaşmadığı gibi konularda tereddütler oluşmuş, bu konuların açıklığa kavuşturulması amacıyla konu yargıya intikal ettirilmiştir.

PUSUYA DÜŞÜRÜLMEDİLER

Genelkurmay Başkanlığı’nın açıklamasında, konuya ilişkin olarak medyada yer alan bazı iddialara da cevap verildi. ‘’Çatışma sırasında uçak kullanılmamıştır. Birliğin dönüş hazırlığı yaparken pusuya düşürülmesi söz konusu değildir’’ denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: ‘’1. Jandarma Komando Taburu ‘Geri emniyet birliği’ değildir. Tam aksine, teröristi aramak, bulmak ve etkisiz hale getirmek üzere eğitilmiş ve teçhiz edilmiştir. Verilen görev doğrudur. Komando erleri, özel eğitimmerkezlerinde 10 hafta süreyle yoğun bir eğitimalmakta, bu eğitimtertip edildikleri birliklerinde de devametmektedir. 10-13 Temmuz günlerini kapsayan devrede, Jandarma Komando Taburu’nun 1. Bölüğü 32 saat görev, 59 saat dinlenme; 2. Bölüğü ise 27 saat görev, 64 saat dinlenme yapmıştır. Bu şartlarda, bir komando birliğinin çok yorgun olduğunu iddia etmekmümkün değildir. Asker, gerektiği takdirde 40 kilogram yükle de yürüyebilir. Bu bir eziyet değil, yapacağı görevin gereğidir.”

Birliklere ikaz mesajı iletildi

Teröristler arasında geçen telsiz görüşmeleri alınır alınmaz 1. Jandarma Komanda Taburu dahil tüm birliklere ikaz mesajının iletildiği belirtilen açıklamada, konuşmada geçen yerlerin çözümlenmesinin ardından saat 13.30’da 1. Jandarma Komando Taburu’nun yeniden bilgilendirildiği kaydedildi.

Teröristlerin geçici üs bölgesine saldırısının saat 14.18’de başladığı belirtilen açıklamada şu bilgilere yer verildi: ‘’Birkaç dakika sonra atılan el bombaları kuru otların tutuşmasına neden olmuş ve yangın rüzgarın da etkisiyle mevzilerimizi kapsayacak şekilde süratle yayılmıştır. Silah atışları ve el bombaları nedeniyle şehit olan personelin süratle yanan bölge dışına çıkarılması sağlanmıştır.

Çatışma haberi, yoğunluk nedeniyle ancak saat 14.39’da üst karargaha bildirilebilmiş ve silahlı helikopter istenmiştir. Helikopter birliği, talebin ulaşması üzerine süratle pilotları çatışma hakkında bilgilendirmiş, helikopterin uçuş öncesi yapılması zorunlu olan son kontrolleri kısa sürede tamamlanarak saat 15.21’de Diyarbakır’dan kalkışları ve saat 15.45’te çatışma bölgesi üzerinde olmaları sağlanmıştır.

Talebin alınması ile helikopterlerin çatışma bölgesinde bulunması arasındaki sürenin uygulama standartlarına uygun olduğu tespit edilmiştir. Çatışma bölgesinde genişleyen yangın ve 1. Jandarma Komando Taburu personelinin etkili karşı koyması sonucunda teröristler, saat 15.30 civarında teması kesmişlerdir.”

ANKARA (Bugün)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.