Sınavlara 'takı' yasağı geliyor

Sınavlara 'takı' yasağı geliyor

Sınavlarda, küpe, kolye ve armaya benzeyen kulaklıklarla kopya çekilmesi ÖSYM'yi harekete geçirdi. Artık sınavlarda takıya izin verilmeyecek

Kıvanç EL'in haberi

Teknoloji ilerledi, kopya çeteleri yeni yöntemler geliştirdi. Özellikle KPSS başta olmak üzere 6 sınava şaibe bulaştıran 'digital çete', ÖSYM'yi harekete geçirdi. Arma, küpe, kolye gibi takı şeklindeki mikro kulaklıklar, bluetooth cihazları ve dijital saat görünümlü telefonlarla kopya çeken adaylara karşı yeni önlemler geliyor.

TUTANAKLA TESLİM
Adaylar salona alınmadan önce hassas x-ray cihazlarından geçirilecek. Bu kontrolün ardından sınav salonu başkanları adayları tek tek kontrol ederek, üzerilerindeki küpe, kolye, arma takılar ve dijital saatler tutanak düzenlenerek sınav öncesi adaydan alınacak.

KLASİK SAATE VİZE
Sınavlarda zamanı verimli kullanmak için ihtiyaç duyulan saatlerin ise dijital saat olmaması istenecek ve adaylar bu konuda sınavlardan önce uyarılacak. ÖSYM'nin sınavlara saat alınmaması ve sadece salonlardaki saatlerin kullanılmasının da üzerinde durulduğu, ancak bu konuda henüz bir karara varılamadığı kaydedildi.

İŞTE ÇETE CEPHANELİĞİ
KOPYA operasyonunda gözaltına alınan 19 zanlı dün adliyeye sevke edildi. Çete üyeleri ile birlikte ele geçirilen malzemeler de basına gösterildi.

CEVAPLAR BLUETOOHT'LA ADAY
Şebekenin çalışma yöntemi şaşırtacak türden. l Buna göre, sınava 'profesyonelleşmiş' adaylar sokuldu.
- Bu adaylardan alınan cevaplar, dağıtılan küpe tipi bluetooh kulaklıkları ile anlaşılan adaya iletildi.
Şüphelilerle birlikte 1 adet Glock, çeşitli mermiler, kulağa takılabilir elektronik cihazlar, kısa kollu ve üzerine bluetooth kulaklık monte edilmiş tişört, 1 adet kolye şeklinde cep telefonu, flash bellekler, cep telefonları kulaklıkları, 3 adet kulak içine yerleştirildiği düşünülen ses algılama aparatı, ele geçirildi. 19 şüpheli, TCK'nın 220. Maddesi kapsamında kanunun  suç saydığı fiilleri işlemek amacıyla örgüt kurup ve yönetmek, resmi belgede sahtecilik, özel belgede sahtecilik ve 6136 Sayılı Kanuna Muhalefet ile suçlanıyor.

AKŞAM

Etiketler :