Sınırlar aşıldı Bayram bayram oldu

Sınırlar aşıldı Bayram bayram oldu

Şanlıurfa'daki yakınlarını ziyaret etmek isteyen Suriyelilerin, Ceylanpınar Sınır Kapısı'ndan geçişleri başladı.

Sınır ötesi bayramlaşma uygulaması kapsamında Şanlıurfa'daki yakınlarını ziyaret etmek isteyen Suriyelilerin, Ceylanpınar Sınır Kapısı'ndan geçişleri başladı.

 

Sabah saatlerinde başlayan ziyaretler kapsamında kapıdan geçiş yapan Suriye'nin Haseki vilayetine bağlı Rasulayn Mıntıka Müdürü Zeki Hammadi Basti ve beraberindeki heyeti, Ceylanpınar Kaymakamı İlker Özerk Özcan ve 1. Hudut Tabur Komutanı Piyade Yarbay Ahmet Ertan karşıladı.

 

Halk oyunları ekibinin gösterisini izleyen iki ülke yetkilileri karşılıklı olarak birbirlerine çiçek sundu.

 

Kaymakam Özcan, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, 1999'da başlayan ve 22 bayramdır uygulanan idari mektupla geçişlerin her yıl bayramın 2. günü yapıldığını anlattı.

 

Ancak bu yıl Türkiye'de 12 Eylül'de yapılacak referandum nedeniyle geçişlerin arife gününe alındığını aktaran Özcan, geçiş işlemlerinin hızlandırılması ve vatandaşların geçiş esansında daha rahat olması için gerekli önlemlerin alındığını belirtti.

 

Bu çerçevede bu yıl ilk defa barkod sistemiyle geçişlerin gerçekleştirildiğini bildiren Kaymakam Özcan, ''Vatandaşlar 2 dakika bile beklemeyecekler. Suriye makamlarına geçişler için 5 bin kontenjan verilmesine rağmen 936 Suriye vatandaşı, Türkiye'ye geçiş yapmak için müracaat etti'' dedi.

 

-VİZESİZ GEÇİŞLER İLGİYİ AZALTTI

 

Rasulayn Mıntıka Müdürü Basti ise bu yıl geçişe olan rağbetin az olmasında, iki ülke arasında vizenin kaldırılmasından kaynaklandığını söyledi.

 

Dost ve komşu iki ülke ilişkilerinin olumlu yönde gelişmesinin artarak devam etmesini temenni ettiklerini ifade eden Basti, barış ve kardeşlik ortamında sınırların bile kaldırılabileceğini kaydetti.

 

Görüşmelerin ardından, Suriyeliler, Suriye kontrol noktasında yapılan işlemlerle birlikte Türkiye'ye geçiş yapmaya başladı.

 

Bugün başlayan geçişlerin bayramın birinci günü devam edeceğini belirten yetkililer, uygulama kapsamında 48 saatlik sürelerini dolduran Suriyelilerin, 10 Eylül'de ülkelerine dönüş yapmaya başlayacağını kaydetti.

Etiketler :