Sırplar'da 'Osmanlı geri geliyor' korkusu

Sırplar'da 'Osmanlı geri geliyor' korkusu

20 yıl süren mücadelenin ardından 2008 Şubatta bağımsızlık rüyası gerçek olan Avrupa’nın en yeni ülkesi Kosova, bağımsızlık ilanından bu yana en gerilimli günlerini

Ülkenin kuzeyinde yaşayan Sırplar ile Arnavutlar arasında huzurun bozulmaması için görev yapan Uluslararası Barış Gücü (KFOR) ilk kez olağanüstü hal ilan etmek zorunda kaldı. Sebebi ise, Kosova yönetimi lideri Haşim Taçi’nin aldığı kararla özel eğitimli özel tim güçlerini Kosova’nın Sırbistan sınırında güvenliği sağlamak için konuşlandırmak istemesi. Bu duruma büyük tepki gösteren Kosovalı Sırplar zaten tanımadıkları Kosova yönetiminin kararını protesto için sınır kapısını ateşe vermelerinin ardından bölgeye barikatlar kurarak Arnavut güçlerin bazı kentlere girişine izin vermiyor. İki toplum arasında çatışmaların büyümesini engellemek için KFOR takviye asker istedi. Rudare kendinde yaşayan Sırplar Kosova yönetimini tanımadıklarını göstermek için şehre 7 metrelik bir haç dikti.

“Türkler ezeli düşman”

Sırplar ile Arnavutlar’ın beraber yaşadığı ülkenin en hassas şehri Mitroviça’da ise bu gerilime ek olarak bir de cami krizi yaşanıyor. Mitroviça’yı kardeş kent ilan eden Bayrampaşa Müftülüğü, Kosova’nın en büyük camiini buraya inşa etmek için bağış toplamaya başladı. Caminin çizilen projesi de Arnavut yönetimden büyük övgü aldı. Ancak savaş sırasında harap olan İsa Bey Camii’nin yerine yapılması planlanan Bayrampaşa Camii projesi zaten gerilimli olan bölgede tansiyonu daha da artırdı. Sırp basınına konuşan Sasa Nadjelkoviç, “Osmanlılar buraya yüzyıllar önce geldi ve camiler inşa ettiler. Şimdi buraya en büyük camiyi inşa ederek Sırplar’ı Mitroviça’dan kovmaya çalışıyorlar” ifadesini kullandı. Türkiye’nin bölgede Arnavutlar’ın koruyucusu gibi göründüğünü kaydeden kuzey Mitroviçalı Sırp gazeteci Dragan Krstic, “Türkiye, Sırplar’ın ezeli düşmanıdır. Yüzyıllardır bu böyle olmuştur. Önce Sırbistan’ın bölünmesini ve Kosova’nın bağımsızlığını desteklediler. Şimdi de Kosova’nın Arnavut yönetimine destek vererek Sırplar’ı güçsüzleştirmek istiyorlar” dedi.

Basketbol gerilimi yaşanmıştı

Bugün KFOR’a bağlı tankların şehir merkezinde olası çatışmaları önlemek için nöbet beklediği Mitroviça geçtiğimiz yıl da Sırplarla Arnavutlar arasında çatışmalara sahne olan bir kent. Türk Milli Basketbol Takımı’nın Sırbistan takımına karşı kazandığı zaferin ardından şehirde Arnavutlar’ın Türk bayraklarıyla kutlamalar yapması üzerine Sırplarla aralarında çatışmalar yaşanmış ve onlarca kişi yaşanmıştı.

48 metrelik iki minare

Savaş süresince Sırp güçleri tarafından zarar gören eski cami yıkılarak yapılacak olan yeni cami 2500 metre karelik bir alanda yer alacak. 48 metre yükseklikte 2 minaresi olacak. Cami inşaatının ise 2 yıl içerisinde tamamlanması öngörülüyor. Caminin inşaatının gerçekleşeceğini, ilk kez Mitroviça Belediyesi İslam Birliğinin konuğu olarak Mitroviça ziyaretinde bulunan İstanbul-Bayrampaşa Müftüsü İzzet Şener açıkladı. Mitroviça Belediye Başkanı Avni Kastrati de Türkiye’nin Kosova ve Mitroviça’ya devamlı sağladıkları yardım ve destekten dolayı teşekkürlerini ifade etti.

BAYRAMPAŞA MÜFTÜSÜ İZZET ŞENER: ‘Sıplar artık tehdit değil’

“Proje başladığında Kosova Müftülüğüne cami yapacak olmamızın Sırplar için bir sıkıntı yaratıp yaratmayacağını sorduk. Onlar herhangi bir sorun olmayacağını söylediler. Bundan dolayı Sırpları tehdit olarak görmüyoruz. Çünkü Kosova’da Sırplar azınlıkta, BM kararıyla da Sırbistan bölgesine gönderildiler. Mitroviça’da da çok az sayıda Sırp var.Zaten Kosova’da bağımsızlığını ilan etti. Tahrikler olacaktır ama eskisi gibi anarşi ortamı doğmaz. Osmanlı tarihe gömüldü, Kosova’da artık demokrasiye geçiş var. Sırplarla bu konuda bir çatışma yaşanmayacak, o dönem kapandı. Tahriklere karşı hazırlıklıyız.”

VATAN 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum