Sisi konuşursa yer yerinden oynar

Sisi konuşursa yer yerinden oynar

Mehmet Eymür, Ergenekon davasının kilit ismi Tuncay Güney'i tarif ediyor: "İpek" kod adı gizliliği sağlamak için yürütülen faaliyetlerde kullanılabilir

Türkiye'nin en tanınmış istihbaratçılarından Mehmet Eymür yıllar sonra ilk kez SABAH'a konuştu. İstihbaratçılar pek fazla tanınmayan, ketum insanlar olarak bilinir. Mehmet Eymür, bu kaideyi bozan istihbaratçılardan biri olarak görülebilir. Zira Eymür, Türkiye tarihinin en tanınmış Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) yöneticilerinden biri.

Bir başka deyişle Mehmet Eymür, adı çeşitli vesilelerle sık sık anılan Türk istihbaratçıların başında geliyor. Öyle ki, kamuoyu, çoğu eski MİT Müsteşarı'nın adını bile bilmezken Mehmet Eymür'ü gayet iyi tanıyor. Eymür, nadiren konuşan bir istihbaratçı olsa da zaman zaman Türkiye'yi sarsacak açıklamalarda bulunan bir isim.

İhtiyaç hissettiğinde gerek mesleki rekabet içinde olduğu meslektaşlarının, gerekse güvenlik bürokrasisinin önemli kademelerinde görev yapmış kişilerin yanlışlıklarını deşifre edebilen Eymür; bunu, tamamen ülkesini savunma güdüsüyle yaptığını söylüyor. Babası Mazhar Eymür'ün izinden giderek 1966 yılında MİT'e giren Eymür, 33 yıl boyunca Teşkilat'ın çeşitli kademelerinde görev yapmış ve Türkiye'nin yakın tarihindeki pek çok önemli olaya bizzat tanıklık etmiş biri. Yıllardır basına röportaj vermeyen MİT eski Kontr-Terör Merkezi Başkanı Mehmet Eymür, suskunluğunu SABAH'a bozdu. İşte Eymür'ün çarpıcı açıklamaları...

33 yıl Milli İstihbarat Teşkilatı'nda (MİT) çalışan Mehmet Eymür, son günlerin önemli tartışmalarının perde arkasını anlatıyor. Tuncay Güney, Sisi, Veli Küçük ve diğerlerini...

Yıllardır basına uzun uzadıya röportaj vermediniz. Suskunluğunuzu SABAH için bozuyorsunuz? Eymür: Bazen olaylar öyle saptırılıyor ki bir açıklama yapmaya mecbur oluyorsunuz. Yoksa sık sık sahneye çıkmak pek hoş değil. Tabii sorularınızın bazılarına cevap veririm, bazılarına cevap vermem.

Bazıları Güney'i 'manipülatör' olarak görüyor, bazıları ise Güney'in söylediklerinin çoğunun doğru olduğunu düşünüyor. Sizin düşünceniz nedir? - Yani bütün söyledikleri doğrudur diye kefil olamam. Zaten kendisi de bazı şeyleri baskı altında söylediğini beyan ediyor. MİT'e yardımcı olan birçok gazeteci vardır. Benim bunların hepsini bilmem mümkün değil. Bilsem bile bir neden yoksa açığa çıkartmanın manası da yok. Milli bir müesseseye destek olmak her Türk vatandaşının görevidir bence. Bizde MİT'çilik küçümsenen bir şeydir. Bunu da kırmak lazım. Başka ülke vatandaşları kendi istihbarat servisiyle iftihar ediyor.

SİSİ BİR KONUŞURSA!..
Sözlerinizden Güney'in MİT'çi olduğu çıkıyor... - Bu konuda kesin bir şey söyleyemem.

Peki siz, siteniz ATİN'de İşçi Partililere yönelik bir yazınızda "Güney içinize sızdı. Zokayı fena yuttunuz" diye yazmıştınız. Bunu neye dayanarak söylemiştiniz? - Perinçek grubu her zaman yaptığı gibi "MOSSAD ajanı, MİT ajanı" filan dedi Tuncay Güney için. Ben de "Demek ki istihbarat elemanı, bir güzel içlerine sızmış, bilgileri toplamış" dedim. Ben kimin, nerenin elemanı olduğunu söylemedim. Benim bildiğim ve "Çift Meslekliler" diye yazdığım tarihte JİTEM'e çalışıyor gözüküyor. Daha öncesini bilmiyorum. Yeşil de bizle başlamış, sonra Jandarma'ya, polise gitmişti. Bu yabancı istihbarat teşkilatlarında olmayan bir şekil.

Tuncay Güney'in adının yanında "İpek" ibaresi var. O ne anlama geliyor? - Tuncay Güney'in faaliyet adı olabilir. Gizliliği sağlamak için hem yürütülen faaliyetlere, hem de kişilere takma isimler verilebilir. Tuncay Güney'in cinsel tercihlerini ve hangi teşkilata çalıştığını bilmiyorum. Ancak istihbarat alanında yararlı olan her çeşit kişi çalışabilir. Homoseksüel, biseksüel ya da aseksüel olması önemli değildir. Sisi (Seyhan Soylu) eminim konuşsa bugün Türkiye'de yer yerinden oynar.

PERİNÇEK'E SUÇLAMA
Neden yer yerinden oynar? Sisi de Tuncay Güney gibi bir istihbarat elemanı mı? - Bildiğim kadarıyla JİTEM'in elemanı. 28 Şubat sürecinde Fadime Şahin, Müslüm Gündüz, Ali Kalkancı gibi isimlerle irtibatlı bazı çalışmalarda yer aldığını duydum. Bir hayli özel bilgiye sahip diyorlar. Neticede şunu demek istiyorum: Mühim olan kişinin yararlı istihbari çalışmalar yapabilmesidir. Adamın şahsi durumu faaliyete zarar vermedikçe istihbarat teşkilatını fazla ilgilendirmez. Bu tür insanlar çok da akıllı olabilirler. Tuncay Güney'in söylediklerinde doğruluk payı var. Mesela "PKK'ya silah sevkiyatı olayı var" diyor. "Perinçek bu olayın içinde" diyor. Perinçek kendi yaptıklarını hep başkasına yükler. Aydınlık Dergisi, bu sevkiyatı daha önce "Çiller Özel Örgütü PKK'ya silah sevk etti" diye yazdı. Güney'in bazı belgeli şeyleri de var. Barzani ile Talabani ile fotoğraflar çektirmiş. Bence bunlar Güney'in söylediklerinin ciddiye alınması gerektiğini gösteriyor.

Ergenekon operasyonu, Türkiye'yi ikiye böldü dense yeridir. Kimileri ciddi bir suç örgütü olarak nitelendiriyor, kimileri ciddiye almıyor. Sizin görüşünüz nedir? - Ben bildim bileli Türkiye'de ihtilal heveslisi bir sivil grup vardır. Yani 40 yıl öncesinden, 70'li yıllardan beri (...) Bunlar genç askerleri ve sivilleri kışkırtarak, silahlı bir ihtilal hareketi ile iktidara gelmeye çalışıyorlar. Ergenekon'da da böyle bir yapılanma görülüyor. Ben Perinçek grubunun bu işin içinde ve başında olduğuna inanıyorum. Hatta milliyetçi hisleri okşayan Ergenekon sözünün seçilmesinde bile onun rolü var diye düşünüyorum. O, bu taktikleri iyi bilir. Ortada muhakkak ki bir illegal faaliyet var. Mesela "Karargâh Evleri" konusu, bulunan silah ve patlayıcılar, genç subaylar filan... Bence çok önemli konular. Bana 40 yıl öncesini hatırlatıyor. Türkiye Halk Kurtuluş Partisi Cephesi (THKP-C) davasının 1973 yılında hazırlanmış iddianamesini okuyun, aynı kalıpları, izleri görürsünüz. Doğu Perinçek kökü illegal faaliyetlerden gelen bir kişidir. Her zaman askerleri kışkırtıp ihtilal yapmak ve Başbakan olup Türkiye'yi yönetmek hevesi içinde olmuştur. Netice itibariyle Tuncay Güney'in anlattıkları bana o eski filmi hatırlatıyor.


ESKİ MİT yöneticisi Mehmet Eymür, çok tartışılan irtica belgesiyle ilgili olarak şunları söylüyor: Bir taşla üç kuş vurmayı hedefliyor olabilirler. Orduyu yıpratmak, AK Parti'yi ve Gülen cemaatini TSK ile karşı karşıya getirmek.

AK Parti ve Gülen Hareketi'ni bitirmek için Genelkurmay Harekât Başkanlığı bünyesinde bir plan hazırlandığı ileri sürülüyor. Bu planı içeren bir belge geçtiğimiz günlerde Taraf gazetesinde yayınlandı. Sizin bu belgeyle ilgili görüşünüz nedir?

- Türkiye hayli kritik günlerden geçiyor. Ben Türkiye'yi -özellikle de böyle kritik dönemlerde- bizlerin değil de, görünmeyen bazı yabancı güçlerin idare ettiğini düşünüyorum. Yani Genelkurmay'a ait olduğu öne sürülen belgede yabancı güçlerin parmağı olabilir. Biz bazı olayları tam olarak anlamayıp değerlendiremiyor, bu yüzden de birbirimize düşüyoruz. Zaten yabancı güçlerin istediği de o. Bana kalırsa kuvvet komutanlarının bilgisayarındaki bilgileri açığa çıkaran ve Genelkurmay'daki gizli andıç gibi belgeleri servis yapanlar da onlar. Hatta belki yazdıranlar da onlar. Böylelikle bir taşla üç kuş vurmayı hedefliyor olabilirler. Amaçları bir taraftan orduyu yıpratmak, diğer taraftan da AK Parti'yi ve Gülen cemaatini TSK ile karşı karşıya getirmek. Bu sorunu yaratan güçler, sonradan da problemi çözen hakem rolünü üstlenirlerse hiç şaşırmamak gerekir. Bizim bu bağlamda bütün temel kurumlarımızı gözden geçirmemiz, varsa kurumlarımızdaki yabancı unsurlarla bağlantılı kişileri tespit etmemiz gerekir. Yabancı unsurların Türkiye'yi kontrol etmesine izin vermememiz lazım.


GÜNEYİN ANLATMADIKLARI

MEHMET Eymür: "Tuncay Güney'in daha bilip anlatmadığı hususlar olduğunu sanıyorum. Perinçek grubu devlete karşı olan her şeyin yanında yer aldı. Bizim mücadele ettiğimiz casuslara, kaçakçılara sahip çıktılar. Amerikan aleyhtarı gözükürler ama Sabahattin Savaşman'a, Turan Çağlar'a sahip çıkan da bunlardır. Savaşman yabancılara belge verirken suçüstü yakalandı. ABD'liler ve İngilizler hesabına casusluktan hüküm giydi. Kıbrıs'taki askeri yerleşimler dâhil gizli bilgilerimizi veriyordu. Aklımda yanlış kalmadıysa verdiği bilgiler karşılığında ABD'lilerden ayda 500 dolar alıyordu. Savaşman yakalandı ve Perinçek ona sahip çıktı, onu savundu. Bugün de Ergenekon davasında bana saldırıyorlar."

Etiketler :