Siyasetle uğraşanlara görevi bırak çağrısı

Siyasetle uğraşanlara görevi bırak çağrısı

Rusya Devlet Başkanı Medvedev, siyasetle uğraşanların başka kurumlardaki görevlerini bırakmasını istedi. Medvedev'in ilk emri başbakan yardımcısına oldu.

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, politikayla iş hayatını birbirinden ayırmak için Rus siyasetçilere başka kurumlardaki görevlerinden ayrılması çağrısında bulunarak, Başbakan Yardımcısı İgor Seçin'in de devlete ait olan Rosneft petrol şirketi Yönetim Kurulu başkanlığı görevini bırakması talimatı verdi.

Kremlin'in ekonomi danışmanlarından Arkadiy Dvorkoviç de yaptığı açıklamada, Maliye Bakanı Aleksiy Kudrin'in de devlete ait yatırım bankası olan VTB'nin başkanlığından ayrılması gerektiğini ancak Ulaştırma Bakanı İgor Levitin'in Rus Aeroflot şirketinin başkanlığına devam edeceğini söyledi.

Analistler, Başbakan Vladimir Putin'in en yakın müttefiklerinden biri olan Seçin'in Rosneft'in Yönetim kurulu Başkanlığı'ndan alınmasının Putin ve Medvedev arasında 2012 yılında yapılacak devlet başkanlığı seçimi mücadelesinin başlangıcını oluşturabileceğine dikkat çekiyorlar.

Rosneft yönetiminde adı açıklanmayan bir yetkili Reuters'a yaptığı açıklamada, Vankor petrol sahasındaki petrolün taşınması için oluşturulacak boru hattı için Çin'den 15 milyar dolarlık krediyi Seçin'in sağladığını belirterek, "Seçin olmadan bu büyüklükteki hiç bir projenin hayata geçirilemeyeceği herkes için son derece net" diye konuştu.

Başka bir yetkili de yine Reuters'a yaptığı açıklamada, Medvedev'in bu çağrısının sadece gösteriş olarak kalacağını ve hükümetin gücü hala elinde bulundurmaya devam edeceğini belirterek, "Bize söylendiğine göre gitmemiz gerekiyor. Ama bu önlem sadece kozmetik çünkü kilit konulardaki kararı hükümet vermeye devam edecek" dedi.

Medvedev'in çağrısının ardından Rosneft petrol şirketi hisseleri yüzde 1,7 oranında değer kaybetti.

Etiketler :