Siyasette İkinci 'DURAK' Vakası

Siyasette İkinci 'DURAK' Vakası

Durak'ın ardından CHP'li Çukurova Belediye Başkanı Yıldıray Arıkan'ın da ihaleye fesat karıştırarak 2 milyon dolarlık haksız gelir elde ettiği öne sürüldü.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı, eski MHP'li Aytaç Durak'ın arsaları için imar değişiklikleri yaparak rant elde ettiği iddiası tartışılırken, CHP'li Çukurova Belediyesi Başkanı Yıldıray Arıkan'ın da benzer suçlamalarla hakkında soruşturma açıldığı ortaya çıktı. 2 milyon dolara yakın usulsüzlük yaptığı iddia edilen Başkan Arıkan hakkında, İçişleri Bakanlığı'ndan izin alan Cumhuriyet Savcılığı soruşturma başlattı.

DÜNÜRE GİDEN İHALE

İddiaya göre; Çukurova Belediyesi geçen yıl temizlik ihalesi açtı. Açılan ihaleye tüm evraklarını vererek katılan Stil Grup ve Han İnşaat Firması ortaklığı, 3 milyon 247 bin lirayla en düşük teklifi vererek ihaleyi kazandı. Ancak belediye usulsüz işlemlerle firmayı ihale dışı bıraktı. İhale 4 milyon 595 bin lira teklif veren Arıkan'ın dünürü A.E'nin sahibi olduğu nakliyat firmasına kaldı. Belediye sadece bu ihaleden 1 milyon 348 bin liralık zarara uğratıldı. Han İnşaat Firması Genel Müdür Vekili Tahir Han, KİK, Mali Müşavirler Odası ve Maliye Bakanlığı dahil tüm kurumlardan belgeleri incelettirerek yeterli olduklarına dair raporları belediyeye gönderdiklerini söyledi. Han, "Belediye bu defa de 'Siz neden az teklif verdiniz' diyerek açıklama istedi. Raporlarımızı da sunarak, 240 bin lira kâr sağlayacaklarını belediyeye ilettik. Bunun üzerine yeniden sözleşme imzalamamız için tebliğ göndermiş. Yasaya göre 7 gün beklemesi gerekirken, sadece 1 gün içinde 'Adresinde bulunamadı' diyerek sözleşme hakkımızı da elimizden alıp ihale dışında bırakıldık. Sonrada öğrendik ki, ihale bizden 1 milyon 348 bin lira daha fazla teklif veren baş-kanın dünürüne gitmiş" dedi.

İŞ KARŞILIĞI BENZİN İSTASYONU

Çukurova Belediye Başkanı Yıldıray Arıkan, iş karşılığı rüşvet iddialarıyla da suçlanıyor. İddiaya göre; Çukurova Petrol adlı şirket, belediyeden asfalt ve mucur döküm işini ihaleye girmeden pazarlık usulüyle alabilmek için bir petrol istasyonunun hisselerini başkanın dünürü üzerine yaptı. Hisse devri sonrasında belediyenin bu işini şirket aldı.

BAŞKA DAVALAR DA VAR

Belediye Başkanı ile ilgili "menfaat sağlamak, ihaleye fesat karıştırmak" suçlamasıyla açılan birden çok dava olduğu öğrenildi. Belediye Başkanı Yıldıray Arıkan, ihale öncesi yakınlarına firma kurdurarak, yeterliliği olmadığı halde ihaleyi almalarını sağlamakla suçlanıyor. Öte yandan, iddialarla ilgili görüşlerini almak istediğimiz Başkan Arıkan ise telefonlarımıza yanıt vermedi.

2 milyon dolarlık kazanç

Adana Cumhuriyet Savcılığı'na yapılan suç duyurusu, ihaleyi resmi olarak kazanmasına rağmen çeşitli işlemlerle ihale dışı bırakıldığını öne süren firma tarafından yapıldı. Savcılık, soruşturmaya değer bularak onay için İçişleri Bakanlığı'na başvurdu. Suçlamaları değerlendiren İçişleri Baknlığı'nın onayıyla birlikte savcılık soruşturma başlattı. Han İnşaat Firması Genel Müdür Vekili Tahir Han belediye başkanının "ihaleyi fesat karıştırmak" suretiyle sadece son ihaleden 1.5 milyon TL, önceki ihalerle birlikte de en az 2 milyon dolarlık menfaat sağladığını iddia etti.

Etiketler :