Siyonistleri rahatsız eden karar

Siyonistleri rahatsız eden karar

Terör devleti İsrail, Filistin'in temsilcilik düzeyini yükseltme kararı alan Norveç'i kınadı.

İsrail basınında yer alan haberlere göre, İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın Avrupa ülkelerinden sorumlu müsteşar yardımcısı Naor Gilon, Tel Aviv'deki Norveç Maslahatgüzarını Dışişleri Bakanlığı'na çağırarak, ''Norveç'in tavrının kabul edilemez olduğunu ve bu adımın barış sürecini zayıflatacağını'' öne sürdü.

Gilon'un Norveçli diplomata, "Eğer Filistinliler, İsrail'le siyasi müzakereler olmadan başarı sağlayabileceklerini düşünürlerse, barış görüşmelerini yeniden başlatma yoluna gitmeyeceklerdir" dediği bildirildi.

Norveçli diplomatın ise medyada yer alan haberlerin aksine, Norveç'in 1967 yılı sınırlarına dayalı Filistin devletini tanımayı kabul etmediğini belirtip, Oslo'daki Filistin delegasyonunun temsilcilik düzeyinin yükseltilmesinin, "uygulamada sonuçları olmayan, basit bir sembolik hareket olduğunu" söylediği de iddia edildi.

Norveç Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Björn Svenungsen, Filistin Yönetimi Başbakanı Selam Feyyad'ın Norveç ziyareti sırasında, Oslo'daki Filistin temsilciliğinin statüsünü yükselteceklerini ve "genel temsilcilik"ten "diplomatik misyon"a çıkarılacağını duyurmuştu. Önümüzdeki yıl başından itibaren geçerli olacağı bildirilen kararın, Filistin devletinin kurulması çabalarına destek çerçevesinde alındığı da vurgulanmıştı.

Son aylarda bazı ülkeler Filistin Yönetimi'nin temsilcilik düzeyini yükseltme yoluna gitmişlerdi. Bunlar arasında başı çeken ülkenin ABD olduğu, ABD'nin geçen Temmuz ayından geçerli olmak üzere, Washington'daki Filistin kurtuluş Örgütü (FKÖ) misyonunu, genel temsilcilik düzeyine çıkardığı bildirilmişti. Ardından Fransa, İspanya ve Portekiz de benzer adımları atmıştı.

Ancak İsrail Dışişleri Bakanlığı, bu ülkeler karşısında herhangi bir kınamaya başvurmamıştı.

Geçtiğimiz haftalarda da Brezilya, Arjantin ve Uruguay, 1967 sınırlarına dayalı Filistin devletini tanıdıklarını ilan etmişlerdi.

Bolivya'nın da yakında bağımsız Filistin devletini tanımaya hazırlandığı belirtiliyor. AA

Etiketler :