Siz ve imzanızın değeri

Siz ve imzanızın değeri

Hukuki konularda bilgi sahibi olmayan kişilerin imzanın nasıl, ne zaman ve ne şekilde kullanılacağı hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığı belirtildi.

Bu yüzden vatandaşların imzasının değerini bilmediğine dikkat çeken güvenlik görevlileri, bunun sonucunda bilinçsizce imzalanan belgeler yüzünden telafisi imkansız mağduriyetlerin yaşandığı uyarısında bulundu.

Emniyet Genel Müdürlüğü, resmi internet sitesinden yaptığı açıklamada vatandaşların imza atarken dikkat edeceği hususları kamuoyuyla paylaştı. Açıklamada, imzanın kişinin kimliğini simgeleyen, kendine özgü birtakım özelliklerini ihtiva eden özel bir işaret olduğu vurgulandı. Bir belgedeki yazılı metin altında atılan imzanın o metindeki hususların kabulü anlamına geleceğinin kaydedildiği açıklamada; "İmza inkar edildiğinde ise, uzman incelemesine tabi tutulması ve dolayısıyla adına atılı şahıs elinden çıkıp çıkmadığının tespiti gerekir. Bunun nedeni her türlü şekil ve çizgilerin imza olarak kabul oluşturacağı kaçınılmaz bir gerçektir. Her türlü resmi ve hususi belgenin geçerlilik kazanabilmesi için. üzerinde bulunması gerekli en önemli hususlardan biri imzadır, imzasız bir belgenin hiçbir şahsa ne hak ne de borç sağlaması mümkün değildir. Hukuken ancak imzalı belgelerin geçerli olması söz konusudur. Basit bir iki çizgiden şekilden müteşekkil imzanın, inkar eden kişi elinden çıkıp çıkmadığı kesin olarak her zaman tespit edilemediğinden, pek çok kişinin bu şekilde dolandırıldığı ve zarara uğradığı görülmüştür." denildi.

EN DEĞERLİ VARLIĞINIZ İMZANIZDIR

Bursa Barosu avukatlarından Avukat Ahmet Köse de kişinin maddi değeri en yüksek varlığının imzası olduğunun farkına varması gerektiğini kaydetti. Köse, "Maddi durumunuz ne olursa olsun en değerli varlığınız imzanızdır. İmzanız ile telaffuz dahi edilemeyecek miktarlarda borç altına girebilir, tüm malvarlığınızı birine bağışlayabilir, pek çok suçu farkında olmadan işleyebilir ve daha pek çok hukuki işlemi yapabilirsiniz. Bu nedenle imzanızı her şeyden iyi korumanız ve çok dikkatli ve bilinçli kullanmanız en önemli hukuki güvencenizdir." diye konuştu.

Avukat Köse, öncelikle kişinin imzasının kolay taklit edilemeyecek olması gerektiğini belirterek, paraf, basit işaretler, karalamalar, kısa imzalar kullanmaktan kaçınılmasını tavsiye etti. İmza atılan her belgenin hayati derecede önemli olduğunu anlatan Avukat Köse, bir belgeyi konusu ne olursa olsun okumadan imzalamanın yapılabilecek en büyük hukuki hata olduğunu dile getirdi. İmza atılan bir belgedeki dipnotlar dahil, tek tek her harfi, okuduktan emin olunması gerektiğini vurgulayan Avukat Ahmet Köse şöyle devam etti: "İmza attığınız bir belgede artık 'karşıdaki kişiye güvenmek' diye bir şey söz konusu değildir. Karşınızdaki kişi size güvenmeyerek belge tanzim edip imza attırdığına göre siz de kendi talepleriniz açısından aynı davranış içinde olmalı ve onun yükümlülükleri için de ondan imza almalısınız."

CİHAN

Etiketler :