Skandal sonrası CHP'de iç savaş

Skandal sonrası CHP'de iç savaş

CHP'de referandum arefesinde sular durulmuyor: Baykal-Önder Sav savaşı kızışabilir..

Yılmaz Ateş, “Bu genelge tam bir yasaklı liste Kartal eski İlçe Başkanı Yüksel Çiftçi, Baykal’ı karşılamak için havaalanına geldiği gün görevden alındı. İzmir Gençlik Kolu Başkanı da Baykal’ı karşılamaya geldi diye ‘Ya istifa ya ihraç’ resti çekildi”

Referandum arefesinde CHP’de sular durulmuyor. Anamuhalefet partisinde şimdi de eski Genel Başkan Deniz Baykal ve ekibini referandum çalışmalarında “refüze” eden Önder Sav genelgesi depremi yaşanıyor. CHP Genel Sekreteri Önder Sav imzasıyla 29 Temmuz’da CHP il ve ilçe başkanlıklarına, MYK üyeleri başkanlığında oluşturulan çalışma grupları hakkında bir genelge gönderildi. Genelgede, 21 Temmuz’da toplanan MYK’da alınan karar uyarınca, 78 il için 18 Merkez Yönetim Kurulu üyesi başkanlığında, Parti Meclisi üyeleri ve milletvekillerinden oluşan çalışma gruplarının görevlendirildiği, Ankara, İstanbul ve İzmir illeri için Genel Sekreterliğe bağlı olarak farklı bir çalışma yürütüleceğinden bu illerde çalışma grupları için görevlendirme yapılmadığını belirtildi. Genelgede, eski Genel Başkan Deniz Baykal ve ekibini çalışma gruplarından refüze eden şu ifade de yer aldı: “18 MYK üyesi başkanlığında oluşturulan gruplarda, Genel Başkanlık yapmış olan, 2007-2010 döneminde Genel Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulunan milletvekillerimiz ile Genel Sekreter, Genel Başkan Yardımcısı Hakkı Süha Okay, TBMM Grup Başkanvekilleri, Ankara, İstanbul ve İzmir milletvekilleri görevlendirilmemiştir.”



Genelge doğrultusunda, örgütleri sıkıntıya düşürmemek amacıyla Baykal ve genelge kapsamına giren aralarında eski Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş’in de bulunduğu kurmayları referandum çalışmalarında yer almazken, tabandan “Baykal ve ekibi referandum çalışmalarında nerede?” eleştirileri yükselmeye başladı. Eleştiriler üzerine Ateş öncülüğünde Baykal ekibinden “isyan” sesi yükseldi. Ateş’in açıklamaları ise, Baykal ve ekibinin Sav’ın genelgesiyle referandum çalışmalarından refüze edildiğini ortaya çıkardı. Ateş önceki gün yaptığı açıklamada, “Bu genelge tam bir yasaklı listesi. Biz görev bekliyoruz” açıklamasını yaptı.

‘Nezakete sığar mı?’

Baykal ve kurmaylarından gelen genelge tepkisine, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’dan dün ilginç bir savunma geldi. Milliyet Gazetesi Yazarı Fikret Bila’nın sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, eski Genel Başkan Baykal ve eski yöneticilere referandum çalışma gruplarına yer verilmemesinin “nezaket gereği” olduğunu söyledi. Kılıçdaroğlu, Sav’ın genelgesini şöyle savundu: “Biz her MYK üyesini bazı illerden sorumlu tuttuk ve o üyelere bağlı ekipler oluşturduk. Baykal’a ben şu üyenin altında şurada çalışacaksınız desem, bu uygun olur mu? Nezakete sığar mı? Keza bir Onur Öymen’e şu üyenin altında görevlendirildiniz denilebilir mi? Veya eski bir genel başkan yardımcısına, genel sekreter yardımcısına böyle bir görev vermek uygun düşer mi? Düşmez. “

Ateş: Bizi çok üzdü

Kılıçdaroğlu’nun bu açıklaması, genelgeye en sert tepkiyi gösteren eski Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş’i tatmin etmedi. Ateş, Kılıçdaroğlu’nun nezaket savunmasıyla ilgili VATAN’a şunları söyledi: “Sayın Genel Başkan’ın nezaketine teşekkür ediyorum. Ama doğrusu Sayın Genel Başkanımızın medya üzerinden bizimle haberleşmesi, bizim de medya üzerinden Genel Başkanımızla, genel merkezimizle haberleşmemiz bizi çok üzdü. Sayın Genel Başkan, Sayın Baykal’ı da bizleri de davet edip - çünkü daha 3 ay öncesine kadar bu işleri biz yürütüyorduk. Ben 2009 kampanyasını yöneten kadronun en ön saflarındaydım- görüş önerilerimizi alır, bize de ‘Bir MYK üyesinin emrine sizi vermek istemiyorum ama şu bölgelerde biz sizi değerlendirmek istiyoruz, tercihiniz var mı? Hangi bölgelerde görev yapmak istiyorsunuz? Örgütleri uyarırız, sizleri karşılarlar size göre program yaparlar’ diyebilirdi. O zaman kamuoyu da bize ‘Baykal ve yardımcıları nerede? Bu referanduma neden katkı koymuyorlar?’ eleştirileri gelmezdi. Biz de bu eleştiriler üzerine sözkonusu genelgeyi açıklamak zorunda kalmazdık.”

MYK’nın aldığı karar ve yayınlanan genelge doğrultusunda, kendilerinin il teşkilatlarını, örgütleri sıkıntıya sokmamak için pasif durumda kaldıklarını ifade eden Ateş, “Nitekim yaklaşık 1 ay önce Kartal eski ilçe Başkanımız Yüksel Çiftçi, Sayın Baykal’ı karşılamak için havaalanına geldiği gün görevden alındı. Aynı şekilde İzmir’e gittik ilçe gençlik kolu başkanına, Sayın Baykal’ı karşılamaya geldi diye ‘Ya istifa ya ihraç’ resti çekildi. Kendisi de aynı gün istifa etti” dedi. Ateş, “Bu aşamadan sonra referandum çalışmaları için sizden destek istenirse, destek verir misiniz?” sorusuna da, “Biz partimize genel başkanımıza küsmeyiz. Biz görev verilmediği halde haksız bir şekilde çalışmıyoruz izlenimi yaratıldığı için tepki gösteriyoruz. Bir destek talebi gelirse, çalışmaya hazırız” yanıtını verdi.

BAYKAL’A YASAK SAV’IN İMZASIYLA GELDİ

CHP’nin eski lideri Deniz Baykal ve ekibini üzen genelge CHP Genel Sekreteri Önder Sav imzasıyla 29 Temmuz’da CHP il ve ilçe başkanlıklarına gönderildi. Baykal’a yasak, 53 yıllık arkadaşı Sav’ın imzasıyla geldi

Etiketler :