Şok belgeler ortaya çıktı

Şok belgeler ortaya çıktı

Malatya'daki Zirve Yayınevi katliamında şok belgeler ortaya çıktı.

18 Nisan 2007'deki korkunç katliamın üzerindeki sis perdesi hala aralanamadı. Daha önce cinayetle ilgili savcılara gelen bir ihbar mektubunda, dönemin İl Jandarma Alay Komutanı Albay Mehmet Ülger'e ağır suçlamalarda bulunulmuştu. Zirve Yayınevi davası dosyasına giren mektupta yer alan iddialara göre, Albay Ülger olaydan bir buçuk ay önce öldürülen üç kişinin ildeki faaliyetleriyle ilgili üstlerine ayrıntılı bir rapor sunmuş, misyonerlerin takibi için de istihbarat ödeneği kullanılmıştı. İhbar mektubunda, aynı zamanda Ergenekon kapsamında gözaltına alınan Ülger'in Malatya katliamının azmettiricisi olduğu iddia ediliyordu. Bu azmettirmede aracı olansa iddia ve ihbarlara göre İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Ruhi Abat'tı.

Takip, katliamdan sonra da sürdü

İşte bu belgeler iddiaları doğruladı. Zirve Yayınevi katliamına ilişkin dava dosyasına giren belgeler, jandarmanın ölen 3 misyoneri takip ettiği ve bunun için haber elemanlarına ödeme yaptığını ortaya çıkardı. Belgelere göre 22 Mart 2007'den, 30 Kasım 2008'e kadar 15 kez misyonerlik faaliyeti takibi için ödenek çıkartıldı. Bu tarih aralığı 18 Nisan 2007'de meydana gelen katliamdan 27 gün önce başlayan takibin katliamdan sonra da sürdüğünü ortaya koydu.




Kasa ve ödeme fişleri dosyada

Alman vatandaşı Tilmann Geske, Necati Aydın ve Uğur Yüksel'in öldürülmesi ile ilgili soruşturma yürüten Malatya Cumhuriyet Savcılığı'na gönderilen Jandarma İstihbarat Şubesi'ne ait kasa ödeme defteri ve fişlerine göre, 'Komutan Asaf' kodlu haber elemanına katliam öncesi ve sonrasında misyoner faaliyetlerine ilişkin istihbarat çalışmaları nedeniyle kısa aralıklarla 15 ayrı kalemde toplam 10.315 lira ödeme yapıldı. Ödemelerin altında, hakkında azmettiriciler yönünden soruşturma yürütülen dönemin Malatya Jandarma İstihbarat Şube Müdürü Binbaşı Haydar Yeşil'in de imzası yer alıyor. Ödemelerin, bu elemanın, "Malatya ve Türkiye'deki misyonerlik faaliyetlerini takip ederek bu konuda PİF-DÖNÜŞ-01 kodlu Planlı İstihbarat Faaliyeti için getirdiği belge, bilgi ve raporlarla, misyoner taktik ve tekniklerini öğrenmesi için" yapıldığı belirtildi.

Misyoner takibi için, 15 kalemde 10.315 YTL

DAVA dosyasına giren, jandarmaya ait bir belgede "Malatya ve çevre illerde faaliyet gösteren misyoner grupların faaliyetleri ve yaptıkları toplantıların takibi" yazıyor. Takip eden görevliye ödenen miktar ise 900 YTL olarak kaydedilmiş. Belgelere göre 22 Mart 2007'den 30 Kasım 2008'e kadar 15 kez misyonerlik faaliyeti takibi için ödenek çıkartılmış ve toplam 10.315 lira ödeme yapılmış. Ödenen en yüksek ücret 1000 lirayken en düşük ücret 300 lirayla bilgi toplama amacıyla ödenmiş.

Ödemelerde Binbaşı Yeşil'in imzası var

Katliam sonrası düzenlenen bir belgede ise, "Malatya ve diğer illerdeki misyonerlik faaliyetlerinin taktik ve tekniklerinin öğrenilmesi" yazılı. Haber elemanına bu kez ödenen ücret 600 TL. Belgenin altında, hakkında azmettiriciler yönünden soruşturma yürütülen dönemin Malatya Jandarma İstihbarat Şube Müdürü Binbaşı Haydar Yeşil'in de imzası yer alıyor.

Etiketler :