Şok ses kaydının sırrı anlaşıldı

Şok ses kaydının sırrı anlaşıldı

Danıştay üyesiyle ses kaydı internete düşen CHP’li İsa Gök’ün ‘Balık çiftlikleri için görüştüm’ savunması gerçek dışı çıktı.

CHP'li Isa için yaptığı Gök'ün "Balık çiftlikleri içindi" diyerek savunduğu Danıştay üyesiyle yaptığı görüşmeyi otel inşaatı için yaptığı ortaya çıktı. Gök, Kızkalesi'nde 1. derece sit alanı ilan edilen bölge için Danıştay'da kulis yapmış.

Yüksek yargıdaki düzenlemelere karşı vatandaşlara 'sokağa dökülme' ve 'direniş' çağrısı yapan CHP Milletvekili İsa Gök'ün, Danıştay 6. Daire Üyesi Levent Artuk ile yaptığı konuşmaya ilişkin ses kaydı ile ilgili gerçekleri söylemediği belirlendi. Bu görüşmeyi, "Mersin Baro Başkanı olarak balık çiftliklerine karşı açılan dava için yaptım" diye savunan Gök'ün aslında Mersin Kızkalesi yakınındaki sit alanı değişikliği ile ilgili dosyalar için aracılık yaptığı öne sürüldü.

İşte gerçek hikaye

Mersin'in Erdemli ilçesindeki Yassıyer mevkiinde taşınmazları bulunanlar, bölgenin 1. derece sit alanı ilan edilmesiyle Kültür ve Turizm Bakanlığı ile karşı karşıya geldi. Adana Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, Korkykos Antik Kentinin kalıntılarının olduğu ve 1400 yıllık üç kilise ile birçok tarihi eser bulunduğu gerekçesiyle bölgenin, 31 Temmuz 2008 tarihinde 3. derece sit alanından 1 ve 2. dereceye yükseltilmesine karar verdi. Bu kararda aynı bölgede bulunan MOCAMP adlı turizm işletmesi ile otel inşaatının tarihi eserlere zarar verebileceği vurgulandı.

Devreye İsa Gök girdi

Bu alanda taşınmazları bulunan şahıslar ise Mersin 2. İdare Mahkemesine itiraz etti. İtirazı haklı bulan mahkeme, Tabiat Varlıkları Kurulunun bölgenin 1. ve 2. derece arkeolojik sit alanına çıkarma kararını iptal etti. Kültür ve Turizm Bakanlığı yerel mahkemenin iptal kararını Danıştay'a temyize götürdü. Bu sırada devreye CHP'li İsa Gök girdi. Temyiz incelemesini yapacak olan Danıştay 6. Daire Üyesi Artuk ile görüşüp yardım istedi.

Danıştay iptali bozdu

Ancak dosyayı inceleyen Danıştay 6. Dairesi de CHP'li Gök'ün aracılık çabalarına rağmen Kültür Bakanlığı'nın talebini yerinde bularak yerel mahkemenin iptal kararını bozdu. Karar duruşmasına rahatsız olduğu gerekçesiyle Levent Artuk'un katılmadığı belirtildi. Bu arada Danıştay'da konuyla ilgili olarak 8 dosyanın olduğu aktarılırken, bu dosyaların 2010/3320,3430,3208,3428,3323,3324,3321, 3188 esas sayılı dosyalar olduğu öğrenildi.

Lehte mi aleyhte mi?

OLAYIN seyri bu şekilde gelişirken yüksek yargıda yapılması planlanan düzenlemelerin görüşüldüğü sırada Danıştay 6. Daire Üyesi Artuk ile CHP'li Gök'e ait bir ses kaydı internete düştü. Kaydı doğrulayan Gök, BU-GÜN'e yaptığı açıklamada, konuşmayı baro başkanı sıfatıyla balık çiftliklerinin Mersin'e taşınmasına karşı açtırdıkları 8 dava olduğunu ileri sürdü. Ancak ses kay-dındaki ifadelerin, Gök'ün açıklamalarıyla örtüşmediği görüldü. Balık çiftlikleriyle ilgili tüm davaları kaybetmelerine rağmen ses kaydında Danıştay Üyesi Artuk'un "Karar lehinize olduğu için çok böyle rahat kalmayın" ifadeleri Gök'ün bahsettiği dosyaların balık çiftliği davalarıyla ilgili olmadığını gözler önüne serdi.

Çevreci imaja gölge düştü

DANIŞTAY üyesiyle aracılık görüşmesi ortaya çıkan İsa Gök'ün yüksek yargının iş yükünü azaltacak kanun tasarısına karşı gösterdiği tepkinin arkasında farklı amaçlar yattığı öne sürüldü. Ayrıca tarihi bir bölgenin 1. derece sit alanı olmasına karşı çıkan Gök'ün bu tavrı, 'Balık çiftliklerine karşıyım' diyerek ortaya koyduğu 'çevreci' imajıyla da örtüşmedi. Gök'ün muhalefet partisi milletvekili olarak, bakanlığın temyiz talebine karşı Danıştay'da kulis çalışmaları yapması da siyaseten etik bulunmadı.

Başkan da sayı da yanlış

CHP Milletvekili İsa Gök'ün balık çiftlikleriyle ilgili davaların "Baro başkanıyken ben açtırdım" açıklaması da bizzat Mersin Baro Başkanı tarafından yalanlandı. Mersin Baro Başkanı Hulki Özel, balık çiftlikleriyle ilgili 12 toplam dava açıldığını, tamamının kendisinin başkanlığı döneminde açıldığını ve hepsini de yerel mahkemede kaybettiklerini belirtti. 8 değil 12 dosya var Oysa Gök, ses kaydında Özel'in aksine 12 değil 8 dosyadan bahsediyor. Gök, söz konusu ses kaydında, "Mersin 2. İdare Mahkemesi'nden 8 tane dosya ama bunların sizin esası 2010, bunların incelenmesi hangi yıl olur" diye soruyordu. Ancak, 2007'de açılan davaya 2010 esas numarasının verilemeyeceği açık. Gök'ün balık çiftlikleri ile ilgili açıklamasını yalanlayan Özel bu davaların 15 Mayıs 2008'de açıldığını söyledi. Balık çiftlikleri ile ilgili davaların kendisinin başkanlığı dönemimde açıldığını vurgulayan Özel şunları söyledi: "İsa Bey 22 Temmuz 2007'de milletvekili olmuştu. Davaları açtığımız zaman İsa Bey baro başkanı değil milletvekilidir. Konuşmanın bütününe baktığımızda zaten balık çiftlikleri ile falan alakası yok. Mersin 2. İdare Mahke-mesi'ne 15 Mayıs 2008'de açtığımız 12 davanın tamamı aleyhimize sonuçlandı. Biz de temyiz ettik. Danıştay 6. Dairesi'nde 2009 yılı esas defterine kaydedildi. İdare Mahkeme-si'ndeki 2008, Danıştay 6. Dairesi'ndeki davalarımız ise 2009 tarihlidir. Biz temyiz ettik ve 6. Daire yürütmenin durdurulması kararını verdik. Şu anda inceleniyor." Bugün

Etiketler :