Şok! Süresi Geçmiş Ürünler

Şok! Süresi Geçmiş Ürünler

"Avrupa'da kullanım süresi dolmuş organik ürünler Türkiye'de satılıyor".

Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği (DATÜB) ile Organik Tahıl Üreticileri Birliği (OTÜB) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Ilıcalı, Avrupa'da miadı bitmiş organik ürünlerin Türkiye'de satıldığını iddia etti.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Tarım Bakanlığı tarafından Erzurum'da 'Organik ürünlerin pazarlanması: Bölgemiz için fırsatlar buğday ve diğer ürünler Çalıştayı' düzenlendi. İki gün sürecek çalıştaya katılan DATÜB ve OTÜB Yönetim Başkanı Nazmi Ilıcalı, Türkiye'de satılan organik ürünlerle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Ilıcalı, Türkiye'de yüzlerce korsan organik ürünün piyasada satıldığını ileri sürdü. Ilıcalı, vatandaşların organik ürünlere olanın güvenin sarsıldığını, bunun temelinde ise Avrupa ülkelerinden getirilen son kullanım tarihi geçmiş ürünlerin ülke pazarında satılmasının yattığını söyledi.

Ilıcalı, AB ülkelerindeki büyük marketlerde satılan miadı dolmuş organik ürünlerin bazı işadamları tarafından Türkiye'ye getirilip satıldığına dikkat çekerek, "Almanya'da ve diğer Avrupa Birliği ülkelerindeki büyük marketlerde kullanım süresini doldurmuş organik gıdalar bazı girişimcilerce Türkiye'ye getirilip satılmakta. Bu da organik tarıma büyük bir darbe vurmaktadır. Bunun için bunların önlenmesi lazım. Türkiye'de şu anda yüzlerce korsan organik ürün var. Bu ürünlerin hiçbiri sertifikalı değildir." dedi.

"ORGANİK ÜRÜN ANADOLU'NUN TOHUMLARI İLE ÜRETİLİR"

Türkiye'de organik tarımda kullanılan tohumların çoğunun Kazakistan'dan ithal edildiğini ve bunun da yerli tohumların yok olmasına neden olduğunu belirten Nazmi Ilıcalı, "Organik tarımda organik ürün Anadolu'nun topraklarında, Anadolu'nun tohumları ile yapılır. Yani bizim yerli tohumlarımızın ekolojik değeri var, onla yapılır. Ne yazık ki bugün Türkiye'de organik ürünlere tüketici güvenmiyor. Organik üründe tüketicilerin güveni sarsılmıştır. Sebebine gelince bugün Türkiye'de organik ürünlerin büyük bir kısmı Kazakistan'dan kazak tohumları ile üretilip Türkiye'ye getirilip burada satılıyor bunların ekolojik değeri yok." diye konuştu.

Habertaraf.com

Etiketler :