Somali 1 yılda hayata döndü

Somali 1 yılda hayata döndü

Başbakan Erdoğan’ın Somali’ye yaptığı ziyaretin üzerinden tam bir yıl geçerken aradan geçen bir yılda iç savaşın harabeye çevirdiği ülkede yeniden imar faaliyetleri başladı. İslam kardeşliğini Somali’de yaşatan Türkiyeli hayırseverlerin yardımlarıyla Soma

Bugün Başbakan Erdoğan'ın Somali'ye gidişinin yıldönümü... Somali'de açlıkla boğuşan insanların dünyadan tecrit edildiği bir ortamda kabinesindeki bakanlarla Somali'nin başkenti Mogadişu'ya adeta çıkarma yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ziyareti dünyada da yankı bulurken, bu ziyaret sonrası Türk halkı yardımlarıyla Somali için seferber oldu.
İlk olarak 19 Ağustos 2011'de 1 Başbakan Yardımcısı ve bir bakanı ve üstdüzey bürokratlarla Somali'ye adeta çıkarma yapan Erdoğan, Cezire ve Medine bölgesindeki kampları gezdi. Sözkonusu gezinin ardından Türkiye ve dünyadan bölgeye yapılan yardımlarda ciddi bir artış olurken iki ülke arasında da kardeşlik köprüleri kuruldu. Onlarca yıl süren iç savaş sonucunda harabe haline gelen ülkede, Erdoğan'ın ziyareti sonrası yeniden imar faaliyetleri başlarken Somalililer de özgüven tazeledi.

YEMEKLER DAĞITILDI, SU KUYULARI AÇILDI

Yoksulluğun had safhada olduğu ülkede keşif çalışmalarında bulunan Türk yardım kuruluşları, bu bölgelerdeki partner yardım kuruluşları vasıtasıyla çadırkentlerde aşhaneler kurup yemek dağıttı. Başta İHH İnsani Yardım Vakfı olmak üzere Somali insanının yardımına koşan Deniz Feneri, Cansuyu, Yardımeli gibi Türkiyeli hayır kuruluşları kuraklığın had safhada olduğu ülkede binlerce su kuyusu açtı. Yetimhane inşaatları gerçekleştiren yardım kuruluşları, tarım projeleriyle köylerde yaşayan insanlara besi hayvanları dağıttı. Nakdi yardımların yapıldığı ülkede, başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere hastaneler kurularak tedaviye ihtiyaç duyan Somalililer tedavi edildi.

AKİT OKURLARI 5 BİN YETİME SAHİP ÇIKTI

Kıtlık, kuraklık ve yoksulluğun kol gezdiği Somali'de Akit okurları da üzerine düşen görevi yerine getirdi. Akit'in Somalili 19 yetime sahip çıkmasının ardından İHH ve Akit'in ortaklaşa düzenlediği kampanya ile Akit okurları aylık 75 TL karşılığında Somalili bir yetime sahip çıktı. Kampanya sonucunda 5 bini aşkın Somalili yetim, Türkiyeli büyüklerinin himayesine girmiş oldu.
Altan: Erdoğan, Somali'nin ikinci kurucusu!
Geçtiğimiz Ramazan ayından bu yana Somali'ye 4 kez giden Deniz Feneri Derneği Genel Sekreteri İbrahim Altan, Tayyip Erdoğan'ın Somali'ye gidişinin çok şeyleri değiştirdiğini ifade ederek “En başta Somali dünyaya açıldı. Somali bu sayede özgüven sahibi oldu. İslam dünyası Somali'ye rahatlıkla gidebilme imkanı elde etti. Türkiye'nin ciddi çalışmaları var. Ayrıca ülkenin iç dengeleri açısından baktığımızda da Erdoğan'ın gitmesiyle Somali hükümetinin hakimiyet alanını genişletme imkanı elde ettiğini görüyoruz. Diasporadaki Somalililer 20-25 yıl aradan sonra tekrar ülkelerine dönerek şimdilerde çalışma imkanları bakıyorlar” dedi.
Somali'de en ciddi çalışma yürüten ülkenin Türkiye olduğunu ifade eden İbrahim Altan, “Türkiye'nin açtığı yoldan İslam dünyası Somali'ye girdi. İslam dünyasının Somali'de olması da Afrika'nın diğer bölgelerinde rahatlıkla çalışma imkanı bulan Hristiyan misyonerlerin Somali'yi çalışma alanı haline getirmelerini engelledi. Orada bulunduğum süre zarfında Somalililerin mutlu olduğunu görüyorum. Somalililerin ifadesiyle ‘Tayyip Erdoğan Somali'nin ikinci kurucusu'dur” şeklinde konuştu.

Akça: İslam kardeşliği Somali'de yaşıyor

“Tayyip Erodoğan'ın ziyareti Somali için bir dönüm noktası oldu. Afrika kıtasının dışında bir Başbakan'ın ayak basması bu ülkenin insanları için tarihi bir durumdu” diyen İHH İnsani Yardım Vakfı Afrika Bölge Koordinatörü Serhat Akça, “Türkiye, Somali'ye yapılan yardımlarda ciddi bir ülke oldu. Sağlıktan gıdaya, kuyuların açılmasından diğer çalışmalara kadar bölgede varlığımızı hissettirdik. Şimdi Somali'nin önünde yeni bir dönem var. Siyasi olarak yeni bir dönemece giriliyor” değerlendirmesinde bulundu. Akça, “Son 15 senedir İslam dünyası içinde faklı coğrafyalardan sivil toplum kuruluşları daha profesyonel çalışmalar yapmaya başladılar. Batılı kuruluşlar misyonerlik faaliyetlerini bu vakıflar aracılığıyla yapıyorlardı. Somali, İslam kardeşliğinin yeşerdiği bir ülke oldu. Türkiye'den Katar ve İran'a kadar; Somali, kardeşliğimizi pekiştirdiğimiz bir yer oldu” diye konuştu.

Şimdi görev siyaset kurumunda!

Somali'ye 2005 yılından beri yardımlarını sürdüren Cansuyu Derneği Genel Başkanı Mustafa Köylü, son 1 yıldır Somali'ye yapılan yardımların eskiye oranla kıyaslanmayacak ölçüde arttığına işaret ederek “Bu bir senelik süreçte acil yardımları devam ettirdik. Son aylarda günde 15 bin kişiye sıcak yemek veriyoruz. Bunun haricinde sabit yatırımlarla alakalı görüşmelere devam ediyoruz. Meslek edindirme kursu ve Kur'an kursu açma yönündeki çalışmalarımız var. Biz Somali'deki kardeşlerimizin ellerinde meslek olsun istiyoruz” dedi.
Köylü, “Somali'de ne işimiz var diyen insanlar her daim olmuştur. Böylelerinin çıkardığı ses bizi yardımlardan alıkoymayacaktır. Biz Somali'de açlıkla beraber iç savaşın da sürdüğünü görüyoruz. İçsavaş, yoksulluk ve kıtlığın etkisini 10'a katlıyor. Biz yardım kuruluşları olarak elimizden geleni yapıyoruz ama siyaset kurumu genel olarak Somali'deki iç savaşı durdurmalıdır” değerlendirmesinde bulundu.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.