Somali'de Cemaat okullarına soruşturma

Somali'de Cemaat okullarına soruşturma

Somali'nin başkenti Mogadişu'da Gülen cemaatine ait Nil Türk Akademisi'ne tepkiler giderek artıyor.

Somali'de Gülen cemaatine ait Türk Nil Akademisi'ne karşı sesler giderek yükseliyor. STK ve kanaat önderlerinden oluşan bir grup düzenledikleri basın toplantısında ülkelerinde bu okulu istemediğini dile getirirken Somali hükümetin de soruşturma başlatılmasını talep ettiler. Somali Adalet, İçişleri ve Milli Eğitim Bakanlarının diğer milletvekilleri ile beraber Türk okulunun akıbetini kararlaştırmak üzere resmi toplantı düzenlediği, soruşturma kararının gündemde olduğu belirtildi.

BASIN TOPLANTISI DÜZENLENDİ

Okulun vergi vermediği, hayır amaçla kurulduğu, ancak yüksek fiyat politikası ile ticaret kurumu gibi davrandığı eleştirileri birçok haber sitesine de yansıdı. Okulun faaliyetlerini uzun zamandır mercek altında tutan STK'lar ve kanaat önderleri 26 Mart Çarşamba günü düzenledikleri basın toplantısı ile Somali hükümetini de harekete geçirdi.

'TÜRKİYE'YE İHANET EDENLERİ İSTEMİYORUZ'

20 Mart günü yayınlanan röportajında Başbakan Erdoğan'ın referansı ile okulların inşa sürecinde bedava arsa tahsis ettiklerini ve vergi almadıklarını ifade eden İçişleri Bakanı Yahya'nın acıkmalarından sonra halk da tepkiyi sürdürdü. Basın açıklaması yapan STK temsilcileri Türkiye'ye ihanet edenleri bölgelerinde istemediklerini, bunun kendileri için itikadi bir mesele olduğunu belirtti.

TÜRKİYE VE SOMALİ'NİN ARASINI BOZUYORLAR

Basın açıklaması yapan grup ayrıca Başbakan Erdoğan'ın paralel yapılanma için terörist ifadesini kullandığının altını çizdi. 'Bu örgüt Türkiye ve Somali gibi iki kardeş ülkenin arasında anlaşmazlık yaratıyorlar' şeklinde açıklama yapan kanaat önderleri Nil Akademisi ile yapılmış olan sözleşmenin hükümet tarafından feshedilmesini istedi.

TV'LER VE RADYOLAR BUNU TARTIŞIYOR

Geçtiğimiz hafta İçişlerinden sorumlu bakan Muallim Yahya'nın Somaliland'da bulunan Horn Cable TV'ye (HCTV) verdiği Nil Akademisini eleştiren röportaj sonrasında ülkedeki STK'lar ayağa kalktı. Okulun pahalı olmasından, sadece zengin ailelerin çocuklarının gidebildiğinden bahseden Yahya, söz konusu okulun kuruluş amacına hizmet etmediğini belirtmişti. Röportajın yayınlandığı günden itibaren, bu konuda halihazırda oldukça hassas olan Somali STK'ları ve resmi yetkilileri ülkenin televizyon ve radyo kanallarında hararetli bir şekilde bu konuyu tartıştığı belirtildi.

O BİNADA 5 BİN MÜLTECİ YAŞIYORDU

Başkent Mogadişu'da bulunan Nil Türk Akademisi başkentin en büyük ve pahalı arsalarından birinin üzerinde kurulu. Binanın Nil Akademisi'ne tahsis edilmesinden önce bu binada ve bahçesinde yaklaşık beş bin mültecinin yaşadığı ifade ediliyor. Ancak bu tahsisten sonra bu mültecilerin sokağa atıldığı, yerel STK'ların bu duruma olan tepkilerinin yerel basında çokça yer aldığı belirtiliyor.

Türkiye ise gerek Kızılay, TİKA gibi devlet kurumları, gerek sivil yardım kuruluşları aracılığıyla Somalilerin yaralarını sarmaya gayret etti. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.