Son diktatör Belarus'u yaktı

Son diktatör Belarus'u yaktı

16 yıldır koltuğunu bırakmayan Lukaşenko 4. kez Belarus'un devlet başkanı seçilince muhalefet sokağa döküldü.

Belarus'ta 16 yıldır iktidarda bulunan, dünyanın "Avrupa'nın son diktatörü" olarak tanıdığı Aleksander Lukaşenko, 4. kez devlet başkanı seçildi, sokağa dökülen muhalefet başkenti birbirine kattı. Yaklaşık 7 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu eski Sovyetler Birliği (SSCB) ülkelerinden Belarus'ta pazar günü yapılan seçimlerde Lukaşenko yaklaşık yüzde 80 oy alırken, 9 rakibinden sadece dördü yüzde 3'ün üstüne çıkabildi. 7 aday, oyların çalındığı iddiasıyla yandaşlarını toplanmaya çağırdı. Binlerce kişi, başkent Minsk'teki hükümet binasına girmeye çalıştı, ancak polis tarafından püskürtüldü.

7 MUHALiF ADAY TUTUKLANDI

"Lukaşenko koltuktan in!" sloganları atan 30 binin üzerinde göstericinin meydanı boşaltması için çağrıda bulunan polis, yaklaşık 1000 kişiyi gözaltına aldı. Polisle çatışan göstericiler, camları yere indirdi, hükümet binalarına da zarar verdi. 9 muhalefet adayından 7'si tutuklandı.

Bir açıklama yapan Lukaşenko, "Ülkemizde devrim tedhişi, cürmü olmayacak. MuhalefetiRUSYA İLE ARASI AÇIK

n yaptığı barbarlık" dedi. AGİT, seçimi "şaibeli" olduğu gerekçesiyle kınarkan, Rusya'nın Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ise, Lukaşenko'yu kutladı. Ancak petrol ve doğalgaz fiyatlarında yeterli indirim alamaması, ayrılıkçı bölgeler Güney Osetya ve Abhazya'yı tanımaması, Kırgızistan devrik lideri Kurmanbek Bakiyev'e siyasi sığınma hakkı vermesi Moskova açısından 'güven' sorunu oluşturuyordu. Lukaşenko muhalefeti Moskova'nın finanse ettiğine inanıyor. Endüstrinin yüzde 80'inin devlet kontrolünde olduğu, yaklaşık 11 milyon nüfusa sahip ülkede basın ve muhalif hareketler yönetimden şikayetçi. Lukaşenko 2006'daki seçimlerde yüzde 83 oy almıştı.

ESKİ SSCB'DE GÜÇ DALGASI

SSCB'nin 1990'ların başında dağılmasından sonra ortaya çıkan devletler iktidar mücadelelerinin en renkli dönemlerine sahne oluyor. Letonya'yı 2007'den bu yana Valdis Zatlers yönetiyor. Dalia Grybauskaite ise, 2009'da Litvanya'nın ilk kadın cumhurbaşkanı olarak göreve geldi. Mihai Ghimpu, 2009'dan bu yana Moldova'nın lideri. Eski bir gazeteci ve diplomat olan Toomas-Hendrik İlves, 4 yıldır Estonya'nın devlet başkanı olarak görev yapıyor. Viktor Yanukoviç, 2010 Ocak ayında Ukrayna'nın cumhurbaşkanı seçildi. İlham Aliyev, 2003'ten itibaren Azerbaycan'ın cumhurbaşkanı. Serj Sarkisyan, 2008'den bu yanda Ermenistan cumhurbaşkanı. Gürcistan 2004'ten itibaren bazı kesintilerle Mihail Saakaşvili yönetiminde. İslam Kerimov ise, 1990'dan bu yanda Özbekistan'ın devlet başkanı olma unvanını koruyor. Nursultan Äbişulı Nazarbayev, 1991'den günümüze dek Kazakistan'ın devlet başkanı. Devrimler ülkesi Kırgızistan'da Rosa Isakovna Otunbayeva "Gül Devrimi" ile 2010'da liderliğe geçti. Gurbanguli Berdimuhammedov, 2006'dan bu yana Türkmenistan'ın devlet başkanı.

Etiketler :