Son İstanbullu Üsküdar'da Anıldı

Son İstanbullu Üsküdar'da Anıldı

Üsküdar Belediyesi kültür-sanat sezonunu Bağlarbaşı Kültür Merkezi’nde açtı. “Vefatının 25. Yılında A.Süheyl Ünver ve Karacaahmednamesi” adlı program Üsküdarlıları Ünver’in hayatı, düşüncesi, eserleri ile ilgili sergiyle karşıladı.

“A. Süheyl Ünver’in Gözüyle Üsküdar” isimli sergide Ünver’in Üsküdar ile ilgili resimleri sergilenirken, “Eserleriyle Yaşayan A. Süheyl Ünver” isimli sergide hocanın defterleri ve özel eşyaları hocanın yakınları ve sevenleri ile buluştu. Serginin açılışı Üsküdar Belediyesi Başkan Yardımcıları Hasan Ekmen, Şadan Özkaya, panele konuşmacı olarak katılan Prof. Dr İsmail Kara, Prof. Dr. Ahmet Güner Sayar, Semih İrteş, Beşir Ayvazoğlu, Nevzat Kaya ve Prof. Dr. Zeki Kuşoğlu tarafından yapıldı. Programa İstanbul’un kültür-sanat camiasından pek çok isim katıldı.                          

 

“A. Süheyl Ünver’i Tanımak Sizi Hayat Bağlar”

 

Serginin gezilmesinin ardından panele geçildi. Ünver ile ilgili bir slayt gösterisinin akabinde konuşan ve oturum başkanlığını yapan Prof. Dr. İsmail Kara, Ünver’in Osmanlının büyük sarsıntılar geçirdiği bir dönemde yetiştiğini, eserlerinin büyük bir kısmını Cumhuriyet döneminde verdiğini söyledi. Ünver’i büyük ve nadir kılan şeyin ise bu iki dönem arasında ilim, kültür ve sanat açısından büyük bir bağ kurması olduğunu belirtti.

Ünver’in talebelerinden Prof. Dr. Ahmet Güner Sayar’ın konuşması ile başlayan panelde Sayar,” Süheyl Ünver’i tanımak sizi hayata bağlar. Boş geçen vaktinizi değerlendirme derdine düşersiniz” dedi.

 

Bir Medeniyetin Şifrelerini Cebinde Taşıyan Adam

 

Hocanın eserlerinden örneklerle bir sinevizyon gösterisi ile sunum yapan Semih İrteş bugün minyatür ve tezhip alanındaki birçok akımın öncülüğünü Ünver’in yaptığının altını çizdi.

Süheyl Ünver’in yazdıklarının bize bir medeniyetin şifrelerini verdiğini söyleyen Beşir Ayvazoğlu, “elimizde o kadar teknolojik alet var ama onun yazdıklarının çeyreğini yazamıyoruz, yapamıyoruz” diye konuştu. Panelde ayrıca A. Süheyl Ünver’in defterlerinden oluşan ve Üsküdar Belediyesi tarafından yayınlanan “Karacaahmedname” adlı kitap Nevzat Kaya tarafından tanıtıldı. Kitap program sonunda katılımcılara hediye edildi.

 

Kara: “Üsküdar’ın Geleceğini İnşa Ediyoruz”

 

Panelin ardından konuşmacılara plaketlerini takdim eden Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara yaptığı selamlama konuşmasında “Üsküdar’da kültür-sanat sezonunu, ömrünün hemen her dakikasını iyi değerlendiren, kültür ve sanat hayatımızın en önemli mimarlarından hocalarınızın hocası Ahmet Süheyl Ünver’i yâd ederek başlatıyoruz. Bu akşam burada, sadece Süheyl Ünver’i de yâd etmiyoruz. Bu eşsiz şehirden aldığımız ilhamla, burada yaşıyor olmanın bilinciyle, Üsküdar’ın geleceğini inşa ediyoruz” dedi.

 

Program sonunda bir Türk Sanat Müziği Konseri veren Biz Bize grubu dinleyenlere eşsiz bir müzik ziyafeti sundu.

dsc_0108.20111013194424.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.