Son Şam katliamı: 70 ölü

Son Şam katliamı: 70 ölü

Muhalifler, Esad güçlerinin başkent Şam’ın iki semtindeki baskınlarında isyancı olduğu şüphesiyle çoğu sivil en az 70 kişiyi öldürdüğünü öne sürdü. Şam ise kurbanları yine terörist olarak niteledi.

ŞEBBİHALARDAN SONRA SİLAHSIZ SİVİLLERE İNFAZ

Suriye’de ekonomik başkent Halep’te Devlet Başkanı Beşar Esad’a bağlı güçler ile Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) arasındaki çatışmalar 12. gününde de hız kesmeden sürerken, kentte rejim yanlısı bir grup Şebbiha milisinin muhaliflerce kurşuna dizilmesinin hemen ardından bu kez başkent Şam’dan katliam haberi geldi. Muhalifler, Esad güçlerinin Şam’da iki ayrı saldırıda 70’i aşkın kişiyi öldürdüğünü iddia etti. Suriye ordusunun Cedet Artuz ve Yalda banliyölerinde düzenlediği operasyon sonucunda isyancı oldukları şüphesiyle öldürülen ancak çoğu sivil olan kurbanların ellerinin arkalarından bağlanarak kurşuna dizildiği belirtildi. Başlarından vurulan sivillerden 35’inin, tanklar eşliğinde gelen Suriye ordusu askerlerinin bölgeden ayrılmasından sonra toplu mezarda bulunduğu kaydedildi. Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü öldürülenlerin 26’sının kimliğinin belirlendiğini ve çoğunun silahsız siviller olduğunu duyururken, devlet televizyonu öldürülenleri ‘terörist’ olarak niteledi.

Rejim Halep’in tüm iletişim hatlarını kesti

Öte yandan Halep’in birçok bölgesinde kontrolü ele geçirdiğini belirten muhalifler, Suriye ordusuna ağır kayıplar verdirdiklerini öne sürerken, Şam yine bunu reddetti. Devlet televizyonu ‘Halep’te birçok mahallenin isyancılardan temizlendiği’ haberleri verdi. Rejimin, Halep’te telefon bağlantılarını, internet ve elektrikleri kestiğini dile getiren aktivistler, operasyonların Selahaddin semtinde yoğunlaştığını ve şiddetli sokak çatışmaları yaşandığını aktardı.

Başkent Şam’da da, ordunun Kasyun dağından Mudamiyet bölgesini top ateşine tuttuğunu dile getiren aktivistler, Seyyide Zeyneb’de şiddetli patlamalar yaşandığını ve halkın korku içinde olduğunu ifade etti. Bu arada ÖSO Komutanı Albay Muhammed Ivad da, Lazkiye’nin kuzeybatısında çoğunlukla Türkmenlerin yaşadığı Bayırbucak bölgesini kontrol altına aldıklarını açıkladı. Ivad, bölgedeki siyasi ve askeri güvenlikten sorumlu ordu komutanının öldürüldüğünü ve rejimin maddi-manevi büyük kayıplara uğradığını ifade etti.

Muhaliflerin kan donduran infazına tepki

ŞEBBİHA lideri Berri ile 40 milisin muhaliflerce kurşuna dizmesi tepki çekti. Suriye Ulusal Konseyi yapılanın gaddarca olduğunu kabul etse de, ‘işkenceciler ve katillerden intikam alındığını’ savundu. İnsan Hakları İzleme Örgütü ‘savaş suçu’ açıklaması yaparken Rusya, Batılı ve Arap ülkelerin şiddetten her iki tarafın da sorumlu olduğunu artık görmesi gerektiği eleştirisi yaptı. ÖSO sözcüsü Beşir Hacı ise ‘saldırının salı 15 ÖSO üyesinin öldürülmesine misilleme olduğunu’ söyleyip şunları aktardı: “Onlar için mahkeme kurduk. Mahkeme, Berri aşiretinden 7 kişinin cinayetlere karıştığını tespit edip infaz edilmelerine karar verdi.” 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.