Son seçim anketinde ilginç sonuç

Son seçim anketinde ilginç sonuç

Uluslararası Stratejik Araştırma Eğitim ve Danışma Merkezi (USADEM), 11 ilde 2 bin 160 denek üzerinde örnekleme yöntemiyle bir anket yaptı.

12 Haziran 2011'deki genel seçime yönelik anket, 1 Aralık 2010 ile 15 Ocak 2011 arasında yapıldı. En dikkat çekici sonuç, "Seçmenin partilere oy verme eğilimi" sorusuna verilen cevaplarda çıktı. Buna göre oy dağılımıAK Partiyüzde 46,70,CHPyüzde 27,40, MHP yüzde 11,21 ve BDP yüzde 7,12 oldu.

HALKIN YÜZDE 60'I CHP'Yİ BAŞARISIZ BULUYOR

Anket çalışmasının diğer dikkat çekici bir bölümü, CHP'nin yeni genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, oy oranını arttıramamasıydı. Bu kısımda 2 bin 36 deneğe, "CHP'nin başarılı olduğuna inanıyor musunuz?" sorusu yöneltildi. Yüzde 25'i "Evet inanıyorum", yüzde 60'ı "Hayır inanmıyorum" derken yüzde 15'i kararsız kaldı. Aynı bölümün, "AK partinin başarılı olduğuna inanıyor musunuz?" sorusuna ise 2 bin 12 denekten yüzde 52'si "Evet başarılı", yüzde 38'i "Hayır başarısız" derken yüzde 9'u kararsız olduğunu belirtti.

Tamamen bilimsel bir çalışma ortaya koyduklarını belirten USADEM Başkanı Prof. Dr. İbrahim Armağan, yüzde 5 kararsız bulunduğunu, bu oyların büyük bölümünün de AK Parti'ye gidebileceğini, böylece oranın yüzde 52'lere çıkabileceğini söyledi. Türkiye'de ve dünyada olağanüstü bir gelişme olmaması halinde AK Parti'nin birinci olacağını kaydeden Armağan, "Benim sol görüşlü biri olduğumu herkes bilir ama sonuçta bilimadamıyım. Görevim, gerçekleri söylemek. Bu şartlarda kayıtsız şartsız AK Parti birinci. Demokrasinin gelişmesi adına çok istememe rağmen Sayın Kılıçdaroğlu, CHP'nin oylarını arttıramadı." şeklinde konuştu.

'45 BİN LİRA KREDİ ÇEKEREK ANKET YAPTIM'

USADEM olarak iki yılda bir bilimsel araştırma yaptıklarını anlatan Prof. Dr. Armağan, akademik araştırmanın hiçbir şekilde ticari amaç taşımadığını, katılan öğrenci ve öğretim üyelerinin parasını ise üç aylık emekli maaşı ve bir bankadan 45 bin lira kredi çekerek ödediğini anlattı. İzmir'in Karşıyaka ilçesi Bostanlı semtindeki bir kafeteryada basın toplantısı düzenleyen Armağan ve USADEM üyeleri, söz konusu anket hakkında bilgi verdi. Mide ve karaciğer kanseri olduğu için onkoloji tedavisi gördüğünü belirten İbrahim Armağan, 40 kişilik akademik heyetle birlikte geceyarılarına kadar çalışarak anketi tamamlayabildiklerini söyledi.

'CHP'DE DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK' DİYENLERİN ORANI YÜZDE 24,1

Anketteki, "Baykal ve Kılıçdaroğlu dönemlerinde CHP'nin performansı" sorusunda iseDeniz BaykalCHP'sinin başarılı olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 9,5 oldu, CHP'li denekler arasında yüzde 12,2, Kılıçdaroğlu'nun CHP'sini başarılı bulanların oranı yüzde 38,6, CHP'li denekler arasında yüzde 55,35 olarak tespit edildi. "CHP'de değişen bir şey yok" diyenlerin oranı ise bütün denekler içinde yüzde 24,1, CHP'li denekler içinde yüzde 15,25 oldu.

CEMAATLER DE ANKETE DAHİL EDİLDİ

Anket çalışmasındaki diğer bir konunun, "Toplumsal Kurumların ve Kuruluşların Güvenilirliği" olduğunu aktaran USADEM Başkanı İbrahim Armağan, 2 bin 163 kişiyle görüşüldüğünü söyledi. En güvenilir kurumların başında yine Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK)'nin geldiğini belirten Prof. Dr. Armağan, geçen yılların aksine bir miktar güven kaybı yaşandığını da vurguladı. Buna göre TSK'nin yüzde 72, Cumhurbaşkanlığı'nın yüzde 69, sivil toplum kuruluşlarının yüzde 48 güvenilirlik oranına sahip olduğunu ifade eden Armağan, ilaveten bu yıl cemaatleri de ankete dahil ettiklerini, bu sayede onların da güvenilirliğini bilimsel olarak ortaya koyduklarını söyledi. Güvenirlik sıralaması şöyle devam etti:Diyanetİşleri Başkanlığı yüzde 32, cemaatler yüzde 37, TBMM yüzde 62, siyasi partiler yüzde 58, hükümet yüzde 52, yargı yüzde 48, üniversiteler yüzde 67, sendikalar yüzde 32, emniyet yüzde 38.

HALKIN YÜZDE 68'İ YARGININ SİYASİLEŞTİĞİNE İNANIYOR

Yargı reformunun halk tarafında da desteklendiğini belirten Prof. Dr. İbrahim Armağan, "Yargının siyasallaştığına inanıyor musunuz?" sorusuna deneklerin yüzde 68,2'sinin "Evet", yüzde 25'inin "Hayır" dediğini, yüzde 6,4'ününde kararsız kaldığını anlattı. Halkın son derece sağduyulu davrandığına ve yaşananları birebir gördüğüne dikkat çeken Armağan, bu şartlarda çok mutlu olmadıklarını ifade etti. "Türkiyenin bugünkü koşullarında kendinizi mutlu hisediyor musunuz?" sorusuna yüzde 32 "Evet", yüzde 51 "Hayır", yüzde 17 "Kararsız" cevabı verildiğini aktardı . Halkın memnun olmadığı başka bir konu olan "Türkiyenin En Önemli Sorunları" kısmında isesarılıma işsizlik, yoksulluk, sefalet ve açlık yüzde 86, terör yüzde 32, Kürt sorunu yüzde 41, Anayasa yüzde 59, siyasal İslâm tehlikesi yüzde 35, gelir dağılımı dengesizliği yüzde 48, eğitim ve sağlık yüzde 52, diğerleri 28 şeklinde oldu.
Anket çalışması Afyonkarahisar, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Kahramanmaraş, Kayseri, İstanbul, İzmir, Malatya ve Trabzon'da yapıldı 

Etiketler :