Sonunda Bu da Oldu

Sonunda Bu da Oldu

Stok fındık sorununu çözemeyen Türkiye'nin TMO deposundaki tonlarca fındığı duvarı yıktı...

Türkiye dünyanın bir numaralı fındık üretici ülkesi...

Fındık ekim alanlarının sınırlandırılmasına karşın dağ taş fındık olunca her yıl yüzbinlerce ton fındık üretiliyor, bir kısmı satılıyor, büyük çoğunluğu ise depolanıyor...

Fiskobirlik'in depoları ve alım gücü yetmeyince TMO devreye girdi... Artık onun depoları da fındıkla dolu...

Stoklarımızdaki fındıkla, 6.5 milyar dünyalı bir kaç yıl edebilir... Bu dengesizlik bir türlü çözülemedi...

Çözüleyemeyince fındık depoları doldu taştı! Bu taşma bugün gerçekleşti...

Düzce'deki fındık dolu TMO deposunun duvarları yüke dayanamayıp yıkıldı, tonlarca fındık ortaya saçıldı...


Düzce'nin Akçakoca ilçesinde TMO'ya ait fındık deposunun duvarı yıkıldı...
Dadalı köyünde TMO'ya ait fındık deposunun 51 numaralı bölümünün duvarında yıkılma meydana geldi. Duvarın yıkılmasıyla TMO'nun üreticiden alarak depoda tuttuğu bin 200 ton fındık dışarı döküldü.

TMO yetkileri, “51 numaralı deponun duvarının, içindeki fındığın baskı yapmasıyla yıkıldığını” belirterek, dökülen fındığın toplanarak Düzce merkez depolarına götürüldüğünü belirtti.

Üründe herhangi bir zarar olmadığını kaydeden yetkililer, depoyu yapan firmanın yetkililerinin duvarın yıkılmasıyla ilgili araştırma yaptıklarını belirtti.

DEPOLARDA 650 BİN TON FINDIK VAR
Türkiye, dünya fındık üretiminin yaklaşık yüzde 75'ini, ihracatının ise yüzde 80'ini gerçekleştiriyor. Yaklaşık 8 milyon kişi geçimini fındıktan sağlıyor. Fındık ihracatından da yılda 1,5-2 milyar dolar arasında gelir elde ediliyor. Fındığın asıl sorunu üretim fazlalığı. Yasak olmasına karşın Batı Karadeniz'deki düz alanların zaman içinde fındık bahçesine çevrilmesi sebebiyle üretim, iç ve dış talebin çok üzerinde. Rekoltenin 500 bin tonu aştığı her yıl stok sorunu yaşanıyor. TMO'nun depolarında 2007 yılından yaklaşık 300 bin ton fındık kaldı. 2008'de ise üretimin 800 bin tonu bulması, stokları şişirdi. Depolardaki fındık miktarı 650 bin tonu buldu. Stokta tutulan fındık en fazla 3-4 yıl dayanabiliyor. Bu süre zarfında satılamayan ürün, yağı çıkarılmak üzere fabrikalara gönderiliyor. Ancak yağlığa ayrılan fındığın fiyatı dörtte birine iniyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :