Sorguda matkap ve silah kullanmışlar

Sorguda matkap ve silah kullanmışlar

CIA'in tutuklu bir El Kaide komutanını sorgularken, kendisini korkutmak için silah ve elektrikli matkap kullandığı ortaya çıktı.

Amerika'da yayınlanan Washington Post gazetesi, uzun süredir gizlenen ve önümüzdeki hafta kamuoyuna duyurulacak CIA'in sorgulama taktikleri hakkındaki bir raporda, korkutma taktiğinin özellikle Abbürrahim El Naşiri adlı El Kaide komutanı üzerinde uygulandığını yazdı. Gazete, iddiaları raporu okuyan ABD'li yetkililere dayandırırken, yetkililer ise CIA'in bu taktiğini "infaz tehdidi" olarak nitelendirdi. Kasım 2002'de yakalanan Naşiri'nin ayrıca ABD hapishanelerinde kaldığı 4 yıl içinde "waterboarding" adlı sorgulanan kişide boğulma hissi yaratan yöntemle sorgulanan 3 El Kaide liderinden biri olduğu belirtildi.

Söz konusu rapor, önceki gün Newsweek dergisi tarafından duyurulmuştu. Dergi, internet sayfasında yer alan haberde, raporda ayrıca terör şüphelisinin kaldığı odanın yanındaki odada "yalancı infaz" taktiğinin uygulandığı bilgisinin de yer aldığını yazdı.

Amerikan Sivil Özgürlükleri Birliği, söz konusu raporun kamuoyuna açıklanması için dava açmış, New York'ta federal bir yargıç da bu gizli raporun pazartesi günü açıklanmasına hükmetmişti. Haziran ayından bu yana Amerikan Adalet Bakanlığı ve CIA avukatları, raporun ne kadarının kamuoyuna açıklanacağını inceliyorlardı.

2004 yılında yazılan rapor, Naşiri'nin sorgulanması konusunda yeni detaylar içeriyor. Rapora göre Naşiri, işbirliği yapmaması karşılığında ölüm ve ağır yaralanmalarla tehdit ediliyor. Guantanamo Üssü'nde tutulan Naşiri, Amerikan USS Cole gemisine 1999'da düzenlenen ve 17 denizcinin öldüğü saldırının planlayıcısı olmakla suçlanıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :