"Sorumlular Hesap Vermeli"

"Sorumlular Hesap Vermeli"

Onca istihbarata ve uyarıya rağmen son 3 günde 7 şehit verilmesi terör uzmanlarının tepkisini çekti.

Tunceli'deki saldırı Genelkurmay'a yönelik eleştirilerin de artmasına sebep oldu. Onca istihbarata ve uyarıya rağmen son 3 günde 7 şehit verilmesi terör uzmanlarının tepkisini çekti. USAK Başkanı Sedat Laçiner, "Şehit veriyorsanız, bunu başarısızlık olarak sayacak ve önlemini alacaksınız." derken, siyaset bilimci Emre Uslu, "Sorumlu bütün komutanlardan hesap sorulmalıdır." ifadesini kullandı.

Tunceli'deki karakol baskını gözleri Genelkurmay'a çevirdi. Zira 4 şehit verilen baskında güvenlik zafiyeti iddiaları gündeme oturdu. Takviye birliklerin baskından yaklaşık 6 saat sonra ancak karakola ulaştığı ileri sürüldü. Söz konusu gecikmeye 'hava muhalefeti' gerekçe olarak gösterildi. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ise saldırıyla ilgili eleştirileri cevaplamak yerine basını suçlamayı tercih etti. Güvenlik zafiyetini sorgulayan basını 'lanetlediğini' söyledi. Terör uzmanları ise saldırılarda güvenlik zafiyeti olduğu konusunda hemfikir. Uzmanlara göre, Genelkurmay, terörle mücadele konusunda yetersiz ve başarısız. İşte o görüşler:

USAK ve Ortadoğu Araştırmaları Merkezi Başkanı Sedat Laçiner: "Şehit veriyorsanız bunu bir başarısızlık sayacak ve önlemini alacaksınız. Sonuçta insan kaybediyorsunuz araba değil! Son birkaç yıldır yapılan baskınların klasik PKK saldırılarını aşan eylemler olduğunu görüyoruz. Referanduma kadar bu baskınların sayısı artacaktır. Örgüt toplumda kaos çıkmasını arzuluyor ve yeni bir anayasa istemiyor. PKK, TİKKO ve Ergenekon gibi birbirinden uzak ve amaçları farklı grupların son zamanlarda aralarında bir dayanışma olduğuna şahit oluyoruz. Bunun yanında mücadele yöntemimiz de oldukça yanlış. ABD'nin Irak'taki durumu bizden çok iyi çünkü onlar ölen her askerden sonra nasıl önlem alınacağını tartışıyor. Biz bunu gündeme getirdiğimizde vatan haini oluyoruz. Buradan soruyorum Aktütün ve Dağlıca baskınından sonra ne tür önlemler alındı? Ciddi güvenlik zafiyeti var ve bunlar olmaya da devam edecektir."

Siyaset Bilimi Uzmanı ve Strateji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Emre Uslu: "Ordunun PKK'ya mücadelesinde 8 örgüt üyesine karşı bir şehit öngörülüyor. Uluslararası standartlarda başarılı bir grafik olarak bakılıyor. 27 Nisan'dan bu yana 14 asker şehit düştü. Bunun karşılığında 112 PKK'lının öldürülmesi gerekiyorken, öldürülen PKK'lı sayısı 12'yi bile bulmuyor. Mücadelede bir zafiyet var mı ona bakmak gerekiyor. Bunun hesabı da sorumlulardan sorulmalı. Dursun Çiçek'i korumaktan askerleri korumaya fırsat bulamadılar herhalde. Bunun sorumluları İlker Başbuğ'a kadar olan sıralı bütün komutanlardır ve hesabı sorulmalıdır."

Uluslararası İlişkiler ve Stratejik Analizler Merkezi (TÜRKSAM) Başkanı Sinan Ogan: "30 yıldır terörle mücadele yapıldığı bir ülkede halen zafiyet tartışmaları yapılıyorsa ciddi bir sorun vardır demek. Burada bir şeyi açıkça konuşmak gerekiyor. İstihbarat zafiyeti ilerleyen zamanlarda daha fazla ön plana çıkacaktır. İstihbarat sadece resmî yollarla elde edilmez. Bazı insanlarla ilişki içinde olacaksınız, değişik ortamlara girmeniz gerekiyor."

Etiketler :