Sosyete İtibar İçin Zehir İçiyor

Sosyete İtibar İçin Zehir İçiyor

'Kokain sosyetede prestij unsuru. Tacirlerin devlette adamları var.' Bu tepsitler polisin.

İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Mehmet Likoğlu, Türkiye’de kokainin yüzde 67’sinin İstanbul’da ele geçirildiğini belirterek, “Kokain sosyetede prestij unsuru. Uyuşturucu çeteleri devlete kadar uzanıyor” diye konuştu.

Başarılı uyuşturucu operasyonlarıyla dikkatleri çeken İstanbul Narkotik Şube Müdürlüğü’nden sorumlu İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Mehmet Likoğlu, uyuşturucuyla mücadele konusundaki çalışmaları Milliyet’e anlattı. İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın’ın sistemiyle polisin sokaktaki hâkimiyetinin arttığını belirten Likoğlu, uyuşturucu şebekelerinin devlet içinde uzantıları olduğunu ve bu uzantıların desteği kesilince kolayca çökertildiklerini söyledi. Likoğlu’nun açıklamalarından bazı bölümler şöyle:


Türkiye, Afganistan kaynaklı eroin ve Avrupa kaynaklı sentetik uyuşturucu maddelerle bunların üretiminde kullanılan kimyasal maddelerin geçiş güzergâhında. Kaçakçılık bakımından çok hassas bir konuma sahip. Türkiye’de 2006’dan beri ele geçirilen eroin miktarı, 27 Avrupa Birliği ülkesinde ele geçirilenden daha fazladır. Hüseyin Çapkın’la İstanbul’da 19 bölgede Asayiş Ekipler Amirliği ve İstanbul genelinde güven timleri oluşturulmuştur. Yeni gelecek personelle sokaktaki polis sayısı da artacak ve mücadelemiz daha da güçlenecek.

Depolama ve geçiş güzergâhı
İstanbul, uyuşturucu tacirleri için bir cazibe merkezi. Ülkemizden yurtdışına ve yurtdışından ülkemize uyuşturucu ticaretinde depolama ve geçiş güzergâhı. Nüfusun yoğunluğu ve eğlence sektörü dolayısıyla da önemli bir iç pazardır. 2007’de Türkiye‘de ele geçirilen toplam eroinin yarısından fazlası, toplam kokainin de yüzde 67’si İstanbul’da yakalandı.
Kokain pahalı bir uyuşturucu. Satıcılar gelir seviyesi yüksek kesimleri, sanat ve sosyete camiasını hedef alıyor. Bunların uyuşturucu kullanması kamuoyunda daha çok yankı yapıyor. Gelir düzeyi yüksek başka gruplarda da uyuşturucu kullananlar var.
Zengin çocukları tuzak kurulup bağımlı yapılıyor, kişi bağımlı olunca kendisi gidip satıcıyı buluyor. Kokain, sanat ve sosyete kesiminde prestij unsuru olarak değerlendiriliyor. Bu psikolojik bir algı. Halbuki kokain de ölüme atılmış bir adımdır.”
Likoğlu, uyuşturucuyla mücadelede, üniversiteler, Milli Eğitim Bakanlığı, medya ve sivil toplum örgütlerinden destek beklediklerini de belirtti.

Kaçakçılık rotaları
Balkan rotası: Afganistan’dan başlayıp İran ve Türkiye üzerinden devam eden Balkan rotası, Bulgaristan’dan itibaren kuzey, orta ve güney olmak üzere 3 kola ayrılarak Batı ve Orta Avrupa’ya kadar uzanıyor.
Kuzey Karadeniz rotası: Kazakistan, Rusya, Belarus ve Polonya üzerinden Avrupa’ya uzanıyor. Türkiye’deki operasyonlarla 2005’ten itibaren Balkan rotasının yerine alternatif olarak kullanılmaya başlandı. Bu durum uluslararası raporlara da geçti.
Sentetik madde (hap) rotaları: Ecstasy hap, Hollanda başta olmak üzere bazı Avrupa ülkelerinde üretilip Balkanlar’dan Türkiye’ye giriyor. Captagon hammaddesi ise Uzakdoğu’dan getiriliyor, Avrupa’da veya Türkiye’nin Suriye sınırında üretilerek Arap ülkelerine sevk ediliyor.

3 ayrı operasyon 172 kilo uyuşturucu
İstanbul’da Emniyet ve Jandarma’nın 3 ayrı operasyonunda 172 kilogram uyuşturucu ele geçirildi. Zanlıların Van ve Hakkâri’den getirdikleri uyuşturucuyu yurtdışına götürmeye çalıştıkları ortaya çıktı. İstanbul Jandarma Komutanlığı, Büyükçekmece Kumburgaz’da Van’dan getirilen uyuşturucunun yurtdışına nakledileceğini tespit etti. Bir minibüste çarşamba gecesi yapılan aramada konsol ve kapı döşemelerinde 95 kilo uyuşturucu bulundu. 3 kişi tutuklandı. Bakırköy’de bir TIR’daki aramada da gizli bölmelere saklanmış 249 paket halinde 65 kilogram eroin bulundu, 10 kişi gözaltına alındı. Çatalca’da da bir kargo aracında suntaların içinde 60 poşet içinde toz halinde 12 kilo 300 gram eroin bulundu. 2 kişi gözaltına alındı.


30 HAZİRAN-28 EKİM 2009 şube yakalamaları
Operasyon sayısı 220
Şüpheli 487
Eroin (kg) 1 ton 530 kilo
Esrar (kg) 759 kilo
Kokain (kg) 27 kilo
Afyonsakızı (kg) 35 kilo
Captagon (adet) 12.072 adet
Ecstasy (adet) 233.847 adet
Amfetamin 453 kilo
Diğer . . . . . . . . . . . . . . 600 kilo benzil metil keton 5 ton amfetamin hammaddesi 4.000 litre asit anhidrit


GENEL TOPLAM 12 Ton 465 kilo

Kaynak: Milliyet

Etiketler :