Soykırım tasarısının faturası ağır oldu

Soykırım tasarısının faturası ağır oldu

'Sözde soykırım tasarısı'nı İsveç meclisinden geçirerek siyasi şov yapan ve bunu seçim malzemesi olarak kullanan milletvekili adaylarına , Türkler ağır fatura kesti...

ATİLA ALTUNTAS/STOCKHOLM

İsveç meclisinde 11 Mart 2010'da kabul edilen Ermeni yasa tasarısinin önerisini veren Yılmaz Kerimo ile Gulan Avcı, Fredrik Malms ve Göran Thingwall yeniden İsveç meclisine seçilemedi.

1976 yılından itibaren İsveç’’te yapılan seçimleri yakından takip eden ve Siyasetin nabzını çok iyi tutabilen, İsveç Türk İşçi Dernekleri Federasyonun eski başkanı Osman Özkanat, ’’Ermeni soykırım tasarısından meded uman ve seçmenden bu şekil oy isteyen milletvekili adaylarına seçilmemelerinde Türkiyeli seçmeninin etkili olduğunu söyledi.

İsveç'te pazar günü yapılan genel ve yerel seçimleri Türklerin kalabalık olarak yaşadığı bölgelerden izleyen Özkanat, 1976’dan beri ilk defa Türk kökenli seçmenlerin yüksek oranda oy kullandığına şahitlik yaptığını belirtti. Tecrübe ve gözlemlerine göre Türk asıllı seçmenin yüzde 90’nın oy kullandığını tahmin ettiğini bildiren Özkanat, bunun ana nedeni olarak 11 Mart’ta meclisten geçen soykırım tasarısının Türkleri çok rencide ettiğini, buna karşı sandığa giderek tepkilerini gösterdiklerini söyledi.

İsveç meclisinden kabul edilen soykırım tasarısının baş mimarlarından Sosyal demokrat partinin eski milletvekili Yılmaz Kerimo’nun meclis dışında kalmasında Türk asıllı seçmenin oylarının etkili olduğunu ifade eden Özkanat, ‘’Sosyal demokrat parti, Türk asıllı seçmeni hafife alarak soykırım tasarısı üzerinden siyaset yaptı. Yılmaz Kerimo’da bunu kendi seçim bölgesinden kullanmaya kalktı. Türklerinde kalabalık olarak yaşadığı bu bölgede, Türk asıllı seçmen sandığa giderek oyunu kullandı ve Kerimo’nun seçilmemesinde etkili oldu. Kerimo, Türklerin yanında hoş görünmeye çalıştı Süryanilerden de yeterli oyu alamadı’’ diye konuştu.

İsveç’in refah ve rahat bir toplum olmasına büyük katkısı olan ve politikalarıyla dünya’ya örnek olan Sosyal Demokrat partinin tarihi yenilgi almasını normal karşılayan Osman Özkanat, ‘’ Sosyal Demokrat partinin klasik sol politikaları terk ederek piyasa ekonomisinin sözcülüğüne soyundu. 2006 yılında partinin Genel başkanlığına seçilen Mona Sahlin ve parti yönetiminin topluma güven verecek özellikleri taşımamamaları, hatta bazı etnik milliyetçilik yapan kişilerin at oynattığı kimliğinden uzaklaştırılan kimliksiz bir parti haline getirmeleri. Parti asli görevini ve temsil ettiği sosyal sınıfların sorunlarını unutup, marjinal sorunlarla ilgilenmeye başladı... Bunun tipik örneği Türklerin tepkisini çeken ;Ermeni soykırım tasarısı. Tabii ki bu durumlarda yenilgi kaçınılmaz olur’’ diye konuştu.

Diğer taraftan soykırım tasarısına karşı Türkiye’nin yanında yer alan Sağ ittifak partilerinin aldığı grup kararına uymayarak Türkiye aleyhinde oy kullanan Moderat Parti milletvekili Göran Thingwall, Folk Partiden Kürt asıllı Gülan Avcı ve kocası Fredrik Malms seçilemeyerek Parlamento dışında kalması Türk toplumu tarafından sevinçle karşılandı.

GÖTEBORGDA DA TÜRKLERİN OYU SAĞ PARTİYE GİTTİ
Tasarının meclisten geçmesine destek veren Sosyal Demokrat Parti'yi boykot eden Göteborg'da yaşayan Türklerin bu seçimlerde geçen seçimlere göre, sandığa gidenlerin daha fazla olduğuna dikkat çekildi. Göteborg Türk Sosyal Demokratlar Derneği Başkanı Mustafa Atık, ellerinde kesin bir rakam olmamasına rağmen kendi gözlemlerine göre, önceki seçimlere göre, daha fazla Türk'ün sadığa gidip oy kullandığını kaydetti. Göteborg'da 7-8 bin Türk'ün yaşadığını ve oy verenlerden çoğunun sağ blokta yer alan iktidar partisi Moderat Partiyi desteklediğini açıkladı. Götebörg'da önceki yıllara göre, Sosyal Demokrat Parti'nin oylarında düşüş, Moderat Parti'nin oylarında artış olduğunu kaydetti.
 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :