Sözde Soykırıma karşı sert tepki

Sözde Soykırıma karşı sert tepki

İsveç Sosyal Demokrat Partinin görüşülmek üzere Parlamentoya taşıdığı, sözde Ermeni ve Süryani soykırım tasarısına Eski İsveç Türk federasyon başkanlarınden sert tepki geldi

 

Atila Altuntaş/Stockholm

İsveç’te sağ partilerin karşı olduğu, sözde Ermeni ve Süryani soykırım iddiaları İsveç parlamentosuna getirilmek üzere Sosyal Demokratların kongresinden geçirildi.

 

 

Daha önce de Sosyal Demokratlar tarafından İsveç meclisine getirilen sözde soykırım iddiaları, sağ partilerin ezici hayır oyu ile ret edilmişti.

 

 

İsveç Sosyal Demokrat Partisi Genel sekreterliğini yapan, Süryani asıllı İbrahim Baylan ve Yılmaz Kerimo’nun Parti Kongresinden geçirdiği sözde soykırım iddialarına İsveç’te yaşayan Türk Sivil Toplum Örgütlerinden önemli bir tepki gelmezken, Eski Türk İşçi Federasyon başkanları Haydar Akan ve Osman Özkanat’an sert tepkiler geldi.

 

 TÜRK BASINININ DA SUÇU VAR

Soykırım iddialarının safsata olduğunu belirten eski Türk İşçi Federasyon başkanı Haydar Akan,’’ Birinci Dünya savaşın da karşılıklı bir şeyler olmuş orta da soykırım falan yok’’ dedi. İsveç’te görev yapan Türk basın mensuplarının bu konuda görevini yapmadığına değinen Akan, ‘’Beğenelim, beğenmeyelim İbrahim Baylan Türkiye’den gelmiş Süryani asıllı bir politikacı. Baylan kısa bir süre önce Sosyal demokrat Partinin genel sekreteri oldu. Bana göre çok önemli bir haberdi Maalesef Türk basının da görev yapan muhabir arkadaşlardan hiçbiri bu haberi Türk kamuoyuna duyurmadı.

 

 

Sözün kısası ‘’ biz basın olarak ve Türk kamuoyu olarak seni önemsiyoruz ve takip ediyoruz’’ havasını Baylan’a hissettirebilseydik belki de Baylan Diasporanın emellerine alet olmazdı’’ dedi.

 

 BİRLİK VE BERABERLİK YOK

Haydar Akan,’’ Bana göre Sosyal demokrat Parti de görev yapan Türk asıllı politikacılar da, partide ki statülerini koruyabilmek için sözde soykırıma gerekli tepkiyi gösteremiyor olabilirler. Ayrıca İsveç’te yaşayan Türkler bu tür konular da birlik ve beraberliği sağlayıp bir bütün halinde hareket etmiyorlar. Herkes bölük, bölük olmuş maalesef birlik ve beraberlik sağlanamıyor’’ dedi.

 

ÖZKANAT'TAN ÇOK SER TEPKİ 

İbrahim Baylan ve Yılmaz Kerimo’nun ucuz ve popülist bir politika yaptığına değinen eski İsveç Türk Federasyonu Başkanı Osman Özkanat ise;’’İsveç  Sosyal Demokrat partisi  sadece  isim olarak sosyal Demokrat  kalmıştır özellikle son kongre kararlarına baktığımız da Moderat (muhafazakar sağ) partinin daha sağında yer aldığını görmekteyiz. İsveç’in ezilen zümre ve  toplumda ötekileştirilenlerin partisi değildir'' dedi

 

CHP'DEN HİÇ BİR FARKI YOK 

Türkiye'de ki CHP ile İsveç Sosyal Demokratların statükoyu kollayan ve devamını savunan politikalarla birbirinin ikizi olduğuna değinen Özkanat,'' CHP  ne kadar sosyal demokratsa, İsveç Sosyal Demokrat o kadar sosyal demokrat partidir. Per Albin Hanssonlarin ,Tge Erlanderlerin Ve Olof Palmeler’in esamisi okunmamaktadır'' dedi.

 

Özkanat, ''En son Yılmaz Kerimo ve İbrahim Baylanın önerisi üzerine Birinci Dünya Savaşı sırasında Gayri Müslimlerin başına gelenler tarihçilere bırakılması yerine İsveç Meclise taşıma kararı almıştır.

 

 

İsveç Sosyal Demokratlarının Türkiye demokrasisi Konusunda pekle siciller temiz değildir. Hemen hatırlatayım ilk olarak. Önce Türkiye’yi Avrupa İnsan hakları konusunda şikâyet ettiler. Sonrada İstanbul Metrosunun ihalesi karşılığında dilekçelerini geri aldılar ve hükümette Sosyal Demokratlar vardı.

 

 

Bir taşla iki kuş vurmak istiyorlar, Seneye seçimler var. Burada İsveç deki gayri Müslim göçmenlerin oylarını almak istiyorlar zaten bu iki zatın bu konular dışında derinlemesine pek bilgi birikimleri de yok. Bunlar hem meclise getirecekler hem de kendi önerilerine oy vermeyecek yâda oylamaya katılmayacaklar 3-5 siyasi yalaka dışında.

 

 

Türkiye’nin kendi tarihiyle hesaplaşmasını isteysen ve farklılıklara karşı gelişmiş, demokratik bir sisteme sahip olması için kavga vermiş biri olarak bu yalakaların son yüzyılda başına gelmemiş kalmayan Türkiye’deki gayri Müslimlerin iyiliğin den öte kendi varlıklarını sürdürebilmek için Ermeni ve Süryanileri kullanmaktalar. Kendi tuzları kuru... Türkiye bu konulara ciddi iyileştirme çalışmaları yaparken, bunlar bu olumlu gelişmeyi istememekteler.

 

 

Demokratik, kendi geçmişiyle hesaplasan bir Türkiye bunların istemediği bir Türkiye’dir. Onun içinde Rahmetli Hırant Dink’i Sevmemişlerdi’’ dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :