'Sözlere değil eylemlere bakacağız'

'Sözlere değil eylemlere bakacağız'

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye'de bundan sonra verilen sözlere değil eylemlere bakacaklarını söyledi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye'de bundan sonra verilen sözlere değil eylemlere bakacaklarını söyledi. Davutoğlu, Suriye Ulusal Konseyi'nin Suriye'nin meşru temsilcisi olarak tanıdıklarını açıkladı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İstanbul'da yapılan Suriye'nin Dostları Toplantısı'nın sona ermesinin ardından bir basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda BM ve Arap Birliği'nin Suriye özel temsilcisi Kofi Annan'ın temsilciliğine olan desteğin teyit edildiğini ifade eden Davutoğlu, 'Ancak bu ucu açık bir destek olarak algılanmamalı 'dedi.

Suriye rejiminin bugüne kadar verdiği hiçbir sözü tutmadığını dile getiren Davutoğlu, Suriye'deki insani durumun daha da kötüleştiğini söyledi.

'SURİYE HALKI YALNIZ DEĞİLDİR'

Suriye'nin Dostları Toplantısı'nda iki çalışma grubu ve bir uluslararası konsey oluşturulduğunu sözlerine ekleyen Dışişleri Bakanı Davutoğlu, 'Uluslararası toplum Bosna'daki gibi yavaş davranmamalı. Bugünkü toplantının mesajı açık, Suriye halkı yalnız değildir 'dedi.

SONUÇ BİLDİRGESİNİN ÖNEMLİ MADDELERİ

Suriye Halkının Dostları Grubu'nun İkinci Konferansı sonunda yayımlanan sonuç bildirisinde, Suriye Ulusal Konseyi tüm Suriyelilerin meşru temsilcisi olarak tanındı.
Sonuç bildirisinde, Suriye rejimine, verdiği taahhütleri bir an önce yerine getirme, BM ve Arap Birliği'nin Özel Temsilcisi Kofi Annan'a da zaman çizelgesi oluşturma çağrısı yapıldı.
Suriye'ye yaptırımlar konusunda uluslararası çalışma grubu oluşturulacak ilk toplantı 15 gün sonra Fransa'nın başkenti Paris'te yapılacak.
Suriye'nin geleceği bizzat Suriye halkı tarafından kararlaştırılmalı, Suriye halkının meşru ve haklı talepleri karşılanıncaya kadar onlarla birlikte olunacak.
Suriye'nin bağımsızlığı, egemenliği, siyasi birliği ve toprak bütünlüğü korunmalı.
Suriye rejimi uluslararası toplumu aldatmaya ve çabalarını maniple etmeye çalışmaya devam etmekte. Suriye rejiminin biran önce bunlara son vermesi, Suriye halkına karşı uyguladığı şiddeti durdurması ve uluslararası hukuka tam olarak uyması gerekir.
Rejim, halkını her açıdan kaybetmiştir. Suriye rejiminin uyguladığı acımasızlığın BM'nin Bağımsız Komisyonu'nun belirttiği gibi insanlığa karşı işlenen suçlar olarak kabul edilebilir.
Suriye Ulusal Konseyi konferansa Suriye'deki mevcut duruma ilişkin bir rapor sundu. Bu raporda Suriye rejiminin geniş çaplı bir biçimde insan hakları ihlalleri ve şiddete devam ettiği, durumun çok kötü olduğu, binlerce insanın kötü şartlarda yaşadığı, tutuklandığı ya da evlerinden olduğu gibi unsurlar kayda geçirildi.

ALMANYA VE BAE EŞBAŞKAN OLDU

Bildiride, Suriye'de siyasi ve ekonomik dönüşümün önündeki zorlukların bilindiği dile getirilerek, yeni Suriye'nin gelecek dönemde kendi ayakları üzerinde durması için ekonomik olarak destekleneceği taahhüdü yer aldı. Bu bağlamda, Suriye'nin Dostları Grubu'nun ülkenin kalkınması ve toparlanması için yürütülecek yardım planlaması ve koordinasyonunun merkezi olacak Ekonomik Düzelme ve Kalkınma Çalışma Grubu'na yetki verdiği, Almanya ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin eşbaşkanlık edeceği çalışma grubunun Suriyeli muhaliflerden belirlenecek temsilcilerle yakın çalışma içinde olacağı belirtildi.
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.