Sözleşmelilere ödeme müjdesi

Sözleşmelilere ödeme müjdesi

Çoğu sağlık çalışanı 250 bin sözleşmeli personel ilk defa 130 liralık aile yardımı ile 1.000 ila 2.500 liralık görev yolluğu alacak.

Sözleşmeli personelin maaşı net 250 ila 300 lira artıyor. Son toplu görüşmelerden en kârlı çıkan sözleşmeli personel oldu. Zaman'ın haberine göre, sözleşmeliye nöbet, hacda görev alma ve idarî göreve atanma hakkı da verildi.

Hükümetle sendikalar arasında 15 gündür süren toplu görüşmelerin anlaşma ile sonuçlanması memuru sevindirdi. Memur-Sen'in ısrarlı talebi sonucu hükümet, zam teklifini iki kere yukarı çekti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın devreye girmesiyle memura beklentilerin üzerinde zam verildi. Aile yardımı ve ek ödeme ile birlikte en düşük maaşlı memura 167 lira zam yapıldı. Toplu görüşmelerden en kârlı çıkan ise sayıları 250 bini bulan sözleşmeli personel oldu.

Pazarlık masasında, bugüne kadar aile yardımı alamayan sözleşmeli personelin aile yardımı alması karara bağlandı. Aile yardımı 89 lira olarak uygulanıyor ancak bu parayı sözleşmeliler alamıyordu. Aile yardımı 20 artı 20 olmak üzere 40 lira zam yapılarak 130 liraya yükseltildi. Aile yardımından ilk defa sözleşmeli personelin de yararlanması kararlaştırıldı. Sözleşmeli personele aile yardımının verilecek olmasıyla birlikte bu gruptakilerin maaşı, zam ve ek ödeme hariç tek kalemde 130 lira arttı. Sözleşmeliler bunun 110 lirasını Ocak 2011'de alacak. Temmuzda da aile yardımı 130 liraya çıkacak. Yüzde 4 artı 4 zam ve 80 liralık ek ödeme dahil edildiğinde ise sözleşmeli personelin maaşındaki artış 250 ila 300 TL arasında olacak. Sözleşmeli personelin aile yardımı alması 2010 Toplu Görüşme Mutabakat Metni'nde yer aldı.

Sözleşmeli personele ilk defa görev harcırahı verilmesi de karara bağlandı. Büyük bölümü Sağlık Bakanlığı'nda istihdam edilen sözleşmelilere gideceği mesafeye göre ortalama 1.000 ile 2.500 TL arasında görev yolluğu verilecek. Ayrıca sözleşmeli personele idari görevlere atanabilme, kamuya personel alımı yapılmadan önce kurum içi boş pozisyonlara başvurma hakları da getirildi. Her yıl hizmet sözleşmelerine ödemek zorunda oldukları yaklaşık 120 TL Damga Vergisi de kaldırıldı. Hac organizasyonunda ihtiyaç duyulan sağlık personeli görevlendirmelerine sözleşmeli personel de başvurabilecek. Sözleşmeli personel, nöbet ücreti de alabilecek. Sözleşmeli personelin eş durumu dolayısıyla atanması ilgili kurumların da görüşü alınarak değerlendirilecek. Sözleşmeli personel pozisyonlarının iptal edilmesi durumunda bu personelin diğer sözleşmeli personel pozisyonlarına yerleştirilmesinde objektif bir sistem kurulması için çalışma yapılacak.

Sözleşmelileri temsilen masada pazarlık yapan Sağlık-Sen Başkanı Mahmut Kaçar, "Sözleşmeli personel için önemli kazanımlar elde edildi. Önümüzdeki yıl toplu sözleşme hakkıyla Kamu İşveren Kurulu'nun karşısına oturduğumuzda ise masada elde ettiğimiz kazanımlar anayasal güvence altına alınmış olacaktır." dedi. Sözleşmelinin, emsal memurla aynı ücreti alması için de çalışma yapılacak.

Etiketler :