Sri Lanka'da insani dram yaşanıyor

Sri Lanka'da insani dram yaşanıyor

Merkezi New York'ta bulunan İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Sri Lanka'da çatışan güvenlik güçleri ile ayrılıkçı Tamil militanlarına, binlerce ailenin ülkenin kuzeyindeki savaş bölgesinden ayrılmasına izin vermeleri çağrısında bulundu

Bölgede, çatışmalar ve azalan yardım kaynakları sebebiyle "insani felaket" yaşandığına işaret eden HRW, sivillerin acilen bölgeden tahliye edilmesi gerektiğini belirtti.

Çatışma bölgesindeki bir doktor, son iki gündeki bombardımanlarda 60 sivilin hayatını kaybettiğini, yüzlerce kişinin de yaralandığını söyledi. Ölenler arasında yaralıların bölgeden tahliyesi için çalışan bir Kızılhaç görevlisinin de bulunduğu belirtildi.

Bölgedeki kaynaklar, 50 kilometre karelik kuzeydoğu kıyısının hala Tamillerin kontrolünde olduğunu ve sivillerin bulunduğu bu bölgenin gece gündüz sürekli bombardımana maruz kaldığını bildirdiler. Gıda miktarının da azaldığı, bazı kişilerin ağaç yaprakları yemek zorunda kaldığı ve geçen hafta 13 kişinin açlıktan öldüğü, ayrıca salgın hastalık tehlikesi olduğu da duyuruldu.

Uluslararası yardım kuruluşları bölgedeki sivillerin güvenliği konusunda ciddi endişelerini dile getirirken, sağlık yetkilileri ve görgü tanıkları hükümeti sivilleri öldürmekle, Tamilleri de bölgeden tahliyesine izin vermediği sivilleri "canlı kalkan" olarak kullanmakla suçluyor. Her iki taraf da iddiaları reddediyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :