STK'lerin deprem bölgesindeki yardım seferberliği sürüyor

STK'lerin deprem bölgesindeki yardım seferberliği sürüyor

Depremden etkilenen kentlere tırlar dolusu insani yardım gönderen sivil toplum kuruluşları, bölgede kurdukları aşevleriyle de afetzedelere sıcak yemek dağıtıyor

İSTANBUL (AA) - Sivil toplum kuruluşları (STK), "asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen bölgede yaraları sarmak için insani yardım çalışmalarına devam ediyor.

Vuslat Derneğinden yapılan açıklamaya göre, depremden etkilenen bölgelere 20 araç ve 160 personelden oluşan acil insani yardım ekipleri gönderen dernek, çalışmalarını AFAD ve Kızılay ile koordineli yürütüyor.

Bölgedeki seyyar aşevlerinden günlük 15 bin kişiye sıcak yemek dağıtan derneğin, Erzurum'da bulunan külliyesindeki fırınında da günlük 10 bin ekmek üretiliyor.

Üç aşevinde 100 bin kişilik sıcak yemek ve çorba, 50 bin ekmek ve poğaça, 10 ton su ve meyve suyu, 30 ton bakliyat ile battaniye, mont ayakkabı, bot, bere, eldiven ve çamaşır gibi muhtelif malzemeler, 5 bin bebek bezi, 4 bin bebek maması ile 5 bin temizlik malzemesinin dağıtımını gerçekleştiren dernek, "Yüreğiniz hep sıcak kalsın" sloganıyla bölgede ayrıca soba, çay, demlik, elektrikli su ısıtıcısı, şeker, çay bardağı ve kaşık dağıtmaya hazırlanıyor.

Hak İnsani Yardım Derneği, deprem bölgesinde 250 arama kurtarma görevlisi ve 1000'den fazla acil yardım gönüllüsüyle çalışmalarına devam ediyor.

Ulaşılması zor bölgelere arazi araçlarıyla intikal eden dernek, AFAD başta olmak üzere birçok STK ile koordineli biçimde arama kurtarma çalışmalarında bulundu.

Köpekli arama timiyle arama kurtarma çalışmalarına katılan dernek, yardım malzemesiyle doldurulan 75 tır ve 112 araç, 60 mobil tuvalet, 10 lojistik merkezi ve 3 aşevi aracılığıyla her gün 20 bin kişiye sıcak yemek sunuyor.

Yardım çalışmalarını yerinde koordine eden Hak İnsani Yardım Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Gür, vatandaşların ihtiyaçlarının karşılanması için seferberlik ilan ettiklerini ve tüm kaynaklarıyla afet bölgesinde olduklarını söyledi.

Hak Arama Kurtarma Koordinatörü Ramazan Yolcu da 25 bin battaniye, 300 barınma çadırı, 1200 ısıtıcı, 200 ton kömür ve odun, 20 bin kuru gıda ve kumanya, 95 bin ekmek, 320 bin su, 22 bin kıyafetle vatandaşların yardımına koştuklarını aktardı.

Ankara'da eğitim gören uluslararası öğrencilerin maddi manevi ihtiyaçları için Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu (UDEF) bünyesinde hizmet veren Asma Köprü Uluslararası Öğrenci Derneği, Hatay'ın Antakya ilçesinde yaraların sarılması için çalışmalarını sürdürüyor.

AFAD koordinasyonunda su, ekmek, çadır, hijyen malzemeleri, kuru gıda, kıyafet, battaniye, bebek ve çocuk ürünleri, konserve gibi malzemeleri depremzedelere ulaştıran dernek, bölgeye 23 tır yardım malzemesi gönderdi.

İnsan İzi Uluslararası İnsani Yardım Derneği, temel ihtiyaç malzemeleri, kuru gıda gönderimleri, farklı noktalara kurulan aşevleri ve mobil mutfaklarla depremzedelere yardım ediyor.

Dernek başta Adıyaman olmak üzere depremden etkilenen diğer illerde 1 sabit, 3 mobil aşevi kurdu.

Öte yandan, bölgeye 10 tır yardım malzemesi gönderen dernek, kan bağışı, ilk yardıma yönelik faaliyetleri ve deprem bölgelerinde oluşturduğu 50 kişilik psikodestek ekipleriyle çalışmalarına devam ediyor.

Semt Mektebi Derneği de bölgede insani yardım çalışmalarını sürdürüyor.

Ekipleriyle arama kurtarma çalışmalarına da destek veren dernek, 1000 battaniye ve 200 gıda kolisi yardım malzemesini depremden etkilenen bölgelere ulaştırdı.

- İmam Ebu Hanife ve İmam Matüridi Araştırma Vakfı

Mili İrade Platformu üyesi İmam Ebu Hanife ve İmam Matüridi Araştırma Vakfı ise depremzedelere 88 koli giysi ve ayakkabı, 573 koli su, 2 bin 796 koli çocuk bezi, 336 koli hijyen seti ve gıda yardımında bulundu.

Umut Ol İnsani Yardım Vakfı, afetle mücadele kapsamında 2'si uzman 25 kişilik gönüllü ekibiyle bölgede çalışıyor.

Beton kırıcı, delici, kesici, kamera, projektör, gözetleyici, ısı veya ses algılayıcı teknik cihazlar ile arama kurtarma çalışmalarına destek olan dernek, bölgeye çadır, ısıtıcı soba, yatak, giyim, ayakkabı kolisi, powerbank, gıda ve su kolisi, bebek maması, ilaç ve konserve gibi malzemeleri gönderdi.

Öte yandan, günlük 2 bin 500 kişiye yemek dağıtımı yapan dernek, 51 binden fazla yardım malzemesini de depremden etkilenen bölgelere ulaştırdı.

Kudüs ve Mescid-i Aksa için uluslararası yardım ve destekleme çalışmalarıyla bilinen Ümmet Vakfı, bölgede 13 bin hazır gıda ve 1512 temel gıda malzemesi dağıttı.

AFAD ve Kızılay'a deprem bölgesinde kullanılmak üzere 600 bin liradan fazla nakdi bağışta bulunan vakıf, çalışmalarına devam ediyor.

Darul Eytam Vakfı, muhtelif gıda malzemesi, giysi, seyyar mutfak, mum, jeneratör ve yakacak gibi acil insani yardım malzemelerinden oluşan 50 tırı depremden etkilenen bölgelere ulaştırdı.

Bölgede iki aşevini faaliyete geçiren vakıf, günlük 1000 kişiye sıcak yemek dağıtımı yapıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.