Stres Alzheimer hastalığını tetikliyor

Stres Alzheimer hastalığını tetikliyor

Alzheimer ilk kez Alman bir psikiyatrist olan Dr Alois Alzheimer tarafından 1906 yılında, ölümünden sonra bir kadın hastanın beyninde bulunan anormal topaklar ve yumaklar şeklinde tanımlandı

Arzu Martha Bohnhorst Başkaya/Almanya

Çok genç yasta beyindeki stres yoğunluğu Alzheimer rahatsızlığının meydana gelmesine sebep olabiliyor. Oxford Üniversitesinin ve Imperial Kolejinin Londra´da yaptığı araştırmalarda genç erkeklerde ve genç bayanlarda beyindeki hatırlama merkezinin hiperaktif olduğundan dolayı beyinde özürlülük durumları ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla bu durumunda Alzheimer için çok büyük bir risk ve hızlı bir başlangıç olduğu bildirildi.

Bu bulgulardan dolayı, Alzheimer hastalığının daha erken yaşlarda görülmeye başlamasının oluşturduğu koşullar araştırmacılara yardımcı olmaktadır. Kanıtlar doğrultusunda tedavi için erken adımlar atılabilir, stresli yasam şeklinin değiştirilmesi bu adımların basındadır. Proceedings of the National Academy of Sciences isimli araştırma dergisi bu konuya geniş yer vermiştir.

Londra´nin Imperial Koleji´den Dr. Chiristian Beckmann´in dergiye yaptığı açıklamada: ´´ Stresli ve üzgün olduğumuz zaman beynimiz sürekli aktif haldedir ve düşüncelerimiz sürekli beynimizde dolaşmaktadır eğer bu yoğun düşünce trafiğini engelleyemediğimiz durumlarda, bizi şaşırtan durum ortaya çıkıyor’’ diyen Beckmann, ‘’ Beyinde pasif halde bulunan APOE4 taşıyıcılarının beyindeki diğer sistemli aktif durumdakilere oranla daha yoğun olarak çalışmasıydı. APOE4-Gen taşıyıcılarının tümü Alzheimer hastalığı için başlangıç değildir ama her zaman büyük bir risk taşıdığı da unutulmamalıdır. Çünkü beynin hafıza merkezi tüm çabalara karşı hastalığın oluşmasına engel olamaz’’ dedi.

Dolayısıyla beyindeki sadece APOE4 taşıyıcılarının çabaları ile tehdit altında mıyız? Temelinde evet cevabi ile karşılaşıyoruz. İngiliz Alzheimer Araştırmacısı Rebecca Wood; Alzheimer hastalığının sadece genetik olmadığını, ayni zamanda çevresel faktörlerinde çok etkili olduğunu belirtiyor. Sağlıklı kişilerin ise; formda kalmak adına düzenli egzersizler yaparak ve en önemlisi beyin egzersizleri için sosyal aktivitelerde bulunarak Alzheimer hastalığını önlemeye çalışabileceklerini ifade etti.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :