Stresin faydaları da varmış!

Stresin faydaları da varmış!

Çok sayıda hastalığın ortaya çıkmasında önemli rol oynayan stresin, faydaları da bulundu

Atila Altuntaş/Stockholm

Women’s Healt dergisinin haberine göre, Amerikalı araştırmacılar, stresin insan sağlığına faydalarının da olduğunu keşfettiler.

Massachusstts üniversitesinde görev yapan Edward Calabrese, çağın en büyük hastalığı olarak nitelendirilen stresin, kontrollü ve pozitif olduğu taktirde sağlığa iyi geldiğini ortaya çıkaran bir araştırmayı açıkladı.

Fareler üzerinde yapılan araştırmada stresin cildin bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyonlarla mücadeleyi güçlendirdiği ve küçük yaraların daha hızlı iyileşmesinin sağladığı kaydedildi.

Deneyde kullandıkları fareleri iki gruba ayırdıklarını söyleyen uzmanlar, ilk gruptaki kobayların pozitif ve dengeli bir strese tabi tutulduğunu, ikinci gruptakilerin ise rahat bırakıldığını belirtti. Daha sonra, bağışıklık sisteminin antikor üretimiyle tepki verdiği antijenleri kobayların derilerine temas ettiren bilim adamları, bağışıklık sisteminin verdiği tepkiyi belirlemek için, hangi bağışıklık sistemi hücrelerin ve proteinlerin ne kadar üretildiğine baktılar. Araştırma sonucunda, strese tabi tutulan kemirgenlerin bağışıklık sisteminin, diğer kobaylara göre 2 ila 4 kat daha güçlü tepki verdiği ortaya çıktı.

Ayrıca, pozitif stres verilen farelerin, diğerlerine göre daha genç kaldıkları ve hareketli oldukları, enfeksiyonlarla daha kolay baş etmesinin sağlandığı anlaşıldı.

Bağışıklık sisteminin antijenlere ilk verdiği tepkide “hafıza hücrelerinin üretildiğini tahmin ettiklerini söyleyen uzmanlar, bu hücrelerin belirli antijenleri “akıllarında tuttuğunu” ve tekrar temas halinde bağışıklık sisteminin vereceği tepkiyi hızlandırdığını ifade ettiler.



Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :