'Şu an Türkiye beni kaldıramaz'

'Şu an Türkiye beni kaldıramaz'

Şıvan Perver, Viyana'daki ünlü Konzerthaus'da dün gece konser verdi. Konser sonrasında da önemli mesajlar:

Sanat yaşamını yurt dışında sürdüren türkücü ve halk ozanı Şıvan Perver, Viyana'daki ünlü Konzerthaus'da dün gece konser verdi.

Konserden önce verilen resepsiyonda Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer, Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin başkanı Mesut Barzani, AK Parti milletvekilleri Dengir Mir Mehmet Fırat ve Gülşen Orhan, BDP milletvekili Sırrı Sakık, kapatılan DTP'nin eş başkanı olan ve milletvekilliği düşen Ahmet Türk, yine DTP'nin kapatılmasıyla milletvekilliği düşen Aysel Tuğluk ve eski DEP milletvekili Sedat Yurttaş bir araya geldiler.

Konseri şeref locasından birlikte izleyen siyasilerin resepsiyon sırasında ve arada Irak'taki gelişmeler ile Türkiye'deki açılım hakkında görüş alışverişinde bulundukları öğrenildi.

Fischer, konserin açılışında yaptığı konuşmada, "siyasi yaşamının son 30 yılında Kürt sorununun çözümü için çok çaba sarf ettiğini" söyledi. "Kürtler arasında başkan Barzani dahil çok sayıda dostu olduğunu" belirten Fischer, "30 yıl uğraşmama rağmen bu sorunun hala çözümlenememiş olmasından büyük üzüntü duyuyorum. Kürtlerin de ana dillerini özgürce konuşacakları, kültürlerini yaşatabilecekleri bir vatanları olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.

Kürtçe türkülerini Ensemble Wien Klang orkestrasının eşliğinde okuyan Şıvan Perver, türkülerin hikayelerini zaman zaman kısaca İngilizce, Almanca ve Türkçe anlattı. Sanatçı, "Lo Mamo" (Hey Amca) türküsünü anlatırken birlik beraberlik mesajı verdi ve "Allah'ım bizi baskılardan kurtar" diyerek ezan okudu.

Bu arada, Cumhurbaşkanı Fischer ve Barzani, konserin ikinci yarısını kısa bir süre dinledikten sonra salondan ayrıldılar.

Konserden önce verilen resepsiyonda gazetecilere açıklamalarda bulunan AK Parti milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, "Şıvan Perver'in Türkiye'de başlatılan açılım sürecine bir sanatçı olarak katkısı olacağına inandığını" belirterek, "Türkiye'ye dönmesi için benden önce Sayın Başbakanımız kendisini davet etmişti. Bildiğim kadarıyla yasal bir engel yok. Şıvan evrensel bir ses. Türkiye'ye gelmesini tabii ki isteriz" dedi.

Fırat, "Yurt dışında Türkiye'ye gelmeyi bekleyen sadece Şıvan değil, on binlerce kişinin bulunduğunu" kaydetti.

Kapatılan DTP'nin eş başkanı Ahmet Türk de "Biz Viyana'ya kadar sadece bir türkü dinlemeye gelmedik. Kürt halkının taleplerini, acılarını, umutlarını sesiyle dile getiren bir sanatçımızın böyle bir günde yanında olmak istedik" diye konuştu.

"ŞU ANKİ TÜRKİYE'NİN BENİ KALDIRMASI MÜMKÜN DEĞİL"

Şivan Perver, Türkiye'deki sorunları görünce, bunların çözümü için sanatçı olarak katkıda bulunmaları gerektiğini, bunun için uğraş verdiklerini anlatırken şöyle dedi;"Ne mutlu eğer hem Türk hem de Kürt kesimine yardımcı olabilsek. Dostluk ve kardeşliğin gerçekleşmesi yönünde elimizden ne gelirse yardımcı olmaya çalışıyoruz. Ben Türkiye'ye her zaman gelirim. Türkiye'nin birçok şeyi gerçeklere uygun şekilde değiştirmesi gerekiyor. Bunlar gerçekleşmedikçe benim gelmem fayda etmez ki. Geldiğim zaman faydası olsun istiyorum. Şu an gelişmeler bir adım ileri bir adım geri gidiyor. Umut ediyorum hep ileri olur. Bu konserimin demokratik açılıma bir katkısı olur umarım. Biz demokrat insanlarız. Barışı, dostluğu, kardeşliği severiz. Şu an Türkiye zor bir kavşaktan geçiyor ve bunu olumlu şekilde atlatmalıdır. En büyük hayalim ülkeme dönmek, halkımla birlikte olmaktır. Şu anki Türkiye'nin beni kaldırması mümkün değil. Ben de zor bir insanım. Gerçeklerimden hiç bir zaman geri kalmam. Ben Türk ve Kürt halkını seviyorum ve birbirini incitmesini istemiyorum. Orta doğu dünyanın en güzel ve verimli bölgesidir. Türkiye sorunlarını çözerse bu bölgenin lideri olabilir. Eğer bu savaş ve kargaşalar olmazsa ortadoğu başkalarının elinde kalmazsa Türkiye lideri olur. Her iki toplumun refahı için PKK'ya da sorumluluk düşüyor."

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :