Suat Kılıç DTP'ye Sert Çıktı

Suat Kılıç DTP'ye Sert Çıktı

Terör örgütünün elebaşı Abdullah Öcalan'ın kaldığı cezaevindeki şartları ile ilgili tartışmaları yorumlayan AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç, DTP'liler tarafından konunun sokağa taşınması ile ilgili şu uyarıyı yaptı:

AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç, terör örgütünün elebaşı Abdullah Öcalan'ın kaldığı cezaevinde, hem Türkiye'deki mevzuat çerçevesinde hem de AB kriterleri doğrultusunda, gereken koşulların tesis edildiğini belirterek, ''Buna rağmen özellikle DTP'liler tarafından konunun sokağa taşacak bir istismar unsuru olarak değerlendirilmesini kesinlikle doğru bulmuyoruz'' dedi.

Kılıç, Mecliste gazetecilerin gündemdeki çeşitli konulara ilişkin sorularını yanıtladı.

DTP'li 98 belediye başkanının, terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın kaldığı hücre konusunda yaptıkları açıklamanın hatırlatılması üzerine Kılıç, şunları söyledi:

''Cezaevi koşulları konusunda son günlerde çok yoğun bir istismar sürecinin yaşandığına maalesef tanıklık ediyoruz. Konunun siyasiler tarafından bir istismar malzemesi olarak değerlendirilmesinin Türkiye'nin huzuruna ve barışına sağlayacağı hiçbir katkı söz konusu değildir. Cezaevi koşullarının kötüleştiği noktasındaki iddialar, Adalet Bakanlığı tarafından belgeleriyle, bilgileriyle, görüntüleriyle yalanlanan iddialardır. Hem Türkiye'deki mevzuat çerçevesinde hem de AB kriterleri doğrultusunda bir cezaevinde olması gereken koşullar adada tesis edilmiştir. Adalet Bakanlığı çok şeffaf, çok açık bir bilgilendirme sürecinin içindedir. Buna rağmen özellikle DTP'liler tarafından konunun sokağa taşacak bir istismar unsuru olarak değerlendirilmesini kesinlikle doğru bulmuyoruz. Siyasiler bu konudaki değerlendirmelerin kesinlikle dışarısına çıkmak zorundadır.

Adalet Bakanı da yaptığı ilk açıklamada şunu ifade etmiştir: 'Somut bir şikayet olursa Bakanlığın ilgili birimleri gereken incelemeleri, gereken denetlemeleri yapar ve neticelerini kamuoyuyla paylaşır.'

Dolayısıyla yapılan çağrıları anlamsız, gereksiz ve geçersiz çağrılar olarak değerlendiriyoruz.''

Bir gazetecinin, ''Açılım sürecinden sonra sokak eylemlerini de dikkate alırsak gelinen bu noktayı nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusunu da Kılıç, şöyle yanıtladı:

''Adalet Bakanlığı metrekareleri, santimetrekare detayına varıncaya kadar kamuoyuyla paylaştı. Önceki cezaevindeki mekanın 11 metre 98 santimetre kare, mevcut zeminin ise 11 metre 81 santimetre kare olduğu anlaşılıyor. Yani aradaki fark sadece 17 santimetrekare. Dört çarpı dört ebadında bir yer, bugünkü istismarların gerekçesi hiçbir şekilde olamaz, gösterilemez.

Geçmişte Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) yeniden yargılamaya gerek olmadığına karar verdiğinde de benzer şekilde sokağa taşırılan istismar görüntüleri maalesef yaşandı. Biz, bu konuda bütün siyasi partilerimizi, aynı zamanda DTP'yi ve vatandaşlarımızı duyarlı olmaya, kanunları ihlal etmemeye, yasaların dışına çıkmamaya, ülkenin genel huzur ve istikrarını bozacak eylemlerden ve davranışlardan kaçınmaya özenle davet ediyoruz.''

Etiketler :