Subay eşinin başörtüsüne paşadan ayar

Subay eşinin başörtüsüne paşadan ayar

28 Şubat sürecinde yaşanan skandallar tek tek ortaya çıkıyor. Balyoz sanığı emekli Tuğ. Tutkun’un personelinden başörtülü eşlerinin boydan ve profilden fotolarını isteyerek tutanak tutturduğu ortaya çıktı.

28 Şubat sürecinde eşinin taktığı başörtü nedeniyle emekliliğini istemek zorunda  kalan Yüzbaşı E.S.’nin o dönem komutanı olan ve şimdi Balyoz darbe planı davasının tutuklusu M. Kemal Tutkun’dan başörtü takma incelikleri üzerine aldığı talimatları ibretlik bir vesika niteliğinde. E.S’den eşinin boydan ve aile fotoğrafını isteyen Tuğ. Tutkun el yazısıyla da bir tutanak yazarak başrötüsünün nasıl takılacağını ayrıntılı bir şekilde anlattı. Emekli Yüzbaşı E.S, 28 Şubat sürecinde eşinin başörtülü olması sebebiyle gördüğü baskılardan dolayı emekliliğini istedi. S:’nin Tugay komutanı M. Kemal Tutkun tarafından 22 Aralık 1999’da yazılan bir dilekçe ile savunması istendi. 

Stüdyo fotoğrafı çektirin talimatı

Dilekçede “muhtelif vesilelerle yapılan kontrol ve gözlemlerde eşinizin TSK personeline yakışmayan ve geleneksel giyim tarzı olan başörtüsü dışında, ideolojik bir simge olan türban/tesettür benzeri kıyafet giyindiğine dair bazı duyumlar alınmıştır. Eşinizin çağdaş ve TSK personeline yakışır bir kıyafet giyinmesi gerektiğini bilmiyor musunuz? Yukarıdaki hususlarda savunmanızı, mümkünse eşinizin stüdyoda çekilmiş vesikalık ve boy fotoğraflarıyla takviye edilmiş olarak vermenizi rica ederim’ ifadeleri yer aldı.

Tarif dışına çıkarsa istifa baskısı

Savunmasını yapan Yüzbaşı E.S aynı gün el yazısı ile yazılmış bir uyarı yazısı daha aldı. Yazıda başörtüsünün nasıl takılması gerektiği ayrıntılı bir şekilde tarif edilip “Yukardaki esaslar çerçevesinde eşinin giyineceği aksine bir durum tespit edilirse TSK’dan ilişiğimin kesilmesini tekeffül ediyorum” denilerek E.S’den imzalaması istendi. Edirne, Keşan’da görev yaptığı askeri birliğin ilk komutanı olan Erol Özkasnak’ın da namaz kılan personeli aşağılayıp baskı yaptığını anlatan Yüzbaşı E.S, Özkasnak’ın “‘Bu tür subay ve astsubaylar cahil cühela köylü Türk subaylarıdır. Bu tür kişileri en kısa zamanda bu kişileri ordudan atacağız’ dediğini anlattı. 

Başörtüsü istihbaratı

Aynı zamanda Balyoz davasında da yargılanan emekli Tuğ. Kemal Tutkun el yazısıyla yazdığı yazıda E.S’ye eşinin ‘geleneksel olmayan başörtüsü yerine ideolojik türban’ giydiğine dair duyumlar alındığını belirterek “Bu tür çağdaş olmayan kıyafetler yerine TSK personeline yakışır kıyafetler giymesi gerektiğini bilmiyor musunuz” diye soruldu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.