Subaylar balyozculardan rahatsız

Subaylar balyozculardan rahatsız

YAŞ toplantısında, Balyoz sanığı muvazzafların aynı rütbe ve görevde bekletileceği şeklindeki haberler, terfi bekleyen ve bu nedenle önleri kesilecek olan subayları rahatsız etti.

YAŞ toplantısında, Balyoz sanığı muvazzafların bir yıl süreyle aynı rütbe ve görevde bekletileceği şeklindeki haberler, terfi bekleyen ve bu nedenle önleri kesilecek olan alt kademedeki subayları rahatsız etti. Hukuk çevreleri ise sürecin Balyoz sanıklarını emekli ya da ihraç etmek için bir sorun teşkil etmediği yönünde görüş bildirdi.

İlhan Toprak'ın haberi

Haklarında yakalama emri çıkarılan Balyoz sanıklarının durumları Yüksek Askeri Şura'da (YAŞ) ele alınacak olan general ve amiraller için başlatılan yasal mevzuat incelemesi Milli Savunma Bakanlığı tarafından sürerken, "genç subayların" durumdan rahatsız oldukları belirtildi. Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu'nun 65. maddesi ve benzer içerikli diğer maddelerde soruşturma ve kovuşturma tamamlanıncaya kadar şüpheli konumundaki TSK personelinin terfi ettirilemeyeceğini belirten hukuk çevreleri ise haklarında dava açılmış ve halen devam etmekte olan yargı sürecinin askeri personelin emekli edilmesi veya ihraç edilmesinin önünde bir engel teşkil etmediğini dile getirdi. Balyoz sanıkları arasında bulunan ve YAŞ'ta durumu görüşülecek olan TSK personeli için düşünülen formülün rütbe ve görev yerlerini değiştirmemek olarak belirlendiği belirtildi. Gündeme getirilen "vekalet" sisteminin ise TSK için uygun bir yapı olmadığı ancak yine de dile getirilen görüşler arasında yer aldığı kaydedildi.

BİR YIL BEKLEMEK İSTEMİYORLAR

Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu çerçevesinde soruşturma ve kovuşturma geçirdikleri için terfi ettirilmeyen personel için çeşitli formüller düşünülürken alt kademedeki personelin bu durumdan ciddi rahatsız olduğu belirtildi. Darbe davasında haklarında yakalama emri çıkarılan personelin kanun gereği terfi ettirilmemeleri durumunda aynı rütbede ve görev yerlerinde en az 1 yıl süreyle bekletilecek olması ve alt kademede terfi bekleyen TSK mensuplarının terfi edemeyecek olması çeşitli hukuki süreçleri de beraberinde getirecek. Haklarında yakalama emri çıkarılan TSK mensupları ihraç veya emekli edilmeyerek önemli hukuki süreçlerin başlamasına neden olacak. Bu durum nedeniyle en fazla eleştiri ise Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ile yetkilerini kullanmadığı belirtilen Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'e yöneltiliyor.

'BUGÜNKÜ KARMAŞAYA SEBEP OLDULAR'

Askeri savcı ve eski milletvekili Faik Tarımcıoğlu, ismi darbe planlamak gibi ağır suçlamalara karışan ve Cumhuriyet savcıları tarafından haklarında iddianameler hazırlanan TSK personelinin ihraç edilmeyerek bugünkü karmaşık duruma gelindiğini söyledi. Tarımcıoğlu, "Demokrasi dışı hareketlerde bulunanlar TSK'da barınamaz" diyen Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un gerekeni yapmadığını belirterek, "Haklarında büyük suçlamalar, ciddi ithamlar bulunan TSK personelini tasfiye etmeyerek ve hatta bazı durumlarda koruyarak bugünkü duruma gelinmiştir. Aynı şekilde Milli Savunma Bakanı da yetkilerini kullanmamış ve bu durumun oluşmasına göz yummuştur. Milli Savunma Bakanı da hiçbir şey yapmamıştır. TSK Personel Kanunu'nun 65. maddesi açık. Bu durumda terfi alamayacak personel için bir sıkıntı var ama asıl sorun alt kademedeki TSK mensuplarının durumu olacak. YAŞ bir piramit gibidir. Taşlar yerinden bir oynarsa bundan sonraki yıllara da sirayet eder. Bir hukuki sorun olur ve çözülemeyen hukuki problemler doğurur" dedi. Bu durumda işin yargıya kaldığını söyleyen Tarımcıoğlu, YAŞ öncesi böyle bir mahkeme kararının da davanın görüleceği tarih ile yakalama emri arasındaki sürenin uzunluğu gözönüne alındığında tartışmalı olduğunu sözlerine ekledi.

Tarihe geçme fırsatını kaçırdı

Yüksek Askeri Şura toplantısının 1-4 Ağustos tarihleri arasında yapılacağını anımsatan Faik Tarımcıoğlu, 2010 YAŞ'ının sıkıntılı ve sıcak geçeceğini dile getirdi. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un haklarında güçlü şüphe bulunan personeli ihraç etmesi durumunda tarihe demokrat Genelkurmay Başkanı olarak geçme fırsatını kaçırdığını söyledi. Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök'ün, Ayışığı, Yakamoz ve hatta darbe planları yapan personeli TSK çatısı altında barındırmamak için gayret gösterdiğini söyleyen Tarımcıoğlu, "Hilmi Özkök Paşa bunu yaptı. Ama ne yazık ki İlker Başbuğ Paşa bu fırsatı kaçırdı" diye konuştu.

Yeni Şafak

Etiketler :