Suçüstüne paralel takipsizlik

Suçüstüne paralel takipsizlik

2010 ve 2012 KPSS sonuçları soruşturmasını devralan savcı büyük bir skandalla karşılaştı

SKANDAL İÇİNDEN SKANDAL ÇIKAN KPSS SAVCIYI ŞAŞIRTIYOR

Devlet memurluğuna giriş için yapılan Kamu Personel Seçme Sınavı’nda (KPSS) 2010 yılından sonra bir skandal da 2012 yılında patlak verdi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturma için görevlendirdiği yeni savcılar, eski savcının 2012 KPSS A Grubu Öğretmenlik sınavında kopya çekerken suçüstü yakalanan M.K. hakkında takipsizlik kararı verdiğini görünce şaşkınlık yaşadı. M.K’yi yakalayan sınavda görevli öğretmen ifadesinde “Şüphelinin kopya çektiğini, kopya kağıdındaki yazılardan cevap anahtarının şifrelendiğini fark ettim” dedi. Bizzat ÖSYM Başkanı Ali Demir tarafından imzalanan olay yeri tutanağı, Prof. Dr. Ali Çelik’in “kopyaların cevap anahtarıyla örtüştüğü”ne dair bilirkişi raporuna rağmen takipsizlik kararı verilmesinin görevi kötüye kullanmak olduğu bildirildi.

Kopya çekerken deliliyle yakalandı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen 2010 KPSS ve 2012 KPSS’de kopya iddialarına ilişkin soruşturma geçtiğimiz yıl birleştirilmişti. Ancak aradan geçen süreye rağmen soruşturmada bir ilerleme sağlanamadı. Soruşturmayı yürüten savcılar birkaç kez değiştirildi. Son görevlendirilen savcılar dosya üzerinde yaptıkları incelemelerde skandal kararlarla karşılaştılar. Bunlardan en dikkat çekeni ise 2012 KPSS’de suçüstü yakalanan M.K’nin durumu oldu. Olay özetle şöyle gelişti: 2012 KPSS A Grubu Öğretmenlik sınavında kopya çeken M.K salon görevlileri tarafından suçüstü yakalandı. M.K’yi suçüstü yakalayan öğretmen S.Ö, hazırlık soruşturmasındaki ifadesinde “Şüphelinin kopya çektiğini, kopya kağıdındaki yazılardan cevap anahtarının şifrelendiğini fark ettim. Konuyu salon sorumlusu olan C.B’ye aktardım” dedi. Konu doğrudan ÖSYM bina sorumlusu Selami Eryılmaz’a iletildikten kısa bir süre sonra ÖSYM Başkanı Ali Demir sınavın yapıldığı Balgat Endüstri Meslek Lisesi’ne geldi. Ali Demir olaya ilişkin tutanağı bizzat hazırlayarak sorumlulara imzalattı. Bu durumu öğretmen S.Ö “ÖSYM Başkanı Ali Demir sınav yerine geldi, bizzat kendisi tutanak tuttu ve imzaladık” diye açıkladı. M.K’nin üzerinden çıkan cevap anahtarı ile sınav cevap anahtarı Prof. Dr. Ali Çelik’e de inceletildi. Çelik tarafından imzalanan tutanakta da “kopyaların cevap anahtarıyla örtüştüğü” belirtildi. Bütün bunlara rağmen soruşturmayı yürüten savcı, “kovuşturmaya yer olmadığına” karar verdi. Kararda, “Şüphelinin bu testlere (genel yetenek-sözel-sayısal) ait olduğu öngörülen ve üzerinde ele geçirilen belgedeki şıklardan 2’sinin yanlış olduğu görüldü” dendi. Savcılık kararında şunlar kaydedildi:

Kopya çeken yanlış yapmaz gerekçesi

“Şüphelinin üzerinde ele geçirilen kopya olduğu iddia edilen yazıların soru kitapçığıyla incelenmesinde üç tanesinin ÖSYM tarafından gönderilen cevap anahtarıyla uyuşmadığı ve yanlış şıkkın yazılmış olduğu, dolayısıyla şüphelinin önceden soruları ele geçirerek doğru cevap anahtarıyla birlikte kopya çekmeye çalışması durumunda, bunu yaparken doğru şıkların yazılı olduğu belgeyi kullanması gerektiği ancak üzerinde bulunan belgedeki üç tanesinin yanlış olduğu ve yine şüphelinin Genel Yetenek Testinde 21 sorunun 8’ini yanlış yaptığı göz önüne alınarak kopya çeken bir adayın bu kadar fazla yanlış yapmasının doğru olamaz.” Ancak savcının bu gerekçesine karşı, delil olan sınav kağıtlarının adli emanette tahrif edilmiş olabileceği veya kopyacı adayın bilerek sınavda bazı yanlış cevaplar vermiş olabileceği üzerinde duruluyor.

2010 KPSS adeta dahiler yılıydı!

2010 yılında ‘sorular çalındı’ gerekçesiyle iptal edilen KPSS Eğitim Bilimleri Sınavı’nda 3 bin 229 aday, 120 soruda 100 ve üstü net cevap vermişti. Bu da sınav sonuçlarının ölçümünde, en az puan alan az sayıda adaydan başlayarak yükselen ve en yüksek puan alan az sayıda adayda biten çan eğrisine pararlel ikinci bir çan eğirisi oluşması sonucu doğurmuştu. Çift çan eğrisi ölçme ve değerlendirme biliminde ‘kopya’ anlamına geliyor. Bunun üzerine yapılan soruşturmada 350 aday 120 soruda 120 net yapmış, 100 ve üstü net yapanlardan 324’ü evli çiftler, bu çiftlerin 20’si bütün soruları doğru cevaplayanlar arasında, az sayıda hata yapanlar da ‘aynı sorularda aynı yanlışları’ yapmış, bu adayların çoğu, adres olarak çalıştıkları dershane ve özel okulları göstermişti. Bunun üzerine sınav iptal edildi ve Ekim 2010’da yenisi yapıldı. Buna ise iptal edilen sınavda 100 ve üzeri net yapan 3 bin 229 adaydan bin 175’i, 120 net yapan 350 adaydan 148’i girmedi. Sınava girenlerin de sadece 76’sı 100 ve üzeri net yapabildi. 100’den fazla net yapabilen aday sayısı ise sadece ‘iki’... 120 net çıkaran ise olmadı; en yüksek puanı alan aday 111 nette kaldı. ÖSYM kendi soruşturmasını Ankara Savcılığı’na gönderdi, dosya savcı Şadan Sakınan’a verildi. Savcı Sakınan, bu arada 6 Mayıs 2012’de yapılan ve yine ‘kopya’ gerekçesiyle iptal edilen hakim ve savcı sınavını da soruşturdu ve takipsizlik verdi. Ancak 2010 KPSS soruşturmasını görev değişikliği nedeniyle yeni savcıya devretti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.