Suikastın dosyası 16 yıl sonra açılıyor

Suikastın dosyası 16 yıl sonra açılıyor

Ergenekon Savcısı Cihan Kansız'a gelen bir ihbar mektubuyla birlikte Sabancı suikasti yeniden incelemeye alındı.

Sabancı Holding yöneticilerinden Özdemir Sabancı, 9 Ocak 1996'da Sabancı Merkezi'nde uğradığı silahlı saldırıda Toyotasa Genel Müdürü Haluk Görgün ve sekreter Nilgün Hasefe'yle birlikte yaşamını yitirmişti.

Vatan'dan Damla Güler'in haberine göre; kamuoyunda geniş yankı uyandıran Sabancı suikastıyla ilgili dosya, 16 yıl sonra yeniden açılıyor. Üzerinden yıllar geçmesine rağmen bazı noktaları hala aydınlatılamayan suikastla ilgili geçtiğimiz günlerde Ergenekon soruşturmasını yürüten özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Cihan Kansız'a ulaşan bir ihbar mektubu, dosyanın yeniden mercek altına alınmasına neden oldu.

Suikastla ilgili yeni bilgiler

Suikasttan 16 yıl sonra cinayete ilişkin yeni bilgilerin yer aldığı öne sürülen mektuptaki iddialar üzerine savcı Kansız, dosyayı yeniden incelemeye aldı. Edinilen bilgilere göre ihbar mektubunda cinayete ilişkin ortaya çıkmamış bilgiler yer alıyor. Cinayetin neden ve kimler tarafından organize edildiğinin anlatıldığı ihbar mektubu, savcı Kansız tarafından inceleniyor.

Emniyete talimat

Savcılığın, ihbardaki çarpıcı bilgilerin araştırılması için emniyete talimat verdiği öğrenildi. İhbardaki bilgilere ilişkin yapılan incelemede somut bulgulara ulaşılması halinde 'Sabancı cinayetine ilişkin yeni bir soruşturmanın' başlatılacağı belirtildi.

Akkol da Almanya'da öldü iddiası!

Özdemir Sabancı 9 Ocak 1996'da DHKP/C militanları Fehriye Erdal, İsmail Akkol ve Mustafa Duyar tarafından Sabancı Merkezi'nde uğradığı silahlı saldırıda Toyotasa Genel Müdürü Haluk Görgün ve sekreter Nilgün Hasefe'yle birlikte yaşamını yitirdi. Olaydan 11 ay sonra 1996 Aralık ayında tetikçi Mustafa Duyar, Türkiye'nin Şam Büyükelçiligi'ne telefon açarak teslim oldu ve Türkiye'ye getirildi. Fakat Mustafa Duyar, 15 Şubat 1999 tarihinde Afyon E Tipi Kapalı Cezaevi'nde çıkan bir isyanda Karagümrük çetesi mensuplarınca kaldığı 5/A koğuşunda tabancayla vurularak öldürüldü. Sabancı Center binasında çalışan ve Mustafa Duyar ile İsmail Akkol'un binaya girmesini sağlayan Fehriye Erdal, Belçika'da yakalandı ancak Türkiye'ye iade edilmedi. Saldırının diğer faiili İsmail Akkol'un ise Almanya'da bir süre tutuklu kaldığı ve orada yaşamını yitirdiği iddia ediliyor.

"Devlet bana Mustafa Duyar'ı öldürttü" diye bağırıyordu

Ergenekon iddianamesinin delil klasörlerinde de bulunan ve 2 Eylül 2008 tarihinde basına da yansıyan bir videoda Karagümrük çetesi lideri Nuri Ergin, sekiz yıl önce cezaevinde çıkardıkları isyan sırasında çekilen bir görüntüde Özdemir Sabancı suikastının faili Mustafa Duyar'ı öldürme emrini kendisine Tuğgeneral Veli Küçük'ün verdiğini söylemişti. Ergin, "Bu devlet bana Mustafa Duyar'ı öldürttü, ben öldürdüm. Şimdi canlı söylüyorum. Veli abiyi ara, Veli Küçük'ü ara. Bizi sor! Başka bir şey söylemiyorum. Allah'a emanet olun!" diye bağırıyordu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.