Süleymaniye Doğumevi kütüphane oluyor

Süleymaniye Doğumevi kütüphane oluyor

İstanbul'un tarihî Süleymaniye semtinde bugünlerde sessiz sedasız bir değişim yaşanıyor. Süleymaniye Camii'nin restorasyonundan sonra şimdi de tarihî Süleymaniye Doğumevi ile Darü'ş-Şifa binası restore ediliyor.

Her iki mekân da restorasyonu tamamlandıktan sonra Süleymaniye Yazma Eserler Kütüphanesi bünyesine katılacak. Böylece, yıllardır yer darlığı yüzünden gerektiği gibi hizmet veremeyen Türkiye'nin en büyük yazma eserler kütüphanesi, büyük imkânlara sahip olacak. Raflarında toplam 75 bin 904 cilt yazma eser bulunan Süleymaniye Yazma Eserler Kütüphanesi, önümüzdeki günlerde iki tarihî mekânın bünyesine katılmasıyla büyük bir külliye haline gelecek.

Süleymaniye Doğumevi olarak bilinen Eski Tıp Medresesi ve Darü'ş-Şifa'nın Süleymaniye Kütüphanesi'ne tahsisi ile birlikte kütüphane yeni birimler de ihdas edilerek dünya standartlarında hizmet vermeye başlayacak. Darü'ş-Şifa'da modern bir kitap teşhir merkezinin yanı sıra konferans salonu, çeşitli bilim dallarıyla ilgili uzman odaları ve Kitap Sanatları Enstitüsü oluşturulacak. Eski Tıp Medresesi (Süleymaniye Doğumevi) ise teknik servislerin bulunduğu birim ve Dijital Arşiv Merkezi olarak kullanılacak. Darü'ş-Şifa'nın restorasyon çalışmaları son aşamaya geldi. Eski Tıp Medresesi'nin restore edilmesi ile ilgili proje ise önümüzdeki günlerde uygulamaya konulacak. Süleymaniye Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürü Emir Eş, "Süleymaniye Kütüphanesi'ne tahsis edilecek mekânların hizmete girmesi ile külliye tam bir bilgi ve araştırma merkezi haline gelerek, kütüphanemiz Türkiye ve dünyada hak ettiği kıymeti haiz olacak." diyor.

Süleymaniye Yazma Eserler Kütüphanesi'nde bulunan bütün eserler, 2010 yılı itibarıyla dijital ortama aktarılmış bulunuyor. Okuyucu ve araştırmacılara 'Yordam Kütüphane Otomasyon Programı' aracılığıyla tam metin erişim hizmeti verdiklerini söyleyen Emir Eş, "Ülkemizde çeşitli kurumlar, ellerinde bulunan yazma eserlerin tamiri konusunda kurumumuzdan yardım beklemekte ancak mevcut personellerimizin sayısı, değil bu eserlerin; kendi kitaplarımızın beklediği hizmeti vermeye bile yetmiyor." dedi.

Yazma eserler tek çatı altında

Türkiye'deki tüm yazma eserler kütüphaneleri, tek çatı altında toplanıyor. Resmi Gazete'de yayımlanan Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı'nın kurulmasıyla ilgili yasa, Kütüphane Müdürü Emir Eş'in dile getirdiği sorunları ortadan kaldırmayı amaçlıyor. Kuruma önce bir başkan atanacak. Seçimden sonra ise gerekli yönetmeliklerin çıkarılmasının ardından Ankara, İstanbul ve Konya'da üç başkanlık ve bunlara bağlı olarak yaklaşık 15 müdürlük kurulacak. Emir Eş'e göre, başkanlığın kurulması eserlerin seçimi, satın alınması, devri, korunması konusunda hem bütçe hem de standardizasyon getirmesi açısından büyük önem taşıyor. Tek bir çatı altında toplanacak yazma eser kütüphanelerinde mevcut yazma eserlerin tıpkıbasım, tahkik, çeviri vb. yollarla bilim dünyasına sunulacak olması da bu eserlerin gün ışığına çıkmasını sağlayacak.

"Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun"un devreye girmesiyle koruma ve restorasyon gibi alanlarda birçok uzman istihdam edilecek. Yasa eserlerin korunması, kâğıt restorasyonu ile konservasyonu ve cilt konularında da önemli iyileştirmeler getiriyor. Kurulacak yeni laboratuvar, araştırma merkezleri ve servislerle, kütüphanelerdeki eserlerin yıpranması ya da zayi olmasının önüne de geçilecek.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.