Sulukule yeniden Osmanlı Mimarisiyle

Sulukule yeniden Osmanlı Mimarisiyle

Halk arasında Sulukule olarak adlandırılan, önceden derme çatma yapıların bulunduğu ve bir bölümünde Roman vatandaşların yaşadığı Fatih'te Sur Koruma Bandı'nda yer alan bölge, devam eden proje ile yepyeni bir çehre kazanıyor.

Fatih Belediyesinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın (TOKİ) ortak yürüttüğü Neslişah ve Hatice Sultan Mahalleleri Yenileme Projesi çerçevesinde, bakımsız ve müdahale gerektiren yapılarıyla çöküntü bölgesi özelliği taşıyan bölgede 640 konut inşa ediliyor.

Çoğunun dış cephesi tamamlanan yeni evler, bu iki mahalleyi eski kötü ve bakımsız görüntüsünden kurtararak temiz bakımlı yepyeni bir siluete büründürmeye başladı.

Klasik Osmanlı mimarisi ile inşa edilen tamamı cumbalı evlerin, gelecek yılın Mart ayında hak sahiplerine teslim edilmesi planlanıyor.

Proje hakkında sorularını cevaplayan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Sur Koruma Bandı içinde yer alan Neslişah ve Hatice Sultan Mahalleleri Yenileme Projesiyle bu iki mahallenin tarihi kent dokusuyla uyumlu, tarihi yarımadanın kentsel ve mimari mirasına uygun, sağlıklı binalarla ve altyapıyla yenilenmesi sağlanmasının hedeflendiğini söyledi.

12 Adanın yer aldığı proje alanının 10 sokak ve 3 caddeden oluştuğunu aktaran Demir, Hatice Sultan ve Neslişah Sultan mahallelerini kapsayan yenileme projesinin ön çalışmalarının 2005 yılında başladığını, 2009'da da TOKİ tarafından ihalesinin yapıldığını belirtti.

Fatih Belediye Başkanı Demir, projenin toplam 90 bin metre karelik alanı ilgilendiren çok önemli bir proje olduğunu vurgulayarak, ''Sulukule olarak bilinen bölgenin yenileme projesinin yüzde 80-85'i tamamlandı. Evler, 2012 yılının Mart ayına kadar çevre düzenlemesiyle,altyapısıyla hak sahiplerine teslim edilebilecek düzeye gelecek'' dedi.

Sulukule'deki 640 konutluk projenin bu kadar büyük alanı ilgilendiren ilk proje olduğuna işaret eden Demir, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bu projeyi yapmadan önce burada tenekeden, tenteden naylondan yapılmış evlerde insanlar hayat mücadelesi veriyorlardı. Altyapıları, elektrik, su ve kanalizasyon tesisatları yoktu. Böylesine sıkıntılı bir bölgeden şimdi rahat, tüm modern imkanların bulunduğu yeni bir kent oluşturuluyor. Evler klasik Osmanlı mimarisinin özelliklerini taşıyan cumbalı evler. Bu evler için villa diyenler oldu. Villa değil bu evler, 65, 70, 90 ve 100 metre karelik daireler bunlar. Projeyi uygularken bölgenin yapısını bozmadık. Osmanlı'dan bize intikal ettiği yapısını korumaya çalıştık. Sokak siluetleri, caddelerin eksenleri aynıyla muhafaza edildi. Klasik Osmanlı evleri, önde cumbaları arkada ortak kullanım mekanları var. Arka bahçeler genellikle komşular tarafından ortak kullanılan mekanlar, onu yaşatacağız burada. Otoparkından çevre düzenlemesine yeşil alanlarına kadar bir şehrin ihtiyacı olan bütün altyapılarını barındıran örnek proje burada hayata geçiriliyor.''

-YAKINDA HAK SAHİPLERİ ARASINDA KURA ÇEKİMİ YAPILACAK-

Fatih Belediye Başkanı Demir, mülk sahiplerinin taşınmalarında lojistik destek verdiklerini, ayda 400 TL kira yardımı yaptıklarını aktararak, ''Mülk sahipleri buraya geri geldiklerinde daha önce biçilen muhammen bedeli, inşaat maliyetinden düşüreceğiz ve evlerine geçtikten sonra kalan kısmını 180 ayda 15 yılda ödeyecekler. Yakın zamanda da hak sahipleri arasında kura çekimi yapılacak. Yani hangi dairenin kime isabet edeceği kura ile belirlenecek'' şeklinde konuştu.

Demir, hak sahiplerinin projeyle yakından ilgilendiklerini ve çok memnun olduklarını ifade ederek, bir adayı bitirdikten sonra hak sahiplerine haftanın belli günlerinde bu adayı ve adanın bitmiş daireleri gezmelerine olanak sağlayacaklarını kaydetti.

İnşaat bedelinin yaklaşık 80 milyon TL olduğunu belirten Demir, projenin içinde küçük bir butik otel ve kültür merkezinin de yer aldığını ve amaçlarının kültür merkezi bünyesinde bir müzik okulu oluşturmak olduğunu anlattı.

Demir, proje kapsamında surlara yakın kısımda 2 kat, biraz daha içerlerde 3 ve 4 kata kadar bina yapma izni alabildiklerini, 4 katlı binaların projedeki oranının yüzde 15-20 olduğunu dile getirdi.

Yenileme çalışmalarının kentin her tarafında sürdürüldüğünü ancak tarihi yarımada gibi inşaatın ve yapılanmasının bittiği alanda tasfiye edip tekrar yapmakta çok zorluk çektiklerini vurgulayan Demir, ''Bu proje Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın desteği ve takibiyle gerçekleşti. TOKİ'nin de bunu bir sosyal proje olarak takip edip destek vermesiyle nihayete erişecek'' şeklinde konuştu.

Fatih Belediye Başkanı Demir, yenileme alanlarında önemli bir kalemi de tescilli binaların oluşturduğunu vurgulayarak, Anıtlar Kurulu'ndan onaylı binaların bu vesileyle restorasyona tabi tutulduğunu kaydetti.

Bu bölgede, şahıs mülkiyetinde olan ancak korunması gereken 24 tarihi yapının bulunduğunu, bu yapıların relöve, restorasyon ve restitüsyon projelerini de yaptıklarını, bu projelerin Anıtlar Kurulu'nca onaylandığını söyleyen Demir, TOKİ'nin yakın zamanda onların da ihalesi için düğmeye basacağını ve bu süreç içinde de onların da bir taraftan yapılmış olacağını bildirdi.

Demir, proje yapılırken tarihi eser niteliği taşıyan binaların çok önemsendiğini, projenin neredeyse ona göre konumlandırıldığını anlatarak, böylece cumbalı yapıları tescilli yapıların hepsinde cumba bulunduğu için ön planda tuttuklarını aktardı.

Tarihi binaların korunarak ön plana çıkarılmasıyla Sulukule'nin geçmişini de bugüne taşımış olacaklarına işaret eden Mustafa Demir, ''Proje gerçekten son derce önemli, hayal ettiklerimizin somut örneği açısından da son derecek önemli. Örnek bir proje olması açısından da çok değer taşıyor'' dedi.

Fatih Belediye Başkanı Demir, Fatih'te 12 alanda daha kentsel dönüşüm yapılacağını, Sulukule'nin ardından diğer projenin Ayvansaray Türk mahallesinde Ekim ayında başlatılacağını belirtti

Kendilerinden önceki dönemde KİPTAŞ ile başlatılan Süleymaniye Projesi'nin çalışmasının Ekim ayında başlatılacağını vurgulayan Demir, tarihi yarımadanın tamamını hepsini içeren 12 yenileme alanıyla ilgili projelerde önemli mesafeler alındığını kaydetti.

Demir, Marmaray kazısının yapıldığı Yenikapı'nın hemen yanında sahildeki Yalı Mahallesi ile ilgili projelerinin Anıtlar Kurulu'nda onay aşamasında olduğunu, onun da bu yıl sonunda inşaatına başlayacaklarını söyledi.

Demir, sonuç itibarıyla Fatih'in hemen hemen her tarafında bu tür çalışmaların büyük bir hızla devam ettiğini sözlerine ekledi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.