Sümela'daki ayin için alkış

Sümela'daki ayin için alkış

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, Sümela Manastırı'nda yapılan ayini "tarihi" olarak değerlendirdi.

Papandreu, ayinle ilgili olarak "Pontus Hellenizmi ve bütün Yunanlar için tarihi ve çok önemli bir gelişme. Halklarımız arasında barış ve işbirliği ruhunu gösteriyor." dedi.

Sümela Manastırı'nda yapılan ayine Yunanistan'dan binlerce Ortodoks iştirak etti. Yunan hükümetini, İmar, Ulaştırma ve İletişim Bakan Yardımcısı Yannis Magriotis temsil etti. Bakan Yardımcısı Magriotis, "Sümela Manastırın'daki bu ayin, Türk tarafının bu hareketi, iki halk arasındaki işbirliği ve barış dinamiklerinin serbest bırakılması anlamına geliyor." ifadelerini kullandı.

Türkiye karşıtı söylemiyle dikkat çeken Halkçı Ortodoks Cephe (LAOS) lideri Yorgos Karacaferis de Sümela'daki ayinde yer aldı. Karacaferis ise şunları söyledi: "Meryem Anamız, yüzyıllardan bu yana milletimiz koruyor ve destekliyor. Ülkemizin gerçekten zor anlar geçirdiği bu dönemde de yardım etmesi için diliyor, dua ve umut ediyoruz."

DUYGUSAL ANLAR YAŞANDI, AYİN CANLI VERİLDİ

Fener Rum Patriği Bartholomeos, Sümela Manastırı'nda 88 yıl sonra düzenlenen ilk tarihi ayini yönetti. Ayin sebebiyle duygu dolu anlar yaşanırken, Ortodoks Hıristiyan dünyası gözyaşlarını tutamadı. Ayin sırasında Bartholomeos'un da ağladığı görüldü.

Özellikle Patrik Bartholomeos'a ayin öncesi ve sonrasında büyük destek vardı. Ayin için toplanan kalabalık, farklı anlarda alkışlar ve "layık!, layık!" sloganlarıyla Bartholomeos'a sevgilerini gönderdi.

Sümela Manastırı'ndaki ayin, Yunan devlet televizyonu ve internet sitelerinden canlı yayınlandı. Bazı internet haber siteleri ise ayindeki muhabirleri vasıtasıyla yaşananları dakika dakika okuyucusuna aktardı. Patrik Bartholomeros'a Karadeniz kökenli tek metropolit olan Drama Metropoliti Pavlos da ayinin bir bölümünde eşlik etti. Pavlos, kemençe eşliğinde bir Pontus şarkısı da söyleyerek Patrik Bartholomeos'a sürpriz yaptı.

88 yıl sonra ilk defa Sümela Manastırı'nda ayin yapılmasına izin verilmesini çok önemli olarak değerlendiren Patrik Bartholomeos, kısa süre önce dini merasim dışında siyasi konulara yer verilmeyeceğini ısrarla vurgulamıştı. Ayin de gerginlik yaşanmaması için bu kurala uyulduğu görüldü. Bartholomeos, konuşmasının bir yerinde dolaylı olarak, 1919-1924 yılları arasında Türkler tarafından yapıldığı iddia edilen sözde Pontus Soykırımı'na kısa bir göndermede bulundu. Bartholomeos, "Pontus'ta hayatını kaybeden kardeşlerimiz" ifadesini kullandı.

OLAY ÇIKARAN SELANİK VALİSİ SÜMELA'YA GELEMEDİ

Dini ve milliyetçi çıkışlarıyla dikkat çeken ve geçen sene Sümela Manastırı'nda Yunan marşını okumasıyla gerginlik çıkaran Selanik Valisi Panayotis Psomiadis, bugünkü tarihi ayine katılamadı. Yaklaşık 2 hafta önce sözde Pontus Soykırımı'nda hayatını kaybedenlerin isimlerini Sümela'da sesli olarak okuyarak dua edeceğini ileri süren Psomiadis, bu isteğini gerçekleştiremedi. Selanik Valisi, bu özel güne gölge düşürmek istemeyen sağduyulu dernek ve Ortodoksların tepkilerine kulak vermek zorunda kaldı. Dini ayine siyaset bulaştırmak ve gerginlik çıkarmak istemeyen Karadeniz kökenli Yunan dernekleri, Psomiadis'i Sümela'da istenmeyen kişi ilan etmişti.

 

Etiketler :