Sürgün imamlar hesap soracak

Sürgün imamlar hesap soracak

Bingöl, 12 Eylül Anayasası'na "Hayır" dediği için imamları sürgün edilen bir kent. Reddin sorumlusu olarak görülen imamlar günah keçisi seçilmiş...

Başbakan Erdoğan, ilk halk oylaması mitingini bugün Bingöl'de yapacak. Bingöl, 12 Eylül Anayasası'na "Hayır" dediği için imamları sürgün edilen bir kent. Reddin sorumlusu olarak görülen imamlar günah keçisi seçilmiş ve camisi, cemaati olmayan köylere sürülmüş. Halk oylaması, kent için, sürgün imamlar için hesap sorma günü de olacak.

Fazlı Şahan'ın haberi
Başbakan Erdoğan, ilk halk oylaması mitingini bugün Bingöl'de gerçekleştirecek. Bingöl halk oylaması tarihinde ilginç bir yere sahip. 12 Eylül askeri darbesinden sonra cuntanın o zamanki Cumhurbaşkanı olan Kenan Evren'in hazırlattığı ve kampanyasını da bizzat kendisinin yürüttüğü anayasaya yüzde 90 oranında "Hayır" oyu kullanan tek il Bingöl. Kent halkı şimdi de tek yürek olmuş, 12 Eylül anayasasını tashih edecek 12 Eylül'deki halk oylamasında "Evet" demenin hazırlığını yapıyor.

HAYIR'IN CEZASI

Halk oylaması süreci Bingöl'deki 'sürgün imamlar'ı da gündeme getirdi. Bingöl'de görüştüğümüz imam Fikri Dargın, 12 Eylül yönetiminin 1982'de halk oylamasına sunduğu anayasaya "Hayır" diyen Bingöllü imamları sürgünlerle cezalandırdığını hatırlatıyor.

GÜNAH KEÇİSİ SEÇİLDİLER

Dargın o günleri şöyle anlatıyor: "1982 Anayasası'nda Bingöl çoğunlukla 'hayır' oyu verdiği için çoğu imam arkadaşımız sürgün edildi. Çünkü reddin sorumlusu olarak imamlar görüldü ve imamlar günah keçisi seçildi. İmamlar bilhassa camisi olmayan, cemaati olmayan köylere verildi. Birçoğu istifa etmek zorunda kaldı. Bazıları da belli bir zaman sonra tayinlerini istedi."

Durgun kendisinin de benzer bir sürgün sürecini 28 Şubat'ta yaşadığını belirterek, "Bingöl Belediye İş Hanı Camii'nde 1989-1997 yılları arasında kadrolu olarak imamlık yapıyordum. 28 Şubat sürecinden sonra nedeni açıklanmadan Hatay iline gönderildim. Ailevi durum nedeniyle istifa etmek zorunda kaldım. İstemeyerek bu mukaddes görevi bıraktım. Görevimi bırakmama sebep olanlara hakkımı helal etmiyorum" diye konuştu. Dargın, anayasa değişikliğini çok olumlu bulduğunu ve Bingöllülerin çoğunlukla 'evet' diyeceğini aktardı.

AYNI FERASETİ GÖSTERECEĞİZ

Bingöl halkının sevip saydığı imamlardan biri olan Abdullah Akdeniz de, 12 Eylül'ün sıkıntılarını yaşayanlardan biriydi. Bugün Bingöl'ün Solhan ilçesinde yaşayan 70 yaşındaki Abdullah Hoca, il halkının o gün kendi özgür iradesiyle 'hayır' dediğini anlatıyor. Bingöllünün aynı feraseti bugün de göstereceğine inandığını ve darbe anayasasını sivilleştiren değişiklik paketine yüksek oranda 'evet' diyeceğini ifade ediyor.

Darbelere, cuntalara karşıyız, Ergenekon'a daha çok karşıyız

Bingöllü Tekin Yıldırak, Bingöl merkezinde yüzde 90 oranında 'evet' bekliyor. Yıldırak, "Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay'ın nasıl bir yol izlediğini gördük. Onun için evet diyoruz. Biz darbecilerden çok çektik, yargılanmalarını istiyoruz. Muhalefet liderleri çıkıp milletin aklını çelmesin. Millet artık neyin ne olduğunu biliyor" diyor.

YALNIZ BIRAK

65 yaşındaki Abdullah Gelen de 12 Eylül'deki oyunun rengini açıkladı: "Evet." Gelen nedenini şöyle açıkladı: "Darbecilerin yargılanmasını istiyorum. Toprak altındaki yeni yeni yer yüzüne çıkıyor. İnşallah o gün gelsin 'Evet' diyeceğim."

Bingöl'ün gençleri Murat Küçük, İdris Canlı ve Mücahit Küçük de 'evet' diyeceklerini açıkladılar. Başbakan Erdoğan'ı halk oylaması sürecinde yalnız bırakmayacaklarını belirterek, "Biz darbe anayasası istemiyoruz. Cuntalara karşıyız. Hele hele Ergenekon'a daha da karşıyız. Hükümet özellikle Ergenekon konusunda çok güzel işler başardı. Bizler de yapılan hizmetlere karşın Başbakanımıza jest olarak Evet oyu vereceğiz" diye konuştular.

İşkence mağdurları için 'Evet'

76 yaşındaki Sadık Özer duygularını şu sözlerle dile getirdi: "12 Eylül günü suçsuz günahsız insanlar, cezaevlerine götürüldü. Oralarda işkence gördüler. Bunlardan biri de yakın akrabamdı. O günahsız insanlar için gidip 'Evet' oyu vereceğim. Bahçeli bazı bölgeleri olağanstü hal yapalım. Buralara bir gel, bölgeyi bir tanı."

Huzur ve refah getirir

Bingöl'de esnaflık yapan Özlem Bozukluhan, 12 Eylül Anayasası ile bir çok haksızlıkların yapıldığını belirterek, "İnşallah bu haksızlıklar bitecek. Ben de bir Bingöllü olarak 'Evet' diyeceğim. Yeni bir anayasa ile huzur ve refahın geleceğine inanıyorum Başbakanımızın buraya geliyor olması da bizi onurlandırdı" diye konuştu.

Yeni Şafak

Etiketler :