Suriye için 'Kurtarıcı Türkiye'

Suriye için 'Kurtarıcı Türkiye'

Suriye halkı, kendilerine kucak açan Türkiye'yi artık "kurtarıcı" ülke olarak görmeye başladı. Başkent Şam'daki gösterilerde Türk bayrakları açıldı.

 

Otradoğu'daki en baskıcı rejimlerden birini değiştirmeye çalışan Suriye muhalefeti Türkiye'yi soruna çözüm bulabilecek tek ülke olarak görüyor. Önceki gün cuma namazı sonrası başkent Şam'da düzenlenen yürüyüşlerin bir çoğunda Türk bayrakları açıldı. Türkiye sınırına yığılan Suriye'liler de göndere Türk bayrağı çekmiş, köyleri basan Esad askerleri bayrakları indirmişti. Önceki gün düzenlenen ve bu gün devam eden protesto gösterilerinde ise yine halka ateş açılırken ölü sayısı dün itibarıyle 20 ye yükseldi

LÜBNAN'A KAÇIYORLAR

Askerlerin gece baskınında 1000 kadar Suriyeli Akkar bölgesinden Lübnan'a kaçarken askerler ilerleyişlerine dün de devam ederek Türkiye sınırına yakın bir köye daha girdi. Suriye İnsan Hakları Gözlemcisi adlı kuruluş, "Ordunun, tanklar ve askeri araçlar eşliğinde Lazkiye ve Cisr Eş Şuğur arasındaki yolda yeralan En Nacye köyüne girdiğini" duyurdu. Protestoları izleyip belgeleyen Yerel Koordinasyon Komiteleri ise askerlerin 9 tank, 10 zırhlı araç, 20 cip ve 10 otobüsle Türkiye sınırına 20 kilometre uzaklıktaki Bdama kasabasına girdiklerini, 2 evi ateşe verip, 70 kişiyi tutukladıklarını açıkladı.

ANKARA'NIN LİDERLİĞİ TAKİP EDİLİYOR

Reform adına hiç bir adım atılmaması Ankara-Şam hattını her geçen gün biraz daha gererken uzmanlar krizin Türkiye-ABD, Türkiye-İsrail ilişkilerini "olumlu" etkilediğini belirtiyor. ABD'nin önemli gazetelerinden Wall Street Journal 'Suriye krizinin Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkileri yumuşattığı, Ankara ve Washington'u da daha yakın işbirliğine götürdüğü' yorumunu yaptı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Erdoğan'a seçimlerin ardından sıcak tebrik mektupları gönderdiği anımsatılan haberde, ABD'li yetkililerin, 'Erdoğan ve Obama'nın Suriye'deki gelişmelerle ilgili olarak telefonda iki kez görüştüklerini, ABD'nin şimdi pek çok yönden Suriye konusunda Ankara'nın liderliğini takip ettiğini' söyledikleri kaydedildi.

 

En çok konuştuğu lider Erdoğan

Amerikan Wall Street Journal gazetesi Suriye krizinin Türkiye-İsrail ve Türkiye-ABD ilişkilerinde yakınlaşmaya vesile olduğunu yazarken, gazeteye konuşan bir Beyaz Saray yetkilisinin "ABD Başkanı Obama ile Başbakan Erdoğan arasında çok yakın ilişki var, çok sık konuşuyorlar' dediğini aktardı. Geçtiğimiz günlerde yine Amerikan Politico gazetesi Obama'nın en çok görüştüğü liderleri sıralamıştı. Obama'nın en çok Erdoğan'la görüştüğünü belirten gazete, iki liderin birbirlerine saygı ve hayranlık duyduğunu yazmıştı. Obama'nın Erdoğan'dan sonra en çok İngiltere Başbakanı Cameron'la görüştüğü belirtiliyor.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.