Suriye ordusu bayram dinlemedi

Suriye ordusu bayram dinlemedi

Arap Ligi ile imzaladığı ve gerginliği azaltmaya söz verdiği anlaşmaya uymayan Suriye yönetimi, bayram demeden operasyonlarına devam ediyor.

Ordu, bir haftadır kuşatma altında tuttuğu Humus'ta arife günü en az 27, bayramın birinci günü de 6 sivili öldürdü. Başkent Şam'da ise bayram namazı sonrası gösteri yapan ve Esed rejiminin gitmesini isteyen eylemcilerin üzerine gerçek mermilerle ateş açıldığı bildirildi. Benzer protesto gösterilerinin yapıldığı İdlib şehrinde birçok yaralının olduğu belirtildi. Şiddet olaylarına tepki gösteren Suriyeli muhalifler, Devlet Başkanı Esed'in bayramdan önce asker kaçaklarına af ilan etmesini 'göz boyama' olarak nitelendirdi.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlem Merkezi'nden yapılan açıklamada, Humus'ta evlere yapılan baskınlarda öldürülen kişilerin önceden belirlendiği iddia edildi. Merkez, öldürülen kişilerin mezheplerinden dolayı hedef alındığını savundu.

Başkent Şam'da ise askerlerin bayram namazı sonrası gösteri yapan ve Esed rejiminin gitmesini isteyen eylemcilerin üzerine gerçek mermiler kullanarak ateş açtığı iddia edildi. Benzer protesto gösterilerinin yapıldığı İdlib şehrinde ise birçok yaralının olduğu belirtildi. Bayram namazını her yıl başkent Şam'daki bir camide kılan Devlet Başkanı Esed, bu yıl ülkenin kuzeyindeki Rakka şehrindeki Nur Camii'ni tercih etti. Gözlemciler, Esed'in geçtiğimiz haftalarda birçok protesto gösterisi yapılan Rakka şehrine gelmesini, "otoritesinin devam ettiğini ve şehrin kontrolünün elinde olduğunu gösterme" amaçlı olduğunu ifade ettiler. Suriye yönetimi, geçtiğimiz hafta Arap Ligi'nin önerdiği eylem planını kabul ettiğini açıklamış ve ülkedeki gerginliğin azaltılması için çaba sarf edeceğini bildirmişti. Ancak anlaşmaya rağmen ordunun herhangi bir yumuşama göstermemesi nedeniyle cumartesi günü bir açıklama yapan Arap Ligi genel sekreteri Nebil el Arabi, planın başarısızlığının büyük bir felakete neden olacağı uyarısını tekrarladı. Ülkedeki şiddet olaylarının devam etmesinden dolayı "derin endişe ve üzüntülerini" bildiren El Arabi, anlaşmaya rağmen yaşananlardan dolayı hayal kırıklığı içinde olduğunun altını çizdi. 22 üyeli birlik ile Suriye yönetimi arasında varılan anlaşma, hükümetin göstericilere uyguladığı şiddeti sona erdirmesini, şehirlerdeki tank ve zırhlı araçların çekilmesini, politik suçluların serbest bırakılmasını ve gazeteciler ile insan hakları örgütlerinin ülkeye girişine izin verilmesini içeriyordu. Ancak anlaşmanın açıklandığı günden bu yana 50'den fazla insanın hayatını kaybetmesi üzerine dün Katar Başbakanı Şeyh Hamad bin Casim, Arap Ligi'ni yeniden toplantıya çağırdı. Cumartesi günü bir araya gelecek Arap Ligi'ne üye ülkelerin dışişleri bakanları Suriye hükümetinin taahhütlerini yerine getirmemesi nedeniyle alınacak yeni tedbirleri tartışacak.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.